Christoffer Columbus – født på Madeira?

Christoffer Columbus var en prins, født på Madeira som søn af en polsk konge og en portugisisk adelig dame. Han kom således ikke fra en fattig uldvæverfamilie i Italien, som det ellers almindeligvis er den historiske opfattelse.

Det er i hvert fald påstanden i en biografi, ‘Colon: La Historia Nunca’ Contada (Columbus: Den ufortalte historie), skrevet af Manuel Rosa.

Kongeligt ophav åbnede døre for Columbus

Rosa, som har brugt 20 år på at forske i middelalderlige dokumenter fra arkiver i Portugal, Spanien, den Dominikanske Republik og Polen, mener at have fastlagt at Columbus i virkeligheden var en prins ved navn Segismundo Henriques fra Madeira. Hans far Kong Vladislav III af Polen, som forsvandt i slaget ved Varna i 1444, flygtede ifølge Manus Rosa til Madeira. Her levede han i selvvalgt eksil med sin hustru den adelige portugisiske Senhorinha Annes.

For at beskytte sin fars identitet valgte Columbus senere at skjule sin sande oprindelse. Men samtidig mener Manuel Rosa, at det netop er Columbus’ kongelige/adelige ophav, som er  forklaringen på at Columbus selv var i stand til at gifte sig adeligt og senere overbevise den spanske konge om at finansiere den berømte rejse over Atlanterhavet for at nå Indien.

Maleri af Columbus i den nye verden

Et billede af Columbus fra 1893, der skildrer Columbus da han proklamerer besiddelsen af Den Nye Verden.

Forfatteren Manual Rosa er godt selv klar over, at mange nok vil se dette som blot endnu en i række af historier om Columbus, men siger “Jeg brugte de 10 første år af min undersøgelse i et forsøg på at bekræfte den eksisterende historie om den italienske uldvæver, indtil jeg forstod … at historien om den italienske uldvæver er en fabel.”

Var Columbus dobbeltagent for den portugisiske konge?

Ikke blot mener Rosa at have bevist Columbus’ sande kongelige ophav, men desuden at Columbus udmærket var klar over, at det ikke var Indien han ankom til i 1492. I stedet var det del af et større dobbeltspil fra Columbus’ side for at bedrage den spanske konge til fordel for Portugal.
 

Seværdigheder på Madeira

Uanset om de nye spekulationer om Columbus’ ophav viser sig at holde vand, anses det stadig for sikkert at Christopher Columbus i en periode levede på øen Porto Santo. Er du på kulturrejse til Madeira, kan du her besøge Christopher Columbus Museet i Vila Baleira, som er indrettet i, hvad der menes at være den senere opdagelsesrejsendes eget hus. Her kan du blandt andet se søkort og illustrationer, der fortæller historien om Columbus’ liv.

Kilder: Portuguese American Journal og Daily News.