Kulturferie i Odense og H. C. Andresen

Verden kender øen Fyn som H.C. Andersens fødeø. Andersen er formentlig verdens største eventyrfortæller, og hans værker – bl.a. højtelskede klassikere som “Tommeliden” og “Den grimme ælling” – hører til de hyppigst oversatte og mest læste i verden, bortset måske fra Bibelen og Karl Marx’ skrifter, og hans figur Den Lille Havfrue har gjort København kendt verden over. Hans hjemby, Odense, er Danmarks tredjestørste by. Med sin charmerende middelalderlige bykerne tiltrækker den eventyrelskere fra hele verden. H.C. Andersen, der blev født i 1805 som søn af en lokal skomager og en vaskekone, begge analfabeter, var livet igennem en utrættelig rejsende, hvis skrammede kufferter kan ses på det museum, der støder op til hans barndomshjem, ligesom det reb, han altid havde med sig, så han kunne undslippe fra hotelværelset i tilfælde af brand. Besøgende kan se originalmanuskripter og breve til hans nære ven Charles Dickens. Man bør desuden afsætte tid til at udforske øens smukke, bølgende landskaber, oversået med stråtækte gårde, frugthaver, herregårde og kroer. H.C. Andersen-Museet finder du på adressen Hans Jensensstræde 37-45 i Odense. Læs mere om H. C. Andersen og hans rejser rundt i Europa her på bloggen om kulturrejser, f.eks i indlægget: H. C. Andersens rejser til Italien. Du kan læse mere om H. C. Andersen museet i Odense på odmus. I juli opføres skuespil tre gange dagligt.

Ny Carlsberg Glyptotek, Nordeuropas største kunstsamling

Da danskerne for ret nylig skålede på den imponerende restaurering og udvidelse af deres vigtigste museum, kan vi kun håbe, at de gjorde det i øl, da Ny Carlsberg Glyptoteket, der for et århundrede siden blev skænket til den danske stat af brygger Carl Jacobsen (der også gav København sin statue af Den Lille Havfrue i 1913), rummer i dag Nordeuropas største og mest betydende samling af antikke skulpturer, mosaikker og kunstgenstande. Det ejer tillige en uovertruffen samling på 35 værker af Paul Gauguin (der en tid var gift med en dansker), der er udstillet sammen med andre franske og danske mesterværker fra 1800-tallet af kunstnere som Manet, Monet og Cézanne. Museet huser også den største samling af Rodin-skulpturer uden for Paris og én af blot tre komplette sæt af Degas-bronzer. Den lyse og luftige fløj fra 1996, tegnet af den højt ansete danske arkitekt Henning Larsen, blev indviet under Københavns succesfulde periode som Europas kulturhovedstad. Den er moderne og smuk og harmonerer fint med museets to originale bygninger fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet med deres store ovenbelyste sale, dekorative udsmykning, malede paneler og rigt flisebelagte gulve. Bygningerne er i byens højt kulturelle og perfekte stil forbundet ved en dejlig, glasdækket vinterhave og en indbydende café til besøgende med trætte fødder. Ny Carlsberg Glyptotek ligger lige over for Tivoli på H. C. Andersens Boulevard. Læs mere om kunst i Danmark og i andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Ny Carlsberg Glyptotek så klik her.

Louisiana, museet for moderne kunst

Følg en af Sjællands mest maleriske ruter nord for København til dette fremragende museum, der ligger betagende smukt ved den “danske riviera”. Siden sin åbning i 1958 har Louisiana-museet forenet kunst, natur og arkitektur på smukkeste vis. Dets højt ansete udstillinger af såvel de moderne klassikere fra perioden efter 2. Verdenskrig som den (undertiden kontroversielle) helt moderne avantgardekunst kan beundres i rummelige sale med naturligt lysindfald, der er selve indbegrebet af dansk modernisme. Lige så imponerende er museets permanente samling, bl.a. en større samling af Alberto Giacomettis spinkle og ranglede skulpturer og værker af Picasso, Francis Bacon og Georg Baselitz. Øresunds glitrende vande mellem Danmark og Sverige tiltrækker sig de besøgendes opmærksomhed fra hvert et vindue, og skulpturhaven rummer værker af kunstnere som Alexander Calder, Henry Moore og Jean Arp. Baggrunden for museets navn er den enkle, at bygningens oprindelige ejer var gift tre gange, og alle hustruer hed Louise. Du kan læse meget mere om kunst i Danmark og i andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Louisiana så klik her.

Kulturferie på Ærø

Det er ikke altid man behøver rejse langt væk på en kulturrejse, og specielt ikke hvis det handler om en forlænget weekend er der masser af spændende rejsemål i Danmark, f.eks Ærø.

