Hvorfor rejse på ferie i Portugal?

En ferie i Portugal byder på en broget blanding af pulserende resorts, ubegrænsede fritidsfaciliteter, betagende landskaber og en fascinerende historie og kultur. Vælg f.eks. Algarve på sydkysten til en solferie og nyd de smukke gyldne strande, golfbanerne og underholdningen. En Silver Coast villaferie gør det muligt at absorbere den autentiske, rige kultur, tæt på Portugals hovedstad, Lissabon. Nyd områdets prægtige landskaber, eller tilbring afslappende dage på de hvide sandstrande ved Atlanterhavskysten. Længere mod nord byder det utroligt maleriske vinområde i Douro-dalen på ægte afslappende ferie i fredelige, landlige omgivelser, tæt på smukke Porto, Portugals andenstørste by. Eller hvorfor ikke udforske den dramatiske kystlinje, de frodige pinjeskove og bjergene ved det skønne Costa Verde.

Læs mere om kulturrejser til Portugal

En af de mange smukke strande på Algarve

ALGARVE

Algarve er berømt for det fantastiske klima, ubegrænsede fritidsfaciliteter og den venlige gæstfrihed. Dejlige strande ligger langs kysten, lige fra ugenerte vige med fantastiske klipper til store strækninger med gyldent sand. Tag en tur op i bjergene og se særprægede landsbyer, pinjeskove og vinmarker. Store strækninger med frodige golfbaner og smukke marinaer tilføjer det kosmopolitiske til et område, som ellers står fast på traditioner og familieorienteret kultur – og året igennem møder tilrejsende med en varme så intens som solen selv.

På stranden i Algarve
Algarve kan prale af at have nogle af de bedste strande i Portugal. Kombinationen af gyldent sand og varmt vand tiltrækker besøgende år efter år til denne fantastiske kystlinje.

Kilometervis af gyldent sand er et godt tilbud til solelskere. De friske, rene bølger fra Atlanterhavet skvulper mod strandene – og byder på et afsvalende dyp, når solen bliver for varm. Strandene vest for Faro er en lang række af smalle vige og bugter, afgrænset af smukke klippeformationer, hvoraf de mest storslåede ligger omkring Lagos.

Shopping Algarve
Der er to store shopping-centre og et indkøbsområde i Guia og Faro, og her tilbydes et bredt udvalg af forretninger, restauranter, biografer og en 10-keglers bowlingbane.

Livlige markeder afholdes hver uge på mange feriesteder og i landsbyerne, med farverige stande læsset med lædersko, tasker, håndlavet keramik, kobber- og sølvsmykker. Håndvævede kurve og dekorative fliser finder man også i dette område. Lokale markeder er en god måde at købe friske produkter på, lige fra mandler og oliven til appelsiner.

Oplevelser og seværdigheder 

Når man har fået nok af solen, sandet og surferlivet, så er der mulighed for at besøge én af Algarves mange turistattraktioner, som ligger spredt ud over området. Vandlande er en ekstremt populær måde at køle af på i solskinnet. Der er også et aqua-center med levende shows og optræden af sæler, delfiner og papegøjer.

At tage toget på en spontan sightseeing er en fantastisk og billig måde at se egnen på. Man kan starte i Lagos, med kurs ind i landet og gøre stop i Faro og hermed få en ægte smag på portugisisk levevis.

Udendørs sport og fritidsaktiviteter findes til overflod i Algarve – takket være det fantastisk solrige klima og en række faciliteter bygget til formålet. Golfspillere er bogstavelig talt i paradis her med et stort udvalg af smukke, udfordrende og baner i verdensklasse at vælge imellem. Et stort udvalg af fiske- og bådture udgår fra de fleste feriesteder. Vandsportsaktiviteter, tennis og fiskeri er også meget populært på denne kystlinje – ligesom svømning og snorkling er det.

Inde i landet finder man uspolerede landlige steder, som er perfekte til trave- og cykelture samt ridning.

Besøg aqua-parken Zoo-Marine og svøm med delfiner eller nyd et af de fantastiske aqua-shows.

Ønsker man mere sjov, så sæt kurs mod én af de fire vandparker langs kysten – Slide and Splash i Lagoa har noget for enhver aldersgruppe.

Køb lervarer i Porches, en landsby så smuk som et postkort nær Lagoa.

Gå på volden ved kastellet fra det 12. århundrede i den gamle mauriske hovedstad Silves.

