La Scala i Milano

La Scala som på italiensk hedder Teatro Alla Scala er nok verdens populæreste operahus. La Scala ligger i Milano, og skal du på kulturrejse til regionen Lombardiet i Italien og sætter pris på opera så forsøg at få billetter til en opera i La Scala.

Det er den 7. december, åbningsaftenen på La Scala, og hele Milano er her, klædt i deres stiveste puds: et velhavende, passioneret, uhyggeligt kræsent publikum, mindst lige så teatralsk som operaen, der udspiller sig på scenen. Efter en 1000 dages intensiv og minutiøs restaurering genåbnede verdens mest berømte operahus i 2004 til forbløffelse og udelt begejstring for mange – den ubetinget største stjerne på dens genåbningsaften. Højdepunkterne i restaureringen til 475 mio.kr. af La Scala, der blev tegnet af Giuseppe Piermarini og åbnede første gang i 1778, er den fremragende akustik og den gennemgribende omdannelse af bagsceneområdet, der i dag fremtræder som et vidunder af den nyeste teknologi. Dette smykkeskrin af forgyldninger og fløjl har fra begyndelsen præsenteret det bedste inden for operaverdenen. Verdis Otello og Falstaff havde premiere her, og det samme havde Puccinis Turandot og Bellinis Norma. Maria Callas sang her oftere end noget andet sted. Det lille, intime Museo alla Scala, der indgik i den totale renovering, og som ingen operaelsker må snyde sig selv for, er genåbnet i sine oprindelige lokaler (indgangen ligger på Largo Ghiringhelli) og er sluppet godt fra den verdenskendte musikdirektør og dirigent, Riccardo Mutis, nylige stormfulde fratræden.

Teatro Alla Scala ligger på adressen Via Filodrammatici 2, Piazza alla Scala i Milano. Du kan læse mere på www.teatroallascala.org eller i andre indlæg her på bloggen om musik og opera i Italien, læs f eks om operaen Aida. Operasæsonen i La Scala går fra 7. december til og med juli i andre måneder er ballet og koncerter i teateret.

Få mere inspiration til din kulturrejse til Milano, læs de mange indlæg om kultur, natur og historie, se foto og meget mere. Læs f.eks om den flotte domkirke i Milano i indlægget Il Duomo i Milano Italiens gotiske mesterværk

Il Duomo i Milano, Italiens gotiske mesterværk

Il Duomo, alene for størrelsen og chokvirkningen er der kun få bygninger, der kan måle sig med Milanos Duomo. Det er verdens største gotiske katedral (den eneste større katedral i en hvilken som helst anden stilart er Peterskirken i Rom), påbegyndt i 1386 under Vicconti’erne og først færdiggjort 100 år senere. Dens 135 marmorspir og 2245 marmorstatuer kunne holde den interesserede beskæftiget i dagevis, og alligevel passerer velhavende milanesiske kvinder, mænd i Zegna-habitter og yderst cool teenagere forbi på den store piazza uden at værdige dette ubegribeligt kransekageagtige gudshus så meget som et blik. En elevator op til taget giver mulighed for at skridte den fantastiske skov af hvide marmortinder af (i det rette lys antager de et rosa skær) studere stræbebuerne på tæt hold. Der er betagende udsigter over Italiens mest hektiske by, mens et glimt af De Schweiziske Alper 90 km væk kun er muligt, hvis den berygtede milanesiske tåge og smog ikke har nedsat sigtbarheden. Interiøret er spartansk, og her er næsten altid mennesketomt på trods af muligheden for at bænke 40.000 – hvem venter de på skal komme? Shelley svor til, at dette var det bedste sted overhovedet at læse Dante, da her altid er dejlig svalt, selv på de hedeste eftermiddage. Det kan have sin rigtighed, forudsat man kan ignorere den grusomme statue af Sankt Bartholomæus, der fik huden flået af, og som er afbildet med sin egen hud i hænderne.
Rejser du på kulturrejse til Milano kan du ikke undgå at støde ind i Il Duomo som ligger på Piazza Duomo, domkirkepladsen midt i Milano.

Her på bloggen om kulturrejser kan du læse mere om Milano og regionen Lombardiet i Italien. Du finder indlæg med emner som natur, historie, mad og vin og meget mere. I vores billedgalleri kan du få inspiration til din næste kulturrejse til Italien.

