The Lake District

The Lake District Pragtfulde vandreture og herlige måltider i Lancashire og Cumbria. Skal du på kulturrejse til England og sætter pris på smuk natur så læg vejen forbi The Lake District som begynder i det nordlige Lancashire, men ligger for størstedelen i Cumbria, ca. 450 kilometer nordvest for London.  Lake District måler blot 56 km fra øst til vest med Grasmere som midtpunkt.

Digteren William Wordsworth beskrev Englands Lake District som “det skønneste sted, mennesket nogensinde har kendt”. Englænderne behandler forståeligt nok dette fjerne nordvestlige område med stor pietet. Det er en af landets mest naturskønne egne, på én gang landlig idyl og vild natur, prydet af femten større søer og snesevis af mindre med store flokke af græssende får spredt ind imellem. Lake District er den største af de elleve nationalparker i England og Wales og består af omkring 2300 km2 med yderst varieret, smuk natur. Det meste er privatejet; resten tilhører National Trust. Naturelskere vender atter og atter tilbage for at udforske området med dets 2900 km vandrestier. Det er foreviget på lærredet og i litteraturen og er den engelske romantiks fødested og ultimative landskab. Hofdigteren Wordsworth (1770-1850) boede i Dove Cottage i Grasmere sammen med sin søster (som følte, at Grasmere “hjemkalder hjertet til fredfyldthed”) og ligger begravet på kirkegården dér.

Wordsworth

Wordsworth var lige så indtaget i den nærliggende sø Ullswater og beskrev den som “måske…den lykkeligste forening af skønhed og storslåethed, nogen af søerne kan opvise”; det var ved bredderne af Ullswater, han så sin berømte “flok af gyldne narcisser”. Om sommeren sejler en restaureret victoriansk damper i fast rutefart på den 15 km lange sø, distriktets næststørste – den bedste måde at indleve sig i det landskab på, der inspirerede romantikkens giganter. Når sommerens tilstrømning af turister er på sit højeste, og verden bare bliver for meget for en, kan man trække sig tilbage til Englands første luksus-herregårdshotel, Sharrow Bay, på Ullswaters forholdsvis afsides sydlige bred. Wordsworths narcisser blomstrer stadig hvert forår og du kan opleve nogle af de smukkeste blomster, daegnen får mere nedbør end noget andet område i England. Mange lokale udstillinger og markeder fra juni til begyndelsen af september.

Hoteller

Sharrow Bay Country House Hotel fra 1800-tallet er legendarisk for sin pragtfulde udsigt over søen, sine 800 m private bred, sin overdådige te komplet og berømte seksretters middag (desserter er en fornem tradition her), og det er tillige kendt for sin overmåde venlige atmosfære. Sharrow Bay Country House Hotel ligger kun et par minutters kørsel uden for Pooley Ridge, ca. 10 kilometer vest for Penrith.

Lakelands anden velkendte luksushotel/restaurant er Miller Howe (på den lokale dialekt betyder howe “-bakke”). Dette lille hotel i edwardiansk stil, der tidligere var ejet og drevet af den berømte køkkenchef John Tovey, kan byde på fortryllende omgivelser med en udsigt over Windermere til Langdale Pikes, der kappes med hotellets højt priste femretters menu om opmærksomheden. Det eksperimenterende britiske køkken, der nu forestås af Toveys elev og efterfølger, Susan Elliott, serveres på festlig og dramatisk vis, begyndende med dæmpet belysning og forventningsfuld stilhed. Betjeningen er venlig, og stemningen er mest af alt som ved et hyggeligt aftenselskab. Også mange roser til det ypperlige vinkort og de overdådige desserter. Hotel Miller Howe ligger på adressen Rayrigg Rd, Windermere.

En vandretur op til Orrest Head (for at arbejde Miller Howes syndefuldt overvældende Lakeland Platter-morgenmad af sidebenene) byder på nogle af egnens flotteste udsigter. Et højdepunkt på denne uforglemmelige, billedskønne tur er Scafell Pike – med sine 977 m Englands højeste punkt.