Sæt kurs mod Monchique bjergene og prøv det krystalklare vand i et historisk romersk kurbad.

Tag en bådtur til klippeskulpturerne og grotterne ved Ponta da Piedade mod vest, eller Vilamoura marinaen og havgrotterne mod øst.

Se solnedgangen ved ”Fim do Mundo” – Portugals ”verdens ende” ved Cape St. Vincent.

Shop til du segner i Forum Algarve shopping-centret i Faro eller Algarve Shopping i Guia – og se så, om du har en heldig hånd på den 10-keglers bowlingbane.

Besøg én af de mange restauranter i Guia og prøv den berømte portugisiske ret med kylling, Piri-Piro eller grillede sardiner.

COSTA VERDE

Nok er den lille, men den smukke Costa Verde egn, som ligger gemt væk i Portugals nordvestlige hjørne, er en herlig blanding af kontraster med landskaber, historiske monumenter og dejligt stemningsmættede byer. Costa Verde, som kaldes ”den grønne kyst” på grund af sine frodige, smaragdgrønne skove og blomstrende vinmarker, er også elsket af mange for de lange strækninger med hvide sandstrande, vilde Atlanterhavs-brændinger og dramatiske bjergformationer. Med alt lige ved hånden kan et ophold her blive så varieret, som man kan ønske sig. Kig på fiskerne, der hjembringer deres fangst, rid på bølgerne som en windsurfer, se kongeørne på en gåtur gennem nationalparken, eller tag til Porto og indtag et gourmet-måltid med udsigt til det sprudlende liv ved floden.

Oplevelser og seværdigheder

De, som elsker udelivet, bliver ovenud forkælet her midt i dette betagende og varierede landskab. Mange ferierende drages til kystlinjens vilde og herlige bølger, og der er rig mulighed for at slutte sig til de lokale på et fiskested langs Minho og Tamego floderne, eller tage en sporvognstur i Porto. Alt imens man i den fantastiske Peneda-Geres Nationalpark opdager forunderlige scenerier, hvor man kan udforske oldtidsruiner og dyrelivet, og for de mere eventyrlystne er der fantastiske vandre- og klatreruter, og kajakroning og fiskeri tilbydes også.

På stranden i Costa Verde

Hvad enten man fristes til at surfe på de buldrende bølger fra Atlantens dønninger, eller man er tilfreds med blot at slappe af i solen, så er de fine sandstrande langs Costa Verde smukke, nemme at komme til, og sjældent overfyldte. Feriestedet Vila Praia da Ancora længst mod nord i regionen har en smuk, afskærmet bugt, som strækker sig mellem byens to oldtidsfæstninger, mens nabostranden Moledo nær Caminha, med sit blå flag er berømt for de kraftige bølger og dejlige sandklitter.

Historiens vingesus

Oldtidsbyen Porto ved flodens bred er ganske enkelt fuld af historiske bygninger og monumenter, der genkalder den farvestrålende fortid. Det er et glimrende sted at beundre arkitektoniske juveler, så som den imponerende katedral og dekorative Sao Bento togstation. Gå ikke glip af et besøg i middelalderbyen Vila do Conde ved kysten, og det berømte Santa Clara Kloster med sin 5 km lange akvædukt, bygget på 999 buer. Eller tag til landsbyen Cabeceiras de Basto og besøg St. Michaels kloster med den storslåede 33 m høje kuppel.

Det lokale køkken

Med havets frugter på den ene side og frugtbare dale på den anden kan det ikke undre, at denne egn er selvforsynende med friske, lokale ingredienser. Traditionelle favoritter er f.eks. den sunde Caldo Verde suppe, lavet med strimlet kål, kartofler og hvidløg, smagfuld gedestuvning og fiskeretter, lige fra flodsild og hvilling til den evigt populære balcahao (saltet torsk). Hvad enten man indtager sit måltid på én af Portos stemningsmættede bistroer ved floden, på stranden eller på en rustik landsbycafé, så er et afkølet glas af egnens lettere mousserende Vinho Verde et udmærket akkompagnement.

Gå rundt i Porto, landets charmerende og andenstørste by, og få en smag på det summende liv, den slående arkitektur og rækken af barer og restauranter.

Tag på tur til egnens berømte vingårde og portvinsbrug for at smage verdensberømte årgangsportvine og udsøgte vine.

