The Book of Kells i Dublin

The Book of Kells, måske verdens smukkeste bogværk.The Book of Kells finder du på Trinity College i Dublin, Irland. Skal du på kulturrejse til Dubline så læs mere om  The Book of Kells.

På Irlands ældste universitet, Trinity College, opbevares den illuminerede Book of Kells fra 800-tallet. Trinity (bedre kendt som TCD, Trinity College, Dublin) kan bryste sig af en imponerende række af kandidater, der omfatter Jonathan Swift, Bram Stoker, Oscar Wilde og Samuel Beckett. Men dets vigtigste rolle i dag er som privilegeret vogter af dette håndskrift fra den tidlige middelalder, det mest betydningsfulde – og det smukkeste – kunstværk, der er bevaret fra den keltiske kristenheds første århundreder. Hver side er overdådigt illumineret med kunstfærdige mønstre og mytiske dyr, inspireret af denne periodes tradition for håndsmedekunst. Dette illuminerede håndskrift har ikke sin lige, når det gælder den kunstfærdighed, kompleksitet og variation, der fylder hver af dets 680 sider, som i 1950érne blev genindbundet i fire separate bind. Den fantasirige illumination, udført af skrivere og munke i Kells-klostret, blev af en krønikerskriver fra 1200-tallet kaldt for “ikke menneskers, men engles værk”. Book of Kells opbevares i kolonnadeområdet i stueplan i universitetets gamle bibliotek, bygget i 1712 og udvidet i 1800-tallet. Det lider stadig af mangel på hyldeplads til den kvarte million bøger, der ligger stablet fra gulv til loft. Det er en af otte bygninger på det 16 ha store område, der tilsammen rummer over fire millioner bind: Trinity har modtaget ét eksemplar af hver irsk eller britisk bog, der er udgivet siden 1801.

Læs mere om Trinity College på http://www.tcd.ie/. Et godt råd er at besøge stedet tideligt om morgnen eg spevielt hvis du rejser i sommermånederne, derved undgå sommerens lange køer. Læs mere om kulturrejser til Dublin og andre rejsemål i Irland her på blogge.

Bloomsday festival i Irland

Bloomsday, en vandring til ære for James Joyce i Dublin, Irland. Festivalen finder sted hvert år omkring den 16. juni og forløber over ca. 10 dage.

I 1922 i en alder af 40 år udgav den berømte irske forfatter James Joyce sit mesterværk, Ulysses, som i detaljer beskriver en mindeværdig dag i ireren, jøden og den moderne Odysseus, Leopold Blooms, liv. I dag fejrer man ved den excentriske Bloomsday Festival denne ene dag – den 16. juni 1904 – hvor vandrende Joyce-fans følger Blooms rute gennem hele Dublin og søger at genopleve, hvad man kunne se, lugte og høre i denne by ved forrige århundredskifte. Da store dele af Dublin ikke har ændret sig meget siden dengang, er det ikke så vanskeligt endda. Davy Byrnes, den berømte “moralske  pub”, der omtales i Ulysses, er et godt eksempel, da den har tiltrukket romanforfattere og digtere siden 1873 og stadig er i fuld vigør. Trofaste Joyce-elskere fra Dublin og udefra genoplever Blooms dag, ofte i edwardiansk antræk med flade stråhatte, veste, lange nederdele og parasoller,  ved at bestille gorgonzola-sandwiches, drikke (meget) bourgognevin og Guiness stout og købe citronsæbe. The James Joyce Centre, der er midtpunktet i denne populære tidages festival (men kun én af mange involverede organisationer), byder på en lang liste af aktiviteter, som f.eks. foredrag, slentreture, oplæsninger og genopførelse af de bedst kendte scener fra Ulysses. Dette centers arkiver, udstillinger og håndbibliotek, der har til huse i en smukt restaureret georgiansk bygning, har åbent året rundt. På vekslende tidspunkter, men værd at undersøge: Muligheden for at deltage i en slentretur sammen med Joyces nevø til de kendte steder i “Joyce-land”.

