Oplev Beiras modsætninger på en kulturrejse

Beiras-regionen strækker sig fra den spanske grænse til det Atlantiske Ocean og danner en grænse mellem det grønne, kølige nord og det solsvedne syd. Beiras er i det hele taget en region fyldt med modsætninger: Landskabsmæssigt spænder den fra Serra da Estrelas højder til Ria de Aveiros saltmarsk, mens byerne varierer fra den livlige Figueira da Foz til den gamle, ædle universitetsby Coimbra.

Beiras rig på fortidsminder

I regionshovedstaden Castelo Branco er der spor af tidlige fremmede bosættelser, i Beira Litoral vidner forstavnene på Aveiros både om handelen med fønikerne, og byer som Viseu, Beira og Alta voksede op som et resultat af romernes handelsruter og bærer stadig vidnesbyrd om denne arv.  Romerne blev ganske vist aldrig så dominerende i denne del af landet som i den sydlige del, men ruinerne i Conimbriga, der senere har givet navn til Beira Litorals vigtigste by, Coimbra, vidner om romernes indflydelse i Beiras og denne del af Portugal. Coimbra var desuden hovedsæde for Afonso Henriques kongedømme i den spæde begyndelse af Portugals historie som nation.

Fæstninger og borge i Beiras

Regionen bugner af fæstninger og borge, som er en arv fra den tid, hvor den unge nation kæmpede for sit liv og skiftende portugisiske konger barrikaderede sig mod spanierne mod øst. De uigennemtrængelige mure i Almeida er et godt eksempel på denne ufredelige del af landets historie. Disse grænse-bastioner blev ved med at spille en rolle i landets historie helt op til uafhængighedskrigene fra Spanien i det syttende århundrede og kampen mod Napoleons indrykkende styrker i begyndelsen af 1800-tallet.

Gastronomi i Beiras

Gastronomisk er regionen blandt de bedste i landet: Portugals bedste ost produceres i Serra de Estrela, og Bairrada-distriktet omkring Mealhada er kendt for dens ”leitão” (stegt pattegris). Vinene er også blandt de bedste i Portugal, og bærer et tusindårigt ry i landet for dets rige rødvine, blandt andet mærkerne Bairradas og Dãos.