Tag lange, afslappende gåture langs de betagende flotte strande, eller prøv at ride på bølgerne.

Udforsk Portugals eneste nationalpark, den storslåede Peneda-Geres, for at nyde det utrolige landskab og det rige dyreliv.

Tag ind i landet til Guimaraes, hjemsted for landets første konge og nu en pulserende verdensby med masser af kulturel charme, gode indkøbsmuligheder og et fristende opbud af spisesteder.

DOURO

Denne smukke, rolige egn i Portugal giver chance for at nyde de simple glæder i livet, lige fra smagen af friske, lokalt producerede varer til udsigten over et betagende landskab overalt. Gennem århundreder er de stejle bredder ved floden Douro, der snor sig gennem landskabet, med stor omhu omdannet til blomstrende vinterrasser, som i dag producerer druerne til egnens verdensberømte portvin og andre vine. En vinelskers paradis og et dejligt område, hvor man kan flygte fra stress og jag og udforske de særprægede landsbyer og historiske steder i eget, roligt tempo.

Opdag den lokale charme i Douro-dalen

De smukke uspolerede byer og landsbyer i Douro-dalen har bevaret en egen charme og en varm, venlig gæstfrihed. Snævre brostensbelagte gader, traditionelle hvidkalkede huse og terrakottatage står skulder ved skulder med rigt udsmykkede barokkirker og imponerende paladser, ikke mindst i den smukke by Porto. Kommer man på besøg sidst i juni, kan man tilslutte sig de lokale i den største årlige festival, Festa de Sao Joao, hvor hele byen er på benene med blændende fyrværkeri, optræden i gaderne, dans og allround forlystelser.

Oplevelser og seværdigheder

En af de mest afslappende måder at nyde det storslåede landskab i Douro-dalen er fra dækket på en båd, hvad enten det er en kort, 1-times tur, der sejler under Portos smukke broer, eller en længere tur op ad floden. Gå ikke glip af chancen for at gå op ad de fantastiske granittrappetrin op til den smukke barokke kirke Nossa Senhora dos Remedios i Lamego, eller tag en afslappende gåtur rundt i Portos historiske, summende gader.

Historiens vingesus

I næsten 2000 år har det dramatiske, kuperede landskab i Alto Douro regionen produceret ikke blot god vin og portvin, men også lækre oliven og mandler, som transporteres på de traditionelle portugisiske fragtbåde (rabelos), som man stadig kan se på Douro-floden den dag i dag. Tag på en køretur langs områdets snoede veje, og besøg ældgamle klostre, traditionelle landsbykirker, barokke paladser og renæssance katedraler, eller læn dig tilbage og nyd de spektakulære udsigter over floden fra vognene i Douro jernbanens veteran-damptog

Det lokale køkken

Mange af Douro-dalens godser og vingårde giver en varm velkomst til besøgende og inviterer til rundvisning i kældrene og produktionshallerne og til at smage de fortræffelige produkter på stedet. Olivenolie, vin og portvin er de største specialiteter, mens bacalhao (saltet torsk) og kallun i Porto-stil er blandt de foretrukne lokale retter, sammen med røget skinke og af og til vildsvin. Hvis disse delikatesser ikke frister smagsløgene, så gør de søde kager fra Amarente det sikkert – lige fra ”papos de anjo” (sirupskager) til ”toucinho do céu” (mandeltærte) – der er svære at modstå.

 • Udforsk den farverige by Porto ved floden med dens prægtige katedral, bemærkelsesværdige gamle by og pulserende barer og restauranter ved kajområdet.
 • Tag ud på floden på en turbåd eller på en af de traditionelle rabelo sejlbåde, som engang blev brugt til at transportere regionens portvin og vin hen over vandene.
 • Nyd en vin- eller portvinstur, hvor man besøger vinmarkerne, vinkældrene og produktionshallerne og smager på produkterne.
 • Oplev én af verdens smukkeste togture mellem Porto og Pocinho, måske endda på veterandamptoget, der sæsonbestemt kører mellem Regua og Tua.
 • Spis ude på terrassen på én af de mange lokale restauranter, og nyd den fantastiske udsigt over dalen.
 • Besøg fantastiske kirker, helligdomme, slotte og endda termiske bade, som ligger spredt rundt omkring i denne bemærkelsesværdige region.