Du kan få mere information om Bloomsday i Dublin hos Tourist kontoret eller på James Joyce Centre som du finder på adressen, 35 North Great George´s St. Læs mere om kulturrejser til Dublin i Irland her på bloggen eller om Bloomsday på http://jamesjoyce.ie/.

Pubber og St. Patrick’s Festival i Dublin

Både i sin traditionelle og sin nyligt kosmopolitiske rolle har Dublins største fortrin altid været dens mennesker og deres musik og talegaver. Den fornøjeligste underholdning i byen er et besøg på enhver af dens omkring 1000 pubber, hvor den tykke, oliesorte “Dublin gargle” (Guinness) fortsat er nationaldrikken, og musikken næsten altid er et biprodukt. Denne bryg, der er blevet døbt “poesi i et glas” og er blevet fremstillet i Dublin siden 1769, blev tidligere markedsført med slogans som “Guinness is good for you!”, omgærdes stadig med en slags ærbødighed og har ikke meget at gøre med de produkter på flaske, man kan købe rundt omkring i verden. For at servere den helt korrekt vil en god bartender skænke den fra hanen lidt ad gangen over to-tre minutter.

Omkring midten af det blomstrende 1700-tal kunne Dublin mønstre 2000 ølstuer, 300 værtshuse og 1200 brandy-udsalg. Hvem serverer den bedste stout i dagens Dublin, hvor Guinness tegner sig for syv ud af hver ti pints øl, der drikkes? Start med en skummende pint af det, James Joyce kaldte for “Irlands vin”, i den lanterne-oplyste Brazen Head, kendt som byens ældste pub. Den opstod som kro i 1198, fik pub-bevilling i 1661 og har tilføjet enkelte nye lokaler, der måske har knap så megen karakter som de oprindelige, men til gengæld byder på levende musik.

Doheny & Nesbitt på blot 130 år er en blankpoleret victoriansk drøm i udskåret træ, ætset glas og “snugs” – små, delvist aflukkede hjørner, hvor man serverede for kvinder i gamle dage. Kun få slutter deres pubtur med samme indtryk som den syrlige forfatter Yeats, der af en ven mod sin vilje blev taget med hen på en lokal pub: “Nu har jeg set en pub. Og nu vil jeg gerne hjem.” Stakkels Yeats ville have haft det rædsomt under den tummel, der hvert år i marts fylder dublings pubber og gader, når man fejrer verdens mest berømte irske symbol.

St. Patrick

Ingen anden skikkelse, religiøs eller verdslig, levende eller død, er så tæt forbundet med Irland som landets elskede skytshelgen, St. Patrick. Han blev født i Skotland og ført til Irland som slave år 432 (og har faktisk aldrig befriet Irland for slanger, som det hedder i folketroen), og han æres og prises af både de irske trossamfund uden for landet og indbyggerne på Den Grønne Ø.

Den 17. marts er en stor dag for hver en sjæl i hver en by, men ingen steder fejres denne dag som i Dublin og dens pubber. I mange byer i USA afholder det irsk-amerikanske samfund (og alle irsk-begejstrede) store parader, men de blegner i sammenligning med Dublins: Det er en fire dage lang fest, der hele tiden fornyr sig på samme måde, som byens kunstscene har gjort det de senere år.

Optoget, der stolt marcherer ned ad O’Connell Street, er stadig den store fests højdepunkt med eksercitshold, udsmykkede fladvogne og delegationer fra hele verden.

Information om St. Patrick’s Festival i Dublin

Brazen Head: 20 Lower Bridge St. Doheny & Nesbitt: 5 Lower Baggot St. Dublin Literary pub Crawl: 2 timers underholdning med skuespillere i fire pubber; www.dublinpubcrawl.com. St. Patrick’s Festival: www.stpatricksday.ie. Fire dage omkring den 17. marts (normalt 16.-19. marts); parade den 17. marts; en mindre parade den 16. marts. Skyfest, et af Europas største fyrværkerier, finder sted den sidste aften.