Folk fra hele Danmark rejser til Fyn for at slappe af; og skal de helt væk fra det hele, tager de til Ærø, en lille ø med billedskønne småbyer, bølgende bakkedrag og et patchwork af små landbrug. Det er et populært sejlercenter syd for Fyn, der er omgivet af omkring 90 mindre naboøer, hvoraf mange er privatejede. Det adstadige liv på Ærø udspiller sig omkring den perfekt bevarede havneby Ærøskøbing, der var købstad allerede i 1300-tallet og oplevede en blomstringsperiode sidst i 1600-årene som søkaptajnernes by. Her går tiden med at se på vinduer i byens små butikker og slentre gennem de brolagte gader, der er kranset af charmerende, undertiden lidt skæve bindingsværkshuse, udsmykket med røde pelargonier og blondegardiner. Selv om Ærøskøbing er en livlig og levende by, er næsten alle husene fredede. Danmark er en nation af cyklende, og sightseeing pr. cykel er derfor populært på både Ærø og Fyn, hvor over 900 km afmærkede cykelruter fører gennem øernes blidt bølgende landskaber. Ærøs smalle og lidet befærdede veje snor sig forbi gamle vejrmøller og stråtækte huse ,hvis malede, dekorative gadedøre er typiske for øen. De sidste to uger af juli sætter en lille, men velkendt musikfestival liv i kludene og trækker Ærøskøbing ind i det 21. århundrede, om så blot for et par sommereftermiddage.
Ærøskøbing ligger godt 70 kilometer syd for Odense. I højsæsonen er der afgange hver time med bilfærger fra Svendborg.

Egeskov slot, et lille eventyr på Fyn

Hvis noget står skidt til i Danmark, som Shakespeare skriver, gælder det i hvert fald ikke Fyn, Danmarks Have. Og slet ikke Fyns fornemme og privatejede Egeskov Slot, der er almindeligt anerkendt som Europas bedst bevarede vandborg fra renæssancen. Den blev opført i 1554 og blev erhvervet af den nuværende ejers slægt i 1784. En godt 100 år gammel jernhængebro forbinder slottet med en fornem forgård, hvor hvide påfugle går frit omkring, og længere væk ser man nogle af de 600 ha marker og skove, der længe har været Egeskovs kommercielle side. Men de 12 ypperligt velplejede ha, der omgiver slottet med nogle af Danmarks mest betydelige private haveanlæg (herunder Europas største samling af fuchsiaer), er højdepunktet. En nyligt anlagt labyrint genskaber slottets labyrint fra 1700-tallet, der efter sigende skal have været den største i Europa og ældre end den ved Hampton Court i England. Også Egeskov kan byde på dramatiske tildragelser: En slotsherre låste i 1500-tallet sin datter inde i fem år i et af tårnene, efter at han opdagede, at hun og hendes hjertenskær var “kommet hinanden så nær, at hun fødte en søn”.

Egeskov Slot ligger på adressen Egeskovgade 18, Kværndrup kun ca. 20 minutters kørsel fra Odense. Fra København er der godt 160 kilometer. Parken og enkelte værelser på slottet åbne dagligt fra maj til oktober, læs evt. mere på egeskov.

Hotel Steengaard

Steengaard Herregårds-pension med sin rige, aristokratiske indretning og en hovedbygning, hvis historie går tilbage til 1310, ligger en kort biltur fra Egeskov. Denne bindingsværkshovedgård, der i dag er hotel, ligger midt i en 10 ha stor park, omgivet af velplejede haveanlæg i engelsk stil, for enden af en allé, der fører forbi en sø med hvide svaner. Det er omgivelser så fornemme, at de har fristet prins Henrik til lejlighedsvis at overnatte her. Alene spisesalen med levende lys og med udsøgt servering udelukkende for hotellets gæster er grund nok til at indkvartere sig her. Årstidens vildtspecialiteter – fasan, fuglevildt og vildsvin – opdrættes på godsets 640 ha tilliggender. Der er blot 16 rummelige værelser, hvoraf nogle ligger i “nyere tilbygninger” fra 1500-tallet.

Man skal ikke lade sig skræmme af historien om stedets husspøgelse: En nat i juli 1594 konspirerede slotsherren Otte Emmiksens (også kaldet “Den Onde”) tredje hustru med stedets kok i den hensigt at ombringe sin mand. Kokken slog ham ihjel med en kødøkse, blev arresteret, sprættet op og parteret, mens hustruen gik fri. Men ifølge sagnet vender hun jævnligt tilbage efter midnat og forsøger at skure (de indbildte) blodpletter væk fra gulvet i biblioteket (oprindeligt slotsherrens sovekammer), hvor forbrydelsen fandt sted. Dette passer sig fint for H.C. Andersens fødeø – man ville blive slemt skuffet, hvis ikke området kunne byde på så righoldig en sagnskat. Stensgaard Herregårdspension ligger små 40 kilometer sydvest for Odense. Du kan læse mere om udvalgte hoteller til din kulturrejse i Danamrk eller i andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Roskilde, engang hovedstad i Danmark

Roskilde, der førhen var bispesæde og “danernes kongesæde” indtil 1455, fejrede for nogle år siden sit 1000 års jubilæum, og lidt af julilæumsstemningen spores stadig. Byens vartegn er den gotiske domkirke fra 1200-tallet, en slags Danmarks Westminster Abbey. Den er begravelsesplads for 38 danske konger, hvis fornemme marmor- og alabastgravmæler afspejler tidernes vekslende stilformer. Roskilde, der i århundreder har været en betydende handelsby, har aldrig aflagt sig sin identitet som den smukke og prægtige by, de kongelige foretrak. Den har et livligt kontingent af studenter, og et stort, farverigt torvemarked forvandler stadig byen hver onsdag og lørdag.

