Vatikanstaten

På en høj i Roms midte, på den venstre bred af floden Tiber, ligger verdens mindste stat: Vatikanstaten. Denne stat omfatter både pavens sommerresidens, Castel Gandolfo, der befinder sig i det sydøstlige Rom, samt ti kirker rundt om i Rom. Vatikanstaten er sandsynligvis verdens mest homogene stat: 100% af dens befolkning er katolikker. Vatikanstaten er tillige domicil for paven, den romersk-katolske kirkes overhoved, samt flere hundrede gejstlige og katolske lægfolk, der er beskæftiget inden for Vatikanet.

Vatikanstaten ligger geografisk i regionen Lazio

Vatikanstaten er alt, hvad der er tilbage af den pavelige kirkestat, der fra 1300- til 1800-tallet udvidede sig fra at være et palads på den nuværende beliggenhed til at dække et areal på næsten 45.000 km2. Under de italienske enhedsbestræbelser “Resorgimento” (“Genrejsningen”), som resulterede i Italiens forening i 1860’erne, blev størstedelen af dette areal indlemmet i den nye italiensk stat. Fra 1870 til 1929 ville hverken kirken eller de skiftende italienske regeringer anerkende hinandens herredømme over det omstridte område, som kirken kategorisk nægtede at afgive. I 1929 indgik Pave Leo 11. og Mussolini et forlig. “Lateranforliget”. Ved denne overenskomst opnåede Vatikanstaten selvstændighed, og Pavestolens verdslige suverænitet over denne stat blev anerkendt, medens Pavestolen til gengæld måtte anerkende kongeriget Italien. Under dette forlig blev katolicismen tillige anerkendt som Italiens statsreligion. Disse aftaler blev, sammen med flere andre af den italienske kirkes privilegier, sat ud af kraft ved en senere traktat mellem kirke og stat – det såkaldte “Konkordat af 1984”. Paven er stadig statsoverhoved for Vatikanstaten, der nu har diplomatiske forbindelser med over 100 lande. Ansvaret for administrationen af området ligger imidlertid i hænderne på en kommission, bestående af kardinaler. Embederne som hhv. statssekretær, leder af forvaltningen og udenrigsminister besættes af ældre medlemmer af gejstligheden.

Vatikanstaten, der er omgivet af middelalderlige mure, rummer også den kæmpestore Peterskirke, der fra 1506 til 1626 blev bygget af flere forskellige arkitekter, deriblandt Michelangelo og Bernini. Hele året rundt besøges basilikaen af et meget stort antal pilgrimme, men især til jule- og påskehøjtiderne. Desuden kommer mange besøgende for at se det rigt udstyrede Vatikanmuseum, som også omfatter det berømte Sixtinske Kapel, der tjener som pavens personlige kapel i Vatikanpaladset. Store parkområder dækker størstedelen af Vatikanstaten.

Læs om Peterskirken i Rom

Vatikanstaten har sin egen radiostation, udsender en daglig avis og udgiver egne frimærker og mønter. Desuden har den sin egen hær, den 100 mand store Schweizergarde, der er ansvarlig for den offentlige sikkerhed. Vatikanstatens finanser er afhængig af frivillige bidrag, renter fra omfattende investeringer samt den indkomst, der stammer fra millioner af turister.

Fakta og tal

 • Officielt navn Stato della Cittá del Vaticano (Santa Sede)
 • Regeringsform Kirkestat, styret af paven, med étkammer-system
 • Areal 0,44 km2
 • Tidszone GMT + 1 time
 • Indbyggertal 900
 • Forventet indb. 2015 1000
 • Befolkningstæthed 2045 pr. km2
 • GNSN. levealder Ej oplyst
 • Officielt sprog Italiensk, latin
 • Analfabeter 0%
 • Religioner Katolikker
 • Etniske grupper Internationalt sammensat
 • Valuta Euro = 100 cent
 • Økonomi Service 100%
 • BNP. pr. indb. Ej oplyst
 • Klima Tempereret, med milde vintre og varme somre
 • Højeste punkt Unavngivet punkt, 75 m

Læs også: Udvalgte seværdigheder i Rom

Udvalgte seværdigheder på en kulturrejse til Rom

“Rom byder dig velkommen, når du kommer, og glemmer dig igen, når du tager af sted”. Sådan skrev Federico Fellini om Rom og har du før været på kulturrejse til byen vil du måske give mig ret i at der er noget om Fellinis´vise ord. Har du derimod aldrig været i Rom og overvejer en kulturrejse til byen er her nogle bud på seværdigheder du bør se.