Læs meget mere om kulturrejser til Dublin og andre rejsemål i Irland her på bloggen. Du finder bla. indlæg om historien, naturen og maden, samt beskrivelser af udvalgte hoteller i Dublin. I billedgalleriet kan du se foto fra forskellige områder i Irland.

 

Restaurant Patrick Guilbaud i Dublin

Restaurant Patrick Guilbaud  er en klassisk irsk med et fransk islæt i Dublin, Irland.

Dublin har al mulig grund til at være stolt af den franskejede og -drevne Restaurant Patrick Guilbaud: Det er landets mest berømmede restaurant, der har spillet en stor rolle ved lanceringen af den irske hovedstad som andet og mere end en storby med pubber og spisesteder. Den er luksuøs, fornem og sofistikeret og er det strålende bevis på, at Dublin er ved at udvikle sig til et gastronomisk niveau, der aftvinger respekt. Med fransk ejer, køkkenchef og personale kunne menuen ved første øjekast virke meget fransk. Men ved at benytte de bedste lokale råvarer – hummere fra Connemara, rejer fra Dublin Bay, store muslinger fra Bantry Bay, laks direkte fra lokale floder og vildt helt ude fra Wicklow-bjergene – bygger man med raffinement en ellers fransk menu på et irsk fundament. Efter at have arbejdet forskellige steder i byen de første ti år har restaurantens ejer, Guilbaud, endelig fundet de ideelle rammer for sit fransk-gæliske spisested i disse nye, luftige og elegante lokaler i stueetagen i det luksuøse Merrion Hotel. Hotellet ligger i fire sammenbyggede georgianske huse, er ødselt indrettet i periodens stil og kan tillige byde på en køn, formel have med buksbomhække og springvand. InDu finder Restaurant Patrick Guilbaud på Upper Merrion St. Merrion Hotel – Læs mere om mad og vin i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser eller om restaurant Patrick Guilbaud på http://www.merrion-hotel.com/.

Hotel The Shelbourne i Dublin

Samme genopblomstring, som det engang så søvnige Dublin nu gennemlever, kan man se på det ærværdige gamle velhaver hotel, Le Meridien Shelbourne. Ikke at det nogensinde er gået bag af dansen, men denne mægtige rødlige victorianske bygning fremviser stolt sin nylige renovering og troner nu atter majestætisk på nordsiden af byens vartegn, St. Stephen´s Green (Europas største offentlige plads med haveanlæg). Det blev bygget i 1824 og er det eneste overlevende af Dublins store hoteller fra 1800-tallet. The Shelbourne er traditionsrigt og har bevaret meget af sin historiske storhed – den irske forfatning blev udformet her i 1922 – med lokaler, fyldt med lysekroner, åbne kaminer og kunstgenstande. Lord Mayor´s Lounge er en flot ramme om en overdådig tekomplet: ligesom forfatteren William Thackeray, der søgte tilflugt i de dybe lænestole med udsigt over haveanlægget, samles Dublins elite her for at nyde små sandwiches, småkager og scones med marmelade og Devonshire cream. Den berømte Horsehoe Bar er det helt rigtige sted at være under den prestigefyldte Horse Show Week i august, eller enhver fredag aften, for den sags skyld. Shelbourne udstråler mere de litterære legenders Dublin (i stil med Ulysses) end det nye Dublin, der er ved at forvandle sig til en af Europas mest toneangivende hovedstæder. Og selv om det i mange år har været mødestedet for de rige og adelige, er det stadig både indbydende og uhøjtideligt. Du finder hotel The Shelbourne på adressen 27 St. Stephen´s Green i Dublin. Læs om andre udvalgte hoteller i Dublin og på arndre rejsemål i Irland her på bloggen om kulturrejser.