MADEIRA

Madeira, en ø, som ligger ud for vestkysten af Marokko, byder på et betagende landskab, dramatiske kystlinjer, særprægede bjerglandsbyer og smukke haver. Øen er velkendt for sine smukke grønne vidder og landskaber i særklasse, mens den kosmopolitiske og pulserende by Funchal kombinerer historisk pragt og utrolig naturlig skønhed med en fuldstændig moderne atmosfære; som varierer fra historiske monumenter og småstensstrande til flotte barer og restauranter. Madeira er en unik destination, som tilbyder et bredt udvalg af aktiviteter og vandsport for alle aldre, mens de, der er på udkig efter et afslappende afbræk, kan nyde rækken af naturparker, som kan udforskes i eget tempo. Med subtropisk klima er øens vejr behageligt hele året rundt, med varme somre og milde vintre, hvilket gør Madeira til det perfekte feriested.

Udendørs aktiviteter

Madeira har en enorm række aktiviteter og faciliteter til at udfylde ferien med, hvoraf de mest populære er vandsportsaktiviteter, som f.eks. dykning, surfing, sejlads, vandski, hval- og delfinsafari og meget mere. Øen er fantastisk til trekking og vandreture – levadaerne (vandingskanaler) udgør et stort netværk af fantastiske vandreture. Andre populære aktiviteter er mountainbike, golf, fiskeri, samt en tema- og en aquapark, som er åben for besøgende i sommermånederne.

Det lokale køkken på Madeira

Madeira har et bredt udvalg af restauranter, som er rigeligt spredt ud over hovedstaden og resten af øen. Der er et stort udvalg af restauranter, som tilbyder det lokale og internationale køkken, og som det er tilfældet på de fleste øer, så er fisk en af de mest populære retter, sammen med espetada – saftige stykker oksekød på spyd tilberedt over kul. Madeira-kage er berømt over hele verden, så det kan ikke overraske, at øen og dens indbyggere elsker kager og bagværk. Næsten alle cafeer og restauranter har et udvalg af bagværk og kager for enhver smag. Og hvorfor ikke også prøve øens Madeira-vin.

Shopping

Madeira er et paradis med hensyn til shopping med et stort udvalg af outlets, lige fra indkøbscentre til små bitte butikker og lokale markeder (fisk og frugt/grønsager/blomster). Øens hovedstad, Funchal, er hjemsted for det største indkøbscenter, Madeira Shopping, mens man i turistområdet i bycentrum finder adskillige andre centre, så som Dolce Vita og Madeira Forum. De fleste byer har jævnligt ugentlige markeder, hvor man kan købe traditionelle varer og håndværk fra Madeira. Lædervarer, sko, tæpper, lokale broderier og Madeira-vin findes også over hele øen.

Historiens vingesus på Madeira

Med forbløffende udsigter, fantastiske landskaber og historiske bygninger og monumenter, vrimler det med unik historie og kultur på Madeira. Hvad enten man er på udkig efter det eller ej, så vil man uvægerligt falde over utrolige historiske ting på øen. Besøg ferieområderne i hovedstaden, gå langs de hvidkalkede gader og gennem smukke haver, og se bygningerne fra det 15. og 16. århundrede, der stadig står den dag i dag. Madeira har en række museer, som ligger i ferieområderne, og de kan i detaljer fortælle alt om øens historie og kultur.

 • Besøg Det vulkanske Center og hulerne ved Sao Vicente
 • Udforsk et af de mange naturreservater på øen, lige fra kysten og til de højeste bjergtinder.
 • Spring på en af de daglige turbåde langs Madeiras smukke sydkyst eller prøv en af katamaranerne og nyd at kigge på hvaler og delfiner.
 • Tag på en helikoptertur og oplev øen i fugleperspektiv.
 • Oplev en tur i en af øens svævebaner og find fjerne steder og ekstremt smukke udsigtspunkter.
 • Riv en dag ud af kalenderen og besøg Madeira temaparken, hvor der tilbydes mange aktiviteter, på et område på flere hektar.
 • Fra Funchal kan man tage en dagstur til naboøen Porto Santo, med færge tager det bare to timer.
 • Besøg nogle af de smukke haver, specielt Den botaniske Have, Palheiro Haverne og Monte Palace Haverne.
 • Besøg de naturskabte klippe-pools på nordsiden af øen i Porto Moniz.