Kort om Rom

Rom blev udråbt til republik i 509 f.Kr., og siden har alle veje ført hertil. Som en meget travl by med afslappede indbyggere byder Rom på et hektisk storbyliv kombineret med en lille provinsbys charme. Du kan læse meget mere om Rom i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.

Udvalgte seværdigheder

Nedenstående seværdigheder er blandt dem jeg selv ville besøge hvis jeg første gang skulle på kulturrejse til Rom og havde 5-6 dage til rådighed.

Colosseum

Colosseum, der engang havde plads til 50.000 tilskuere, blev påbegyndt i år 72 af kejser Vespasian og indviet i år 80 af hans søn, kejser Titus. Kampe var normalt på programmet – mellem mænd, mellem dyr, mellem mænd og dyr, ja, selv mellem skibe, da hele arenaen kunne oversvømmes. Århundreders forsømmelse og rent ud sagt plyndringer har efterladt det som en tom skal uden gulv eller tilskuerpladser, men hvilken skal er det ikke med sine tre etager af søjler – doriske, joniske og korintiske. Hele bygværket undergår til stadighed restaureringer.
Du finder Colosseum på adressen Piazzale delColosseo, Via dei Fori Imperiali.

Villa Giulia

Det Etruskiske Museum i Villa Giulia – Denne elegante landvilla fra 1500-tallet blev bygget til pave Julius 3. og har 35 værelser med Italiens største og bedste samling gamle etruskiske skulpturer, terrakottavaser, sarkofager og smykker. Man ved ikke meget om etruskerne, hvis rige gik forud for det romerske.
Du finder Villa Giulia på adressen Piazzale di Villa Giulia 9. 

Forum Romanum

Forum Romanum og de kejserlige fora. Forum Romanum, der var midtpunktet for romernes liv under republikken, lå hen som et stenbrud med græssende køer, før man påbegyndte udgravninger i området i 1800-tallet. Man har brug for et kort og en guide for at få mening i de mange ruiner, der omfatter talrige templer, Umbilicus Urbus, der blev betragtet som midtpunktet i Rom (og, i udvidet forstand, i Romerriget); curiaen, det romerske senats mødelokale; og boligen for vestalinderne, de unge kvinder, der passede Vestatemplets hellige ild. Det kejserlige forum blev påbegyndt af Julius Cæsar, som hermed ville understrege kejsernes magt. Man kan se hans forum, hvor Roms børs førhen lå; kejser Augustus’ forum, anlagt til minde om Cæsars morderes nederlag; den berømte Trajansøjle med dens basrelieffer, der fremstiller kejserens felttog mod dakerne; Trajans Forum og meget, meget mere. Forum Romanum finder du på adressen  Via dei Fori Imperiali.

Galleria Borghese

Galleria Borghese – Denne samling, der blev påbegyndt af kardinal Scipione Borghese i 1600-tallet, omfatter Tizians Den himmelske og den jordiske kærlighed, Rafaels korsnedtagelsen, Berninis Apollon og Dafne og Caravaggios David med Goliats hoved sammen med utallige andre mesterværker.
Galleria Borghese Piazzale Scipione Borghese. Forudbestilling påkrævet.

Pantheon

Pantheon, der blev bygget i år 27 f.Kr. af Marcus Agrippa og ombygget af kejser Hadrian i begyndelsen af 100-tallet, er den mest komplette antikke romerske bygning, der er bevaret til i dag, og en af Romerrigets arkitektoniske vidundere: kuplen er præcis så bred, som den er høj, og holdes oppe af søjler, der er skjult i murene. Rafael ligger begravet her. Pantheon finder du på adressen Piazza della Rotonda;

Piazza Campidoglio

Piazza Campidoglio og De Capitolinske Museer – Piazza Campidoglio, der blev anlagt af Michelangelo i 1550’erne, er en af Roms mest elegante piazzaer og hjemsted for et af byens fornemste museer, indviet af pave Clemens i 1734. Dets samlinger rummer antikke romerske skulpturer og renæssancemalerier, bl.a. talrige værker af Tintoretto og Reni. Den berømte statue af ulven, der ammer Romulus og Remus, kan ses her, og det samme kan den originale rytterstatue af Marcus Aurelius, der engang stod midt på piazzaen. På grund af forurening blev den flyttet inden døre, en kopi står stadig udenfor.
Piazza Campidoglio og De Capitolinske Museer kan du læse mere om på www.museicapitolini.org/.