Den Sidste Nadver, et af Leonardos største værker

Hvilke andre steder kan man opgive taxachaufføren navnet på et maleri som målet for turen og forvente at blive kørt derhen? Enhver milaneser med respekt for sig selv, taxachauffør eller ej, ved, hvor man kan se Leonardo da Vincis Il Cenacolo (Den Sidste Nadver), et af verdens mest berømte billeder, som gemmer sig i den gotiske kirke Santa Maria delle Grazie. Hele landet fulgte nøje med i den minutiøse, tyve år lange restaurering, der blev færdiggjort i 1999. På en væg i det, der tidligere var refektoriet i kirkens tilstødende kloster, skabte Leonardo dette storslåede, 8,5 m brede vægmaleri. Det skildrer det følelsesladede øjeblik, hvor Judas forråder Jesus, og det begyndte at nedbrydes, næsten umiddelbart efter at det var fuldført i 1495. Dets nylige restaurering var lige så kontroversiel som restaureringen af Det Sixtinske Kapel, idet nogle kunsthistorikere hævder, at kun ganske lidt af det oprindelige maleri og de oprindelige farver har overlevet, fordi de gennem tiderne er blevet gen-(og mis-)fortolket lidt for overivrigt af utallige konservatorer (maleriet har gennemgået syv restaureringer siden 1726); andre fremhæver det som en fremragende opvisning i tålmodighed og mesterligt håndværk. Man kommer ikke udenom, at det er et af Leonardos fineste værker, hvor hvert eneste penselstrøg afslører “sjælens hensigter”. Han søge i årevis blandt byens kriminelle efter Judas’ ansigt; resultatet var, ifølge kunsthistorikeren Giorgio Vasari, “selveste indbegrebet af forræderi og umenneskelighed”. Du finder Chiesa di Santa Maria delle Grazie på adressen Piazza Santa Maria delle Grazie. Vil du læse mere om kulturrejser til Milano i regionen Lombardiet i det nordlige Italien, så brug søge funktionen til at finde indlæg om emner som natur, mad og vin, historie og meget mere.

At leve som Milaneserne

Fashionable butikker og enestående restauranter, det er efter manges mening en stor del af livet ifølge Milaneserne.

Butikker i Milano

Den uforlignelige Via Montenapoleone og dens sidegader ligger i hjertet af det mest fashionable forretningskvarter i verden og er et must for alle indkøbsnarkomaner. At handle i denne eksklusive “gyldne trekant” med dens gader fulde af luksusbutikker er himmerige for de velbeslåede og helvede for dem, der blot er henvist til at se på vinduer. Byens utrættelige optagethed af mode, boligindretning, arkitektur og mad afspejles i rigt mål i denne elegante bydel – fra la moda italianas ypperstepræsters og -præstinders eksklusive boutiquer over stilfulde tesaloner fra 1800-tallet til delikatesseforretninger. Vinduesudstillingerne er enten ekstravagante ud over alle grænser eller nærmest zen-agtige i deres enkelhed, og det samme gælder forretningernes interiører – alt er helt ud på forkanten i denne by, der dikterer modetrenden og konstant bryder nye veje.

Four Seasons Hotel

Hvad enten man er overbebyrdet af sine indkøb af designer-mærkede nyerhvervelser eller rent og skært udkørt efter dagens visuelle bombardement, er det helt rigtige sted at parkere sine kufferter på Milanos Four Seasons Hotel, en fredfyldt oase lige midt i Montenapoleones indkøbskvarter. Den nonneorden, der grundlagde dette tidligere kloster i 1450, forlod først stedet sidst i 1700-tallet. Denne afsondrede villa er blevet omdannet til et hypermoderne topklassehotel – et enestående sted med såvel ro som luksus. Dette vil sige fragmenter af frilagte freskoer, antikke søjler og hvælvede lofter, men også ypperlige gæsteværelser med rummelige marmorbadeværelser og opvarmede gulve, velanskrevne restauranter og den skødesløst elegante foyer (klosterets tidligere kapel), der tiltrækker både lokale milanesi og hotelgæster – på samme tid et spejl af byen og et tilflugtssted fra den.

Aimo e Nadia

Afrund en mondæn dag med en middag på den dejlige Aimo e Nadia, der ligger i et lidt kedeligt hjørne af byen. Det velkendte ægtepar, der ejer den ,har kendt hinanden siden deres barndom i en landsby nær Lucca i Toscana, og i dag er de fælles om madlavningen og pasningen af den have, der leverer køkkenets vidunderligt friske og delikate råvarer. Meget af den dagligt skiftende menu giver mindelser om deres toskanske rødder, men at spise her er at stifte bekendtskab med det italienske køkken i sin reneste form og med retter, der troligt fylder huset med loyale kunder.

Vil du vide mere om kulturrejser til Milano og regionen Lombardiet i Italien, så læs nogle af de mange andre indlæg om historien, naturen, maden og meget mer her på bloggen om kulturrejser.