Mad og drikke i Apulien

Her kan du læse om de gastronomiske højdepunkter i Apulien og finde inspiration til en kulturrejse til denne spændende – og velsmagende – region i Syditalien, som blandt andet byder på fantastisk pasta, i alverdens variationer, det berømte Altumara-brød, cacioricotta-ost og vine i topklasse.

Ægte smag

Maden i Apulien er altid blevet betegnet som ”fattig” på grund af de enkle ingredienser: men maden tilfredsstiller enhver gane. Den har tre styrker: durumhvede, grøntsager og olivenolie, der kombineres med kød og fisk for at fremstille originale retter med en ægte og umiskendelig smag.

Pastalækkerier og fiskespecialiteter

Kendetegnende for den lokale madlavning i Apulien er hjemmelavet pasta, fremstillet af durumhvede eller en blanding af durum og blødt hvedemel: fra recchietelle (også kaldet orecchiette) og de forskellige versioner, der er blevet et symbol på Apulien-regionen, til den berømte li strascinati, der engang udgjorde hovedretten for de fattigste familier, og som nu efterspørges og serveres på de bedste restauranter.

Originale typer af pasta

Så er der mignuicchie, fenescecchie, troccoli, sagne ’ncannuate, cicatadde og andre originale typer af pasta, der stadig fremstilles efter de gamle traditioner. Især kombinationen mellem pasta og grønsager er uventet og overraskende, som strascinati med kål og stegt bacon, eller spaghetti med grønne bønner, tomater og cacioricotta-ost. Faktisk så er Apulien en stor duftende grøntsagshave, hvor grøntsagerne har en uforlignelig farve og smag. Når de kombineres med hjemmelavet pasta og de friske fisk fra havet eller godt kød, så betyder det uforglemmelige madoplevelser.

Apulien, med sine 800 km kystline og to have, tilbyder et stort udvalg af fiskespecialiteter for de, der kan lide det: rå, marineret, i lækre fiskesupper og endda med ost.

Søde ting og kvalitetsprodukter

Til den søde tand er der masser af fristelser med tørret frugt, honning, gløgg, kandiseret frugt og chokolade. Blandt de kvalitetsprodukter, der har gjort sig fortjent til de særlige EU-kvalitetssikringer BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) eller BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse) er Altamura-brød, berømt for sin sprøde skorpe, søde og saftige mandariner fra Golfo di Taranto, Bella della Daunia, en oliventype, der har været dyrket i området ved Foggia siden år 1400, og de berømte vine og ekstra jomfruolivenolier, med forskellige særpræg alt efter området, de produceres i.