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore-Basilikaen – En af Roms fire store basilikaer, bygget i 400-tallet, senere restaureret og udvidet mellem 11- og 1700-tallet. Dens prægtige mosaikker fra 400-tallet er blandt de ældste og smukkeste i byen, og dets kassetteloft fra 1400-tallet er efter sigende forgyldt med noget af det første guld, der blev hjembragt fra Den Nye Verden, en gave fra det spanske kongehus. Piazza di Santa Maria Maggiore.

Den Spanske Trappe

Denne brede trappe, tegnet af Francesco de Sanctis og opført mellem 1723 og 1726, fører i tre majestætiske niveauer fra den travle Piazza di Spagna til den franske kirke Trinità dei Monti, et af Roms mest markante vartegn og det helt rigtige sted at være ved solnedgang, hvor man har en smuk udsigt over Roms syv høje. Trappen har navn efter den spanske ambassade, der i 1800-tallet lå i et palæ i nærheden. Den bådformede fontæne på piazzaen blev anlagt sidst i 1500-tallet af Bernini eller hans far (stadig uafklaret). Det hus, hvor digteren John Keats levede og døde, ligger ved siden af trappen.

Trevi-Fontænen

Denne fantasifulde barokfontæne, tegnet af Niccolò Salvi og fuldført i 1762, fremstiller Neptun, der står på en vogn, trukket af vingede heste.

Vatikanstaten

Man kommer til Vatikanstaten, verdens mindste uafhængige stat, over Peterspladsen, der er omgivet af en elliptisk kolonnade med omkring 140 helgener øverst. Lige fremme ligger facaden på Peterskirken, midtpunktet for den romersk-kaltolske verden. Kejser Neros circus, hvor St. Peter blev korsfæstet, lå engang på dette sted, og i 324 befalede kejser Konstantin, at der skulle opføres en basilika til ære for denne helgen. Den nuværende bygning stammer fra 15- og 1600-tallet og rummer verdens fineste statuer, Michelangelos kuppel og hans berømte Pietà og så meget andet, at det er helt overvældende – præcis som det var meningen, det skulle være. Nord for piazzaen ligger Vatikanmuseet med en af verdens fornemste samlinger af kunst fra antikken og renæssancen, bl.a. Rafaels berømte stanze (flere sale med mange af kunstnerens mesterværker), der har til huse i en labyrint af palæer og sale. Samlingens perle er det berømte Sixtinske Kapel med loftsmalerier malet af Michelangelo mellem 1508 og 1512.

Bocca Della Verità

Genoplev den berømte scene fra den klassiske Audrey Hepburn-film Prinsessen holder fridag fra 1953: Gå hen i atriumgården i kirken Santa Maria in Cosmedin, og stik hånden ind i den gabende Sandhedens Mund – sagnet siger, at hvis man stikker hånden derind og fortæller en løgn, vil man få sin hånd bidt af. Man skal vare sin tunge!
Piazza della Bocca della Verità.

Campo Dei Fiori

Markedet på Campo Dei Fiori – Et af Italiens dejlige hverdagsmarkeder og noget af landets bedste “gadeteater”. I skyggen af lærredsduge, ombrelloni, sælger boder de friskest mulige råvarer – kom før kl. 9.00, ellers vil byens køkkenchefer have købt alle de bedste. Indblikket i romernes dagligliv, når det er allermest autentisk, fortsætter, efter at de sidste boder er taget ned. Kunder fra den populære vinbar La Vineria (med hul i muren) kommer dryssende ud på piazzaen med vinglas i hænderne for at diskutere ugens seneste skandale eller dagens bedste fodboldkampe.

Ostia Antica

Ostia Antica – Roms bedst bevarede hemmelighed, der er næsten lige så fascinerende som Pompeji og dobbelt så velbevaret, kan man nu komme til med undergrundsbanen. Udgravningerne i Roms gamle havneby afslører meget om det mægtige Romerriges historie.
Du finder Ostia Antica på adressen Viale dei Romagnoli, Ostia Antica ca. 25 kilometer sydvest for Rom. Læs mere på www.ostiaantica.net.

Piazza Navona

Den Evige Bys natteliv, når det er bedst. Hvis det er varmt i vejret, skal man finde en plads udenfor på caféen Tre Scalini og se på mennesker, mens man nyder specialiteten tartufo, en opulent kakaois, der er navngivet efter sin lighed med den knudrede muskattrøffel. På baggrund af Berninis Obeliskfontæne i barokstil blander en lang række Felliniagtige typer af originaleste støbning sig med tysk studenter, pensionerede ægtepar fra Florida og romerske borgere af alle afskygninger og tilbøjeligheder.

