Oplev Beiras modsætninger på en kulturrejse

Beiras-regionen strækker sig fra den spanske grænse til det Atlantiske Ocean og danner en grænse mellem det grønne, kølige nord og det solsvedne syd. Beiras er i det hele taget en region fyldt med modsætninger: Landskabsmæssigt spænder den fra Serra da Estrelas højder til Ria de Aveiros saltmarsk, mens byerne varierer fra den livlige Figueira da Foz til den gamle, ædle universitetsby Coimbra.

Beiras rig på fortidsminder

I regionshovedstaden Castelo Branco er der spor af tidlige fremmede bosættelser, i Beira Litoral vidner forstavnene på Aveiros både om handelen med fønikerne, og byer som Viseu, Beira og Alta voksede op som et resultat af romernes handelsruter og bærer stadig vidnesbyrd om denne arv.  Romerne blev ganske vist aldrig så dominerende i denne del af landet som i den sydlige del, men ruinerne i Conimbriga, der senere har givet navn til Beira Litorals vigtigste by, Coimbra, vidner om romernes indflydelse i Beiras og denne del af Portugal. Coimbra var desuden hovedsæde for Afonso Henriques kongedømme i den spæde begyndelse af Portugals historie som nation.

Fæstninger og borge i Beiras

Regionen bugner af fæstninger og borge, som er en arv fra den tid, hvor den unge nation kæmpede for sit liv og skiftende portugisiske konger barrikaderede sig mod spanierne mod øst. De uigennemtrængelige mure i Almeida er et godt eksempel på denne ufredelige del af landets historie. Disse grænse-bastioner blev ved med at spille en rolle i landets historie helt op til uafhængighedskrigene fra Spanien i det syttende århundrede og kampen mod Napoleons indrykkende styrker i begyndelsen af 1800-tallet.

Gastronomi i Beiras

Gastronomisk er regionen blandt de bedste i landet: Portugals bedste ost produceres i Serra de Estrela, og Bairrada-distriktet omkring Mealhada er kendt for dens ”leitão” (stegt pattegris). Vinene er også blandt de bedste i Portugal, og bærer et tusindårigt ry i landet for dets rige rødvine, blandt andet mærkerne Bairradas og Dãos.

Oplev Beiras vin på kulturrejsen til Portugal

Beiras ligger syd for Douro-dalen og udgør en betydelig del af det centrale Portugal. Regionen strækker sig fra den spanske grænse til Atlanterhavskysten i det vestlige Portugal. Området er smukt, og med sin rige historie egner Beiras sig perfekt til kulturrejser.

Regionen består af tre områder fra vest til øst, nemlig Dão, Beira interior og Bairrada. Ofte er det disse DOC-betegnelser, man ser på vinflaskernes etiketter i Portugal. Beiras er virkelig en afvekslende region, og rejser du rundt i området, vil du opdage, at dette gælder både klimaet, jordbundsforholdene og vinens karakter.

Hvis du begynder din kulturrejse ved Atlanterhavskysten, finder du kilometervis af sandstrande, kun afbrudt af små fiskerlejer, som findes langs hele kysten i Portugal. Her trives turister fra hele verden, men i høj grad også folk fra Portugal, som nyder solen og en dukkert i Atlanterhavet. Ikke kun i dette område, men i hele Portugal, finder du nogle af Europas bedste badestrande.

To af Portugals unikke vindruer – Baga og Bairrada

Vi skal kun nogle få kilometer ind i landet før vinmarkerne begynder – vi befinder os i Bairrada, som i Portugal kaldes baga-druens forjættede land. Mange, der rejser til dette område, sammenligner en moden baga-vin med en førsteklasses bourgogne.  I Portugal er den unikke baga-drue kendt for sine kraftige tanniner, som når de tæmmes og ældes resulterer i vine med stor kompleksitet og rigdom på nuancer.

Der er ikke noget at sige til, at vinkendere fra primært Europa “slås” med vinindkøbere fra Portugal om at få fat i den forholdsvis lille produktion, der ikke engang kan dække efterspørgslen på hjemmemarkedet i Portugal.

Portugals ”vin-rebel” Luis Pato

Tæt på byen Anadia i Beiras ligger en meget interessant vingård, ejet af Luis Pato, som absolut er et besøg værd på en rejse rundt i området. Da man kun modtager et mindre antal besøgende på vingården, bør du bestille tid på forhånd. Vingården er smukt designet, og det går hurtig op for en, at Luis Pato har en god smag; en fornemmelse, der kun bliver bestyrket, når man afslutter besøget på vingården med at smage hans vine.

Grunden til, at Luis Pato er kendt, ikke kun i Portugal, men i vinkredse over hele verden, er at han adskiller sig fra andre vinproducenter i Portugal og store dele af verden. Luis Pato er autodidakt og mange af vinene er fremstillet på basis af druer fra gamle vinstokke. Luis Pato er uddannet kemiingeniør og han siger selv at det er denne uddannelse, der har givet ham et godt fundament, samt en sund kritisk sans i forhold til den etablerede vindyrknings-verden. I Portugal er Luis Pato kendt for at gå sin egne veje, når han producerer sine vine, hvorfor han ofte kaldes for Portugals ”vin-rebel”.

Luis Pato-vinen sælges i hele verden

Hans vine bliver ikke kun solgt i Portugal, men over hele verden, og i Danmark kan du også købe hans vine i udvalgte butikker.

