Bloomsday festival i Irland

Bloomsday, en vandring til ære for James Joyce i Dublin, Irland. Festivalen finder sted hvert år omkring den 16. juni og forløber over ca. 10 dage.

I 1922 i en alder af 40 år udgav den berømte irske forfatter James Joyce sit mesterværk, Ulysses, som i detaljer beskriver en mindeværdig dag i ireren, jøden og den moderne Odysseus, Leopold Blooms, liv. I dag fejrer man ved den excentriske Bloomsday Festival denne ene dag – den 16. juni 1904 – hvor vandrende Joyce-fans følger Blooms rute gennem hele Dublin og søger at genopleve, hvad man kunne se, lugte og høre i denne by ved forrige århundredskifte. Da store dele af Dublin ikke har ændret sig meget siden dengang, er det ikke så vanskeligt endda. Davy Byrnes, den berømte “moralske  pub”, der omtales i Ulysses, er et godt eksempel, da den har tiltrukket romanforfattere og digtere siden 1873 og stadig er i fuld vigør. Trofaste Joyce-elskere fra Dublin og udefra genoplever Blooms dag, ofte i edwardiansk antræk med flade stråhatte, veste, lange nederdele og parasoller,  ved at bestille gorgonzola-sandwiches, drikke (meget) bourgognevin og Guiness stout og købe citronsæbe. The James Joyce Centre, der er midtpunktet i denne populære tidages festival (men kun én af mange involverede organisationer), byder på en lang liste af aktiviteter, som f.eks. foredrag, slentreture, oplæsninger og genopførelse af de bedst kendte scener fra Ulysses. Dette centers arkiver, udstillinger og håndbibliotek, der har til huse i en smukt restaureret georgiansk bygning, har åbent året rundt. På vekslende tidspunkter, men værd at undersøge: Muligheden for at deltage i en slentretur sammen med Joyces nevø til de kendte steder i “Joyce-land”.

Du kan få mere information om Bloomsday i Dublin hos Tourist kontoret eller på James Joyce Centre som du finder på adressen, 35 North Great George´s St. Læs mere om kulturrejser til Dublin i Irland her på bloggen eller om Bloomsday på http://jamesjoyce.ie/.