Vejr og klima i Rom

Man har glæde af at rejse til Rom på enhver tid af året, men forår og efterår er ubetinget bedst af klimatiske grunde. Som tommelfingerregel kan man sige, at der er to måneders forskel mellem Rom og København, sådan at marts i Rom svarer til maj i København og dermed, at juni, juli og august ikke kan sammenlignes med danske tilstande. Her kan du læse lidt om de forskellige årstider, så du er klædt bedre på – rent klimatisk – til en kulturrejse til den italienske hovedstad.

Vinteren i Rom

Vinteren (december – januar – februar) er i større eller mindre grad regntid i Rom, ikke som i troperne, men dog i et sådant omfang, at det kan gøre et vist skår i rejseglæden. Derimod falder der næsten aldrig sne, fordi temperaturen sjældent falder til under frysepunktet, men når der endelig – i gennemsnit en gang hvert tiende år – kommer en snebyge, står byen på den anden ende i en blanding af begejstring og rådvildhed. Byen ejer ikke snerydningsmateriel, og skønt en almindelig fejekost skulle kunne gør god fyldes, har man set romerne prøve at spule sneen væk med vandslanger!! Man behøver ikke at frygte vinteren på grund af temperaturen på hotellerne, for de er som regel velopvarmede; det er kun de ældre romerske privatejendomme, der savner tidssvarende varmeinstallationer.

Specielt julen er et rart tidspunkt for en Romrejse, fordi også italienerne har mange hyggelige juletraditioner, som turisterne kan have glæde af, hvad enten man interesserer sig mest for midnatsmesser eller for legetøjsmarkedet på Piazza Navona, og i de sidste uger før jul kommer hyrderne ned fra bjergene i deres mærkelige påklædning og spiller på sækkepibe rundt i gaderne. Som helhed betragtet kan man sige, at romernes juletraditioner minder en del om de danske: Selve julen er en familiefest, og nytåret er en balladefest med masser af fyrværkeri kombineret med den tvivlsomme fornøjelse at kaste de tomme flasker ud af vinduet til skræk og rædsel ikke mindst for bilister og cyklister, der nødig færdes ude nytårsdag.

Foråret i Rom

Foråret (marts – april) er langt det behageligste tidspunkt for en Romrejse, skønt vinteren kan fortsætte til et godt stykke ind i marts med tør nattefrost, og sommeren kan sætte ind med høje varmegrader allerede midt i maj. Derfor må påsken betragtes som det bedste rejsetidspunkt, hvad enten den falder tidligt eller sent. Løvspringet kommer i første halvdel af april, men spiller ikke den samme rolle som i nordlige lande, fordi det er de stedsegrønne træer, der dominerer i Rom og omegn.

Sommeren i Rom

Sommeren (juni – juli – august) vil efter de flestes mening være alt for varm til, at det er behageligt at opholde sig i en storby som Rom, hvorimod mange vil finde det rart at være ved kysten. Tredive grader er en helt normal dagtemperatur, og når den tørre scirocco blæser varme og støv ind over byen fra Sahara, er det lidt ubehageligt at være i Rom. Det er klogt at følge italienernes eksempel på de rigtig varme dage ved, at man efter frokost lukker sig inde og holder siesta, hvilket er så meget mere hensigtsmæssigt, da der ikke er nogen seværdigheder, der har åbent mellem kl. 14 og 16.

Efteråret i Rom

Efteråret (september – oktober – november) er et godt tidspunkt til et Rom-ophold, selv om sommervarmen ofte fortsætter til et stykke hen i september. Byen er sig selv, og turiststrømmen er ikke overvældende. Efterårsmånederne er et højt anbefalelsesværdigt tidspunkt at besøge Rom i.