Hvornår er vejret bedst til en ferie på Santorini

Santorini er et øhavsrige på fem vulkanøer beliggende i en cirkelform, der omkranser en dramatisk, dybblå havsø. Beliggende i det sydlige ægæiske hav er Santorini medlem af øgruppen Cykladerne. Santorini er et af de mest spektakulære steder i verden og har også et fantastisk vejr. Med en beliggenhed på 200 km sydøst for det græske fastland har Santorini et mildt middelhavsklima, med behagelige temperaturer året rundt. Santorini var oprindelig den eneste ø i området, men et kæmpemæssigt underjordisk vulkanudbrud resulterede i dannelsen af kraterlignende formationer, der dannede et område i form som et gab, der omkranser et rektangulært havområde.

Sommer

Somrene på Santorini er fantastiske med gennemsnitlige temperaturer på 29 °C. Skønt området bliver særlig varmt i juli og august, er øen betydeligt koldere end på nogle af de andre tilsvarende middelhavsøer. Vil man undgå turistmylderet, er det bedst at besøge Santorini i maj til juni. Øen er en af de mest populære turistdestinationer i verden, så priserne kan ryge voldsomt i vejret, når højsæsonen kommer. Ud over at øen er mindre overrendt af turister, er det også muligt at nyde de mildere temperaturer, der er så karakteristiske for maj og juni.

Santorini oplever meget lidt regn i løbet af året, med nærmest ikke-eksisterende mængder i perioden fra juni til august, og med en gennemsnitlig nedbør i juni, der faktisk kun er 0,1 mm. Regnvejret plejer at tage af i april og begynde igen omkring oktober.

Middeltemperaturerne henover sommermånederne er 28°C til 29°C, og kan ved nogle lejligheder komme op i midten til slutningen af 30’erne .

I løbet af sommerperioden har øen i gennemsnit tolv til tretten timer med klart solskin pr. dag. Det er, når solen skal til at gå ned om aftenen, at der strømmer flokke af mennesker til fra hele øen til den lille klippeby i Oia, for at overvære den spektakulære ægæiske solnedgang. Fugtigheden i området giver en diset himmel, hvilket bidrager til, at denne særlige solnedgang er en af de mest dramatiske i verden. Disen i luften forhindrer ofte en klar udsigt ud over det nærliggende Kreta, hvilket får dig til at føle, at du er en million kilometer væk fra alting. Solnedgangen er vidtstrakt og spektakulær og nydes i detaljer af turisterne og de lokale, som samles for at være tilskuere på kalk-klipperne, i de pittoreske græske huse og fra verandaerne i de mange restauranter og caféer. De konstante ø-briser, der blæser hen over øen, er et velkomment afbræk fra den høje fugtighed. Disse briser ophæver nærmest de fugtige forhold og efterlader en dejlig, behagelig sommertemperatur.

Vinter

Fra et turistmæssigt synspunkt bliver de græske øer lidt spøgelsesagtige i vintermånederne. Dette skyldes ikke nødvendigvis ringe vejrforhold, men er delvist et resultat af manglen på transportmuligheder i lavsæsonen. Færger har langt færre regulære afgange, og nogle overfarter stopper helt. Dele af øerne er helt lukket ned, restauranter og barer lukker, og strandene ligger øde hen. Til gengæld mødes man, hvis man kan komme ud til øerne og er villig til at betale de højere rejseomkostninger uden for højsæsonen, med meget billigere priser for logi og aktiviteter, så snart man ankommer.
Santorinis vejr gør øen til et velegnet rejsemål året rundt. Der er ikke massivt regnvejr på noget tidspunkt af året, men december og januar er dog typisk de vådeste måneder. Vejret om efteråret og vinteren er en anelse mere uforudsigeligt end om sommeren, men himlen er generelt fortsat blå og vejret mildt. De almindelige temperaturer om vinteren ligger på omkring 10°C til 12°C, med nattemperaturer tæt på 0, hvorfor en jakke er nødvendig, hvis man besøger øen i denne periode.

Regnvejret ligger i gennemsnit på henholdsvis 74 mm og 75 mm i løbet af december og januar, og falder til 52 mm, når februar kommer. Fugtigheden er højest i løbet af vinteren med et gennemsnit på 74%. Vandtemperaturen falder til ca. 17°C i løbet af vinteren og foråret, for igen at komme op på 22°C til 24°C i sommermånederne.