Et par rejsetips om Costa Verde i Portugal

Nok er den lille, men den smukke Costa Verde egn, som ligger gemt væk i Portugals nordvestlige hjørne, er en herlig blanding af kontraster med landskaber, historiske monumenter og dejligt stemningsmættede byer. Costa Verde, som kaldes ”den grønne kyst” på grund af sine frodige, smaragdgrønne skove og blomstrende vinmarker, er også elsket af mange for de lange strækninger med hvide sandstrande, vilde Atlanterhavs-brændinger og dramatiske bjergformationer. Med alt lige ved hånden kan et ophold her blive så varieret, som man kan ønske sig. Kig på fiskerne, der hjembringer deres fangst, rid på bølgerne som en windsurfer, se kongeørne på en gåtur gennem nationalparken, eller tag til Porto og indtag et gourmet-måltid med udsigt til det sprudlende liv ved floden.

Hvad kan du opleve?

De, som elsker udelivet, bliver ovenud forkælet her midt i dette betagende og varierede landskab. Mange ferierende drages til kystlinjens vilde og herlige bølger, og der er rig mulighed for at slutte sig til de lokale på et fiskested langs Minho og Tamego floderne, eller tage en sporvognstur i Porto. Alt imens man i den fantastiske Peneda-Geres Nationalpark opdager forunderlige scenerier, hvor man kan udforske oldtidsruiner og dyrelivet, og for de mere eventyrlystne er der fantastiske vandre- og klatreruter, og kajakroning og fiskeri tilbydes også.

En dag på stranden

Hvad enten man fristes til at surfe på de buldrende bølger fra Atlantens dønninger, eller man er tilfreds med blot at slappe af i solen, så er de fine sandstrande langs Costa Verde smukke, nemme at komme til, og sjældent overfyldte. Feriestedet Vila Praia da Ancora længst mod nord i regionen har en smuk, afskærmet bugt, som strækker sig mellem byens to oldtidsfæstninger, mens nabostranden Moledo nær Caminha, med sit blå flag er berømt for de kraftige bølger og dejlige sandklitter.

Standen V. Nova de Milfontes ved Viana do Castelo kilde: Wikikedia

Historiens vingesus

Oldtidsbyen Porto ved flodens bred er ganske enkelt fuld af historiske bygninger og monumenter, der genkalder den farvestrålende fortid. Det er et glimrende sted at beundre arkitektoniske juveler, så som den imponerende katedral og dekorative Sao Bento togstation. Gå ikke glip af et besøg i middelalderbyen Vila do Conde ved kysten, og det berømte Santa Clara Kloster med sin 5 km lange akvædukt, bygget på 999 buer. Eller tag til landsbyen Cabeceiras de Basto og besøg St. Michaels kloster med den storslåede 33 m høje kuppel.

Det lokale køkken

Med havets frugter på den ene side og frugtbare dale på den anden kan det ikke undre, at denne egn er selvforsynende med friske, lokale ingredienser. Traditionelle favoritter er f.eks. den sunde Caldo Verde suppe, lavet med strimlet kål, kartofler og hvidløg, smagfuld gedestuvning og fiskeretter, lige fra flodsild og hvilling til den evigt populære balcahao (saltet torsk). Hvad enten man indtager sit måltid på én af Portos stemningsmættede bistroer ved floden, på stranden eller på en rustik landsbycafé, så er et afkølet glas af egnens lettere mousserende Vinho Verde et udmærket akkompagnement.

Udvalgte oplevelser

  • Gå rundt i Porto, landets charmerende og andenstørste by, og få en smag på det summende liv, den slående arkitektur og rækken af barer og restauranter.
  • Tag på tur til egnens berømte vingårde og portvinsbrug for at smage verdensberømte årgangsportvine og udsøgte vine.
  • Tag lange, afslappende gåture langs de betagende flotte strande, eller prøv at ride på bølgerne.
  • Udforsk Portugals eneste nationalpark, den storslåede Peneda-Geres, for at nyde det utrolige landskab og det rige dyreliv.
  • Tag ind i landet til Guimaraes, hjemsted for landets første konge og nu en pulserende verdensby med masser af kulturel charme, gode indkøbsmuligheder og et fristende opbud af spisesteder.