Via Condotti

Via Condotti og dens netværk af brolagte sidegader ved foden af Den Spanske Trappe byder på fashionable butikker og er det helt rigtige sted for den tidlige aftens passeggiata-ritual. I dette stemningsfulde, bilfri nabolag ligger Roms ældste café, Caffè Greco, en århundred-gammel beværtning, hvor Casanova, Goethe, de danske guldaldermalere, Lord Byron og Buffalo Bill kiggede ind for at nyde en kop kaffe.

Det Sixtinske Kapel, verdens mest berømte loft!

En kulturrejse til Rom som ligger i Lazio regionen i Italien bør kort og godt indeholde et besøg i Det Sixtinske Kapel. Det Sixtinske Kapel er en del af Vatikanmuseerne i Vatikanstaten. Rejser du på kulturrejse til Rom på egen hånd, så er det godt at vide at der  altid mange mennesker, derfor kom tidligt og helst før musset åbner kl. 08.45.

De bjergtagende freskoer, der dækker loft og vægge i Det Sixtinske Kapel, hører til nogle af den vestlige civilisations ypperste frembringelser. Historikere har altid vidst, at Michelangelo var en mesterlig maler (hans succes efter færdiggørelsen af David efterfulgtes dog kun af sporadiske opgaver, indtil han af pave Julius 2. blev bestilt til at udsmykke loftet), men den største åbenbaring under dets 14 år lange restaurering (den mest kontroversielle nogensinde) var hans fabelagtige brug af lys og klare farver, der var blevet godt skjult under århundreders aflejringer af støv, snavs, røgelse og osen fra utallige vokslys. Michelangelo påbegyndte opgaven sammen med et hold af assistenter og elever, men han fyrede snart dem alle og arbejdede alene gennem fire år, før han kunne afsløre sit værk for en målløs pave og offentlighed i 1512. Efter at et internationalt hold af eksperter havde fuldført sit arbejde med at rense og restaurere dette fantastiske mesterværk, der afbilder bibelske scener fra Skabelsen (Adams skabelse er loftets centrale fokus), gik de i gang med væggen bag højalteret og Michelangelos lige så magtfulde Dommedag. Efter dets fuldførelse i 1541 faldt pave Pius 3. på knæ i ærefrygt. Selv om Michelangelo ofte forbindes med sin fødeby, Firenze (hvor han er repræsenteret ved David og Medici-kapellerne), er hans tilstedeværelse stærkt følelig i Den Evige By. Det Sixtinske Kapel står med rette øverst på enhver besøgendes liste, men Michelangelos Pietà i Peterskirken vidner om hans geni, også som billedhugger, mens Roms elegante Piazza del Campidoglio viser hans naturtalent som arkitekt og byplanlægger: Det er en af verdens smukkeste og mest efterlignede pladser (genfortolket i Lincoln Center i New York) og er bevaret stort set, som han tegnede den.

Læs mere om Vatikanstaten og Det Sixtinske Kapel i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser eller på http://mv.vatican.va/.

 

Restauranter i Rom, spis godt på din ferie.

En del af det at rejse på kulturrejse til Rom og for den sags skyld resten af Italien er maden og vinen, dels fordi mad og vin i Italien er af høj kvalitet, men den har også en kæmpe kulturel betydning. Skal du på kulturrejse til Rom er her en kort beskrivelse af et par udvalgte restauranter, men du kan læse meget mere om mad og vin i Rom og på andre rejsemål i Italien i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.

Cafè Sant’Eustachio

Altid masende fyldt med lokale, der strømmer hertil for at nyde byens bedste espresso – noget med vandet, hævder de. Eller er det de friske bønner, der ristes på stedet? Hjemsted for byens dejligste cappuccino, som aldrig nogensinde bestilles efter kl. 11.00, undtagen af “naive rejsende”. Du finder restaurant Cafè Sant’Eustachio på adressen Piazza Sant’Eustachio i Rom, læs mere på www.sanateustachioilcaffe.it.

Da Checco Er Carettiere

Et af de sidste af Roms klassiske trattoriaer. En stor del af fornøjelsen ved at trave gennem det tidligere kunstnerkvarter Trastevere, der har gennemgået en renovering og fået mere velhavende tilflyttere, er at ende ved et af de efterstræbte borde på Checcos udendørs terrasse med en portion af stedets velkendte antipasti. Da Checco Er Carettiere ligger på adressen Via Benedetta i Rom, mere information på www.checcoercarettiere.it.

