Vespa-scooteren – et italiensk symbol og en behagelig rejseform

“Vi burde alle have sådan en scooter – den er utroligt billig, og man har vinden blæsende igennem sit hår på en smuk dag som i dag.”

Sådan sagde den Oscar-belønnede amerikanske skuespiller Tom Hanks om den ligeså berømte italienske scooter, Vespa, ved premieren til sin film “Larry Crowne”. Her spiller Tom Hanks en midaldrende mand, der genopfinder sig selv ved at vende tilbage til universitetet, og plakaten til filmen viser ham og Julia Roberts, der iført solbriller nyder en storslået dag i fuld fart på landevejene – naturligvis på en Vespa.

Berømt scene

Første gang, Vespa’en blev verdensberømt var for 58 år siden, i 1953, og også da foregik den lille, italienske scooters møde med verden via Hollywood. Det skete i filmen “Roman Holiday”, hvor en smuk, men utilfreds europæisk prinsesse (Audrey Hepburn) flygter fra kedsomheden og sine vagter, og forelsker sig i en amerikansk journalist (Gregory Peck), der bor i Rom. I en berømt scene kører de to igennem Rom på hans Vespa.

Det er ikke kun i filmens verden, at Vespa’en er elsket: Enhver, der har været i italienske byer, har uden tvivl bemærket, at scooter-trafikken ikke er til at overse: Man føler sig ofte nødsaget til at have et øje på hver finger, når man går rundt i byer i Italien, for at undgå et sammenstød med en af de mange, små, hurtige scootere, der humørfyldt slanger sig rundt i trafikken. Italienerne er dog notorisk gode til at undgå scooter-sammenstød, og det sker overraskende sjældent.

Populær scooter

Også andre nationaliteter end italienere er svorne fans af scooteren som transportmiddel – og helst Vespa’en: Engelske Chris Paling, som skriver for den engelske avis The Daily Telegraph, blev dødtræt af 25 års dagligt besvær i offentlige transportmidler – og investerede i en Vespa. Han skriver i The Daily Telegraph at Vespa’en fører ham – som i England er et særsyn på vejene med dette transportmiddel – hele 55 miles (88 km.) til og fra arbejde hver dag. Og han fortryder ikke sit nye scooter-liv et øjeblik. Faktisk er han og hans kone begge så glade for deres respektive scootere, at de har foretaget 14 dages rejse igennem Vespa’ens hjemland, Italien, på scooter.

En del af landskabet

Chris Paling fremhæver, at en af fordelene ved at rejse på scooter frem for for eksempel i bil er, at man føler sig som en del af landskabet, snarere end isoleret fra det. Man mærker, at man er i bevægelse – den vind, der rammer en i brystet, skal nok fortælle om farten – og da scooteren ikke kan køre ligeså hurtigt som en bil eller en motorcykel, er det ikke noget problem at få alle detaljer fra køreturen med. En fordel, når man rejser i et så smukt land som Italien. Da scooteren kan parkeres overalt, er der også en betydelig frihed forbundet med denne rejseform.

Scooterrejsen bragte Chris Paling og hans kone igennem blandt andet Parma, Verona og Venedig. De beskriver, hvordan de oplevede, at italienernes berømte åbenhed, venlighed og hjælpsomhed lige fik en ekstra tand, når de lokale så, at de to briter brugte Vespa’er til at udforske deres land med.