Et eksempel på, hvordan han adskiller sig fra andre vinproducenter er, at han på sandholdige vinmarker har plantet baga-druen på original rod i stedet for  – som så mange andre vinproducenter i Portugal – at pode den på amerikanske rødder. Resultatet er en fantastisk vin, og spørger du Luis Pato, er det bevis for, at det kan betale sig at stille spørgsmålstegn og ikke mindst eksperimentere løs, når man producerer vin.

Campolargo vinhos – moderne vinanlæg i Beiras i Portugal

Ikke langt fra Luis Patos vingård i Beiras finder du to vinanlæg, som hører til i den moderne klasse i Portugal. Det første vinanlæg er Campolargo, et anlæg som er bygget ind i et højdedrag. Vinanlægget blev bygget i 2004 af vinbonde og ejer Carlos Campolargos, en entusiastisk vinproducent.

At vinen fra Campolargo er værd at køre efter, blev bevist da vinanlægets røde Calda Bordaleza allerede i 2007 blev udvalgt til en af Portugals 10 bedste rødvine. Et kendetegn ved Carlos vinanlæg er taget på en stor del af hovedbygningen, det er nemlig et vandspejl, som bl.a. tjener til at levere kølighed til selve vinkælderen. På Campolargo Vinhos hjemmeside kan du læse mere om stedets vine og vinproduktion.

Vinrejse i regionen Beiras  – ét af Portugals mange vinområder

Rejser du til Beiras, vil du opleve, at det moderne og nyskabende mødes med gamle traditioner, både når det gælder levevis, men især også når det gælder vinproduktion. I Beiras finder du store vinproducenter, såvel som små vingårde med egenrådige, ambitiøse og meget spændende vinmagere.

Området er Portugals mest varierede vinområde, og i denne del af Portugal finder du stort set alle typer af vin repræsenteret. På rejsen rundt i Beiras finder du røde enkeltdruevine fremstillet på unikke druesorter, foruden blandede rødvine.

Vinen Espumante fra Beiras

For mere end 100 år siden blev Portugal ligesom resten af Europa hærget af vinlusen og siden da har man også lavet mousserende vine i Beiras. Vinlusen kom fra nord og ét af de områder, der først blev ramt, var Frankrig, nemlig det kendte område Champagne. Det betød, at mange franske vinbønder kiggede mod Portugal og ikke mindst Beiras. Mange vinmagere flyttede til Portugal og etablerede sig i de vestlige dele af Beiras, hvilket er årsagen til, at området i dag er kendt over hele Portugal for sine fantastiske espumante.

Foruden espumante er Beiras også centrum for størstedelen af produktionen af aguardente og babaceira, som er Portugals svar på cognac og grappa. Som tidligere nævnt finder du i denne del af Portugal alle typer af vin og derfor også et stort udbud af hvid- og rosévine, som bliver fremstillet på nationale druesorter – vine som er meget friske og passer godt til mad i form af fisk og skaldyr, som havene omkring Portugal er rige af.

Restauranter og vin i Beiras

Beiras er navnet på en stor og spændende region i Midtportugal, der egner sig fabelagtigt til kulturrejser. Rejser du til Portugal så så overvej at bruge et par dage i Beiras, en region fuld af gode mad og vin oplevelser. I Beiras ligger Quinta da Pont, som er en ombygget, ældre herregård med meget atmosfære og fine lejligheder. Efter en dag fuld af vinsmagninger er det dejligt med en rigtig afslappende aften.

Vi havnede på pousadaen i byen Almeida, der ligger i et af de imponerende forsvarsanlæg, som skulle have været uindtagelig for fjenden. Denne borg faldt dog, efter at krudt- og våbenlageret uheldigvis sprang i luften under en belejring. Men maden er, som den plejer at være på Portugals pousadaer, stærkt præget råvarer fra Beiras og omegn.

Restaurante Aqua i byen Coimbra tilbyder international mad med latinske fortegn i et afslappet miljø.

Casa Vidal på Rua das Almas i Aguada de Cima samt Restaurante Oásis i Mealhada er begge gode eksempler på pattegriserestauranter med lokale traditioner og mousserende rødvine.

Restaurante Colmeia i byen Guarda er et spisested med mange kulinariske overraskelser. Med petiscos, dvs. små appetizers som lufttørrede skinker, oste, oliven mm., alt sammen fra egnen, derefter en Arroz de Tamboril (fiskegryde med havtaske og skaldyr) tæt fulgt af en Posta Mirandesa (bøf af helstegt ryg), vidunderligt mør og serveret med smørstegte grøntsager og ris.

Vinen i Beiras matcher maden

Ligesom i næsten alle andre regioner i Portugal har madkultur og vinkultur gennemgået en parallel udvikling i Beiras. I den del af Beiras som hedder Bairrada har der fundet et unikt møde sted mellem mad og vin. Det er Leitão – pattegris, helstegt i brændefyret ovn, som, sammen med en almindelig grøn salat, håndskårne pommes frites og en stærkt krydret sauce, som møder en mørkerød vin af Bagadruen. Men læg mærke til, at vinen er mousserende, fremstillet på klassisk vis. Et forbavsende møde mellem det sprøde, salte kød og den friske og meget kraftige og sprudlende vin.

Det er ikke så underligt, at næsten alle portugisere, der kører i bil mellem Lissabon og Porto stopper op for at få deres frokost på en af de 200 pattegrisrestauranter, som ligger i dette område i Beiras. Mad og vin er en helt central del af kulturen her.