Da Fortunato Al Pantheon

En lokal favorit gennem årtier. Engle, veltilberedte romerske retter serveres af tjenere i jakke og butterfly for et velbeslået klientel. Folk tilbringer timer over nogle af de bedste måltider i byen – er der ingen, der arbejder i Rom? Restaurant Da Fortunato Al Pantheon ligger på Via del Pantheon 55 i Rom

Del Pallaro

Typisk, autentisk, prunkløst og beliggende i det stemningsfulde kvarter Campo dei Fiori – hvem elsker ikke dette sted? Blomsterne er af plastic, og menuen er begrænset: Hvilken fireretters menu Signora Paola nu end fremtryller i køkkenet den dag, ender på ens bord. (Prøv at få et bord udenfor). Find restaurant Del Pallaro på adressen Largo del Pallaro 15 i Rom.

Giolitti

Giolitti, byens ældste gelateria, så man er ikke den eneste, der står i kø for at prøve deres over 50 forskellige hjemmelavede smagsvarianter. Hvor finder man ellers champagne-is? Find et godt bord, og bestil den grotesk overdimensionerede Copa Olimpico med prøver af stort set alt, hvad de kan tilbyde. Har du hang til god is finder du Giolitti på adressen Via Uffici del Vicario i Rm, læs mere på www.giolitti.it.

La Rosetta

Lille og elegant. Mange af de altid friske fisk og skaldyr flyves dagligt ind fra den talentfulde køkkenchefs hjemø, Sicilien. Den er dyr, men alle pengene værd, og er i dag en højtelsket institution med en begejstret fanskare af lokale og lykkeligt indviede udefrakommende. Restaurant La Rosetta i Rom finder du på adressen Via della Rosetta, læs mere på www.larosetta.com

Trimani Weinbar

Et familiedrevet foretagende med træpaneler og en lidt overraskende beliggenhed lige ved banegården. Enkle, men raffinerede retter er det perfekte følgeskab til snesevis af fremragende, for det meste italienske, glasudskænkede vine. Udvalget er endnu mere overdådigt på Trimani-familiens enoteca rundt om hjørnet. God vin så besøg Trimani Weinbar på adressen Via Cernaia i Rom, læs mere på www.trimani.com.

Bemærk at kvaliteten på de ovennævnte restauranter jo kan ændre sig siden vores besøg, så det er altid en god ide at spørge de lokale om de kan anbefale stedet. Læs mere om kulturrejser til Rom og andre rejsemål i Italien her på bloggen.

Hotel Hassler for foden af den Spanske Trappe

Aldrig har hotelgæster ladet sig mærke så lidt med 136 trappetrin – betragt dem som den storslåede adgangsvej til et af Roms fornemste hoteller. Det legendariske Hotel Hassler soler sig i sin helt enestående beliggenhed oven for hovedstadens berømte Spanske Trappe. Som forkælet gæst på Hassler kunne Audrey Hepburn føle sig som en prinsesse både foran kameraet og uden for rampelyset under optagelserne til filmen Prinsesse holder fridag, og hvad der var godt nok for Audrey (og stort set alle andre berømtheder og kronede hoveder på jorden), er godt nok for de fleste. Snesevis af værelserne og suiterne er velsignet med terrasser og romantiske og fabelagtige udsigter over Den Evige By. Hotel Hassler, som blev opført i 1885 i et palazzo, der engang var bolig for Napoleons søster, er et af vore dages få europæiske luksushoteller, der er privatejet og -drevet. Dette gammeldags hotel er uimodtageligt for vore dages modeluner og drives på formfuldendt vis af Roberto Wirth, femte generations hotelvært, der sværger til rigtige nøgler, en uovertruffen betjening og meddelelser overrakt på en sølvbakke – simple høfligheder, der hastigt er på vej ud som følge af homogeniseringen af verdens femstjernede hoteller. Hvis man overnatter andetsteds, bør man i det mindste kigge ind og nyde en aperitif i Hasslers bar (som flytter til palmehaven, når det bliver varmt i vejret) eller prøve den populære søndags-brunch i hotellets tagrestaurant. Maden, der er ypperlig, kommer i anden række heroppe, hvor man har udsigt til Roms syv høje.

Hotel Hassler ligger i Rom i regionen Lazio i Italien, du finder hotellet på adressen Piazza Trinità dei Monti 6 i Rom. Den Spanske Trappe er dækket med azaleaer fra midt i april til midt i maj. Velkommen til en romersk fridag øverst på Den Spanske Trappe….

Hoteller i Rom

Hotel Hassler i Rom hører som nævt ikke blandt de billigste hoteller i Rom og var det ikke for hotellets historie havde jeg nok ikke valgt at skrive om det her på bloggen om kulturrejser. derimod finder du indlæg med andre udvalgte hoteller i Rom hvor kvaliteten er god og priserne mere spiselige.