SILVER COAST

Fra strande med det hvideste sand til frodigt landskab, pulserende feriesteder ved kysten til fængslende middelalderbyer kombinerer den betagende Silver Coast en fantastisk strandferie med en fascinerende kulturel oplevelse. Stort set uberørt af turismen får man her en smag på den ægte portugisiske kultur og levemåde, gemt væk i de traditionelle byer og landsbyer. Det smukke landskab overalt i regionen sørger for den perfekte kulisse for en ferie fyldt med muligheder for afslapning og udforskning.

Strande ved Silver Coast

De vidtstrakte hvide sandområder mødes med det kølige, safirblå Atlanterhav og danner nogle af de smukkeste strande i Europa. Typiske portugisiske landsbyer ligger på stribe, hvor tiden har stået stille, og større familieorienterede resorts ligger spredt langs den forrevne og smukke kystlinje. Regionen er hjemsted for mange af de verdensberømte surfer-strande, og tiltrækker vandsportsentusiaster fra nær og fjern. Mange af de populæreste strande har beskyttede områder, hvor der er livreddere tilknyttet.

Silver Coast og historien

Besøg Silver Coast og opdag et rigt historie- og kulturliv midt i det smukke landskab og langs den storslåede kystlinje. Mange fascinerende klostre og slotte er åbne for besøgende, som de ligger spredt i byerne og landsbyerne. De historiske byer Lissabon, Coimbra og Oporto er et besøg værd og glimrende at gå rundt i, mens man indsnuser deres middelalderlige atmosfære og forundres over den smukke arkitektur. Et udvalg af interessante museer i byerne rummer også mange lokale kunstskatte som porcelæns- og krystalprodukter.

Det lokale køkken

Silver Coast er berømt for sit køkken og et udvalg af lokale vine, som får tænderne til at løbe i vand. Mange af specialiteterne er baseret på lækre produkter fra Det Atlantiske Ocean. Man kan smage en af de mest populære af disse retter, Caldeirada, en gryderet, som kombinerer et udvalg af fisk og skaldyr med kartofler, tomat og løg. Dette område udgør også en del af den største vinavlsregion i det vestlige Portugal, hvor der produceres fremragende rød- og hvidvine. De mousserende Bairrada vine er meget populære, og er en udmærket ledsager til mange af de traditionelle retter i regionen.

Oplevelser og seværdigheder

Hvis man gerne vil udforske det skønne udeliv, så er et ophold i det smukke landskab ved Silver Coast virkelig sagen. Tag på en vandretur langs de stille strande og forrevne klipper – måske er man så heldig at opleve noget af det rige og mangfoldige dyre- og fugleliv. Foretrækker man noget med lidt mere energi, så kan man på glimrende vis udforske kysten og landskabet på en cykel. Golf er meget populært i denne del af Portugal, med adskillige verdensklasse baner at vælge imellem, hvoraf ingen vel er bedre end de skønneste baner ved feriestederne CampoReal Golf Resort & Spa og Praia d’el Rey Golf & Beach Resort.

 • Tag på en dagstur til Lissabon, den pulserende portugisiske hovedstad, og mærk den historiske atmosfære og fascinerende kultur.
 • Smag på lækker lokal vin ved Festival do Vinho – den populære vinfestival, der tiltrækker tusindvis af besøgende til byen Bombarral hvert år i juli.
 • Gå et par huller på nogle af de mest imponerende golfbaner i verden, som ligger midt i det smukke landskab.
 • Både voksne og børn vil elske at tilbringe tid på de smukke sandstrande, der strækker sig kilometer efter kilometer langs Silver Coast.
 • Følg i Hertugen af Wellingtons fodspor og udforsk måske på cykel levnene af befæstningerne fra den berømte krig på Den iberiske Halvø rundt omkring i byen Torres Vedras.
Er der ulempler?

Den mest umiddelbare ulempe er den brændende sol, som er skarp i juli og august, hvor temperaturerne nemt kan ramme de 40 grader. De fleste hoteller, restauranter og butikker køles dog ned af airconditioner. Bortset fra de store motorveje imellem Porto – Lissabon – Algarve – Spanien, så er man nødsat til at bruge de små, kringlede landeveje. Har man ikke travlt, så er det dog et skønt landskab at køre rundt i. Portugal er også et relativt dyrt land på trods af, at landet skulle være et af de billigste i EU.

Det var lidt om hvilke ulemper der kan være ved at rejse til Portugal, du kan læse om alle fordele og få inspiration til din kulturrejser til landet i de mange personlige blog indlæg her på Kulturrejser.dk