Visby, en idyllisk ø med en rig middelalderhistorie

En kulturrejse til Visby i Sverige har det hele, kultur, historie og ikke minds smuk natur!

Det tager ikke lang tid at blive forelsket i Gotland, en næsten mystisk, havomskyllet ø midt i det skifergrå Østersøen ud for Sveriges sydøstkyst. Det er den største af Sveriges øer (125 km lang) og bestemt ikke typisk svensk, selv om den officielt blev en del af Sverige i 1679. Gotland, der engang var et strategisk centrum for hanseaternes handel i Østersøen, byder i dag på et fredfyldt landskab med frodige enge, der er rene billedtæpper af orkidéer (35 forskellige arter trives her), valmuer og andre vilde blomster. Man vil desuden finde øde heder, stendiger, næsten 100 uspolerede middelalderlige landsbykirker og frodigt landbrugsland, der stammer helt tilbage fra vikingetiden (intet andet sted i Sverige har man gjort så mange værdifulde fund fra vikingetid og middelalder). Dramatiske stensøjler, øens monumentale “strandpiller”, frilagt af den bløde kalksten af vinden og bølgerne, kan ses langs kysten, der i øvrigt rummer øde strande, små fiskerlejer og stejle klinter. Gotlands højdepunkt er den engang så betydningsfulde hanseatiske by Visby, en levende helligdom fra øens glansperiode i 1300-tallet, hvor den udgjorde et selvstændigt område, og hvor Visby kunne mønstre 16 kirker. Byens fæstningsmur, der er ca. 3,6 km lang med 44 udkigstårne, er en af de bedst bevarede i Europa og sammenlignes ofte med murene i Ávila i Spanien og Carcassonne i Frankrig. Læs mere om muren i Carcassone og om Ávila i Castilien og León

Festival på visby

Om sommeren afløser den ene festival den anden og Gotland befinder sig i første række i Sveriges kunstneriske og kulturelle liv (Ingmar Bergmann bor her og har indspillet film her, nemlig på Gotlands lille søsterø Fårö ud for nordkysten). Bestil værelse god tid i forvejen (helst på det restaurerede Wisby Hotell fra 1800-årene, det dejligste sted på øen og beliggende i den historiske bydel) til Middelalderugen i august, hvor byens indbyggere passer deres dont i farverige kjoler og fløjlsvamse, og omvandrende sangere og gadeteater fører byen tilbage til sin hanseatiske handelsperiode, hvor den var lige så levende, rig og mægtig som London eller Paris.

Information om kulturrejser til Visby

Skal du selv planlægge en kulturrejse til Visby er her nogle praktiske informationer.
Visby ligger små 100 kilometer fra det svenske fastland. Nærmeste havn fra Stockholm er Nynäshamn og det tager omkring 5 timer at sejle til Visby med færen. Der er også daglige flyforbindelser bla. fra Stockholm. I den korte sommersæson kan der være stor trængsel i Visby, men uden for byen er der forholdsvis få mennesker. Også maj og september er dejlige måneder, men for kolde til havbadning. Midsommerafton er den 23. juni som andre steder i Sverige og Middelalderuge finder stede i den første uge i august. Læs mere om kulturrejser til Sverige og andre lande i Europa her på bloggen.