Vikingemuseet

Danmarks fornemme Vikingeskibsmuseum udstiller fem perfekt bevarede langskibe, der blev opdaget i 1957 og rekonstrueret i årene derefter. De stamemr fra omkring år 1000 og blev formentlig sænket i Roskilde Fjord for at forhindre anløb af fjendtlige skibe. Det er værd at hoppe på den gamle trædamper i Roskilde og nyde en rundtur på den smukke fjord. I fire dage sidst i juni eller først i juli samles en international skare af unge i Roskilde til Nordeuropas største rockfestival, hvor over 100 bads spiller. Vikingemuseet ligger tæt på centrum i Roskilde på adressen Vindeboder 12.

Falsled Kro, mad og kultur på Fyn

Falsled Kro, der ligger i en billedskøn landsby ved Fyns sydvestkyst, består af et charmerende kompleks af enkle, men elegante bygninger med stråtage og store åbne kaminer. Men det er ikke charmen ved denne typisk danske landevejskro, der trækker gæster til fra nær og fjern: Det er stedets fabelagtige restaurant. Sammen med leverandører fra nærliggende slotte og herregårde opdrætter, fisker, dyrker, jager og røger køkkenchef og medejer Jean-Louis Liefroy det meste af, hvad der pryder middagsgæsternes tallerkener. Resultatet er mageløst. Falsled Kro finder du på adressen, Assensvej 513, ca. 2 timers kørsel fra København. Læs meget mere om mad og vin her på bloggen om kulturrejser, vil du vide mere om Falsled Kro så klik her.

Skagen, kultur på toppen af Danmark

Vi danskerne betragter dette område som lidt af en riviera, mens amerikanerne sammenligner det med Cape Cod. Dette lille, vejrbidte fiskersamfund, der ligger ved Jyllands – og det europæiske kontinents – nordligste spids omgivet af heder og sandstrande, husede engang en frodig kunstnerkoloni – og de turister, der fulgte efter. Alle blev fascineret af det enkle liv i Skagen, byens charme og de uberørte klitlandskaber.

Det lille, men fremragende Skagen Museum udstiller værker af den lokale impressionistiske bevægelse, der sidst i 1800-tallet lod sig inspirere af havet og landskabet og lysets helt særlige kvalitet og de vekslende farver her. Forfattere er blevet lige så henførte: Karen Blixen skrev det meste af Den afrikanske farm, mens hun var gæst på det vidunderligt charmerende, gavlklædte Brøndums Hotel. Med sine knirkende gulve og antikvitetsprydede opholdssaloner virker det nærmest som et privat hjem, udsmykket med en række gamle malerier, der blev givet som betaling for ophold og middage her. i den intime spisesalon på dette 150 år gamle hotel serveres udsøgt friske og lækre måltider med vægt på fisk og skaldyr. Hver morgen ved daggry kan skagboerne udvælge sig de bedste fisk i det store fiskeauktionshus på havnen, inden dagens fangster sælges og fragtes videre til markeder over hele Nordeuropa.

Kronborg Slot, historie og kultur

Kronborg Slot blev opført århundreder efter den danske prins, Shakespeare brugte som forlæg til sin plagede, grublende Hamlet. Men dette befæstede nordiske ikon med sine løngange, sit passende dystre fangehul og sine kanonbestykkede bastioner kunne dårligt have været nogen bedre baggrund for Shakespeares mørke tragedie. Efter mange kilometer med søvnige fiskerlejer langs kystvejen nord for København hæver dette prægtige slot sig, omgivet af voldgrave, over byen Helsingør, der voksede frem omkring det. Kronborg fyldt sine enorme skatkister gennem “400 år med legalt sørøveri”, hvor det opkrævede øresundstold til Kronen fra passerende skibe, indtil denne skat blev ophævet i 1857.

Kronborg blev oprindeligt bygget i 1420’erne og udvidet i 1574, og det havde alle store kongelige renæssance-residensers typiske udsmykninger. Dets enkelt indrettede riddersal er en af Nordeuropas største og ældste; dets luksuriøse slotskirke er stadig det sted, hvor mange danske brudepar drømmer om at blive viet. Opførelser af Hamlet finder nu og da sted i dens fakkeloplyste slotsgård, hvor publikum kan opleve den tætte tåge og den plagede prins, der ruger over “alle den ilde skæbnes fortrædeligheder”. Og et eller andet sted i nogle mørke og fugtige kasematter hviler vikingehøvdingen Holger Danskes ånd; denne sagnhelt fra Karl den Stores tid vil efter sigende først vågne op til dåd, når kongeriget Danmark bliver truet. Læs mere om kulturoplevelser i Danmark og i andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Kornborg slot så besøg hjemmesiden her