Sorrento – skønhed der inspirerer

Sorrento marina
Det er populært at sejle til Sorrento. Der er desuden færge herfra til Capri. Foto: toocheesh. CC0 Creative Commons.

Sorrento og den nærliggende, skønne Amalfikyst er med god grund et af de mest populære at besøge på en rejse i det syditalienske. Byen var allerede genstand for stor opmærksomhed blandt nordiske rejsende i 1800-tallet, hvor Sorrento og den nu så berømte kyststrækning blev opsøgt af specielt nordiske malere, der fandt mange kunstneriske motiver og inspiration i områdets smukke natur og antikke bygninger.

Sorrento havn
Søger du ned mod havnen, er der rig mulighed for at få en bid mad eller en drink. Foto: Falco, CC0 Creative Commons.

Andersen og andre kulturpersonligheder i Sorrento

Én af de store danske kulturpersonligheder, der fandt inspiration og glæde ved mødet med den smukt beliggende kystby, var den berømte fynske forfatter H. C. Andersen, der besøgte Sorrento på sin store Europa- og Orientrejse mellem 1841 og 1842.

Hans rejse til Sorrento blev senere foreviget i rejsebogen ”En Digters Bazar”, hvor Andersen blandt andet skriver følgende om sin rejse til Sorrento: ”Der mellem Orange-Haverne ligger Sorrento, Pinien skygger ved Havet over Tassos Huus. Lig forstenede Skymasser vælte Bjergene frem i Havet. Steengeden kravler paa det nøgne Forbjerg. Capri jeg hilser Dig! Du eventyrlige Ø! jeg mindes Dine Palmer under de vilde Klipper, jeg mindes Din sælsomme, azurblaa Grotte, hvor Havskummet skinner, som Roser, hvor Stenene have Farve, som Vinterhimlen i Norden, Havet er en Ild. Høit paa Fjeldtoppen gaaer Æselet hen over et Gulv af Mosaik, den sidste Rest af Tibers prægtige Sale. Eremiten knæler her i stille Eensomhed. Capri, Mindernes Ø, vi flyve Dig forbi! Solen gaaer ned, Natten vælder ud med funklende Stjerner! Bølgerne brydes, hver Brydning er som glødende Emmer, Kjølvandet lyser, Himlen lyser!”.

Også Henrik Ibsen, Goethe og Lord Byron har været i Sorrento.

Sorrento solnedgang
Solnedgangen over Napolibugten set fra Sorrento er næsten ubeskrivelig smuk. Foto: steve p2008, CC BY 2.0.

Nutidens rejsende til Sorrento

Mange danskere er siden fulgt i Andersens fodspor og rejst til denne del at Italien, især efter at de har fået øjnene op for byens skønhed og charme, samt de mange spektakulære seværdigheder, som findes i området omkring Sorrento. Her kan du blandt andet opleve den flotte kystlinje, med de bratte fald fra klipperne ned mod havet, og de smukke villaer, der ligger helt ud til klippernes grænse, byens romerske forhistorie, der endnu er synlig øst for byen, i retning mod Stabiae, samt udsigten til de omkringliggende, grønne bjerge, og de charmerende gader og bygninger i centrum af Sorrento.

Positano
Sorrento er et godt udgangspunkt for at udforske byerne langs Amalfikysten, her Positano.

Vesuv, Pompeji og Amalfi

Men måske er Sorrentos omkringliggende seværdigheder mere berømte end byen selv. Dette gælder især vulkanen Vesuv, én af de mest berømte vulkaner i verden; de antikke romerske byer som Stabiae, Herculanum og Pompeji, som blev ødelagt af Vesuvs udbrud år 79 efter Kristus; øen Capri med den berømte Blå Grotte, som i øvrigt også blev besøgt af Andersen; vulkanøen Ischia; den smukke by Amalfi, der har givet navn til hele kystlinjen Amalifkysten; og kongeslottet i Caserta, som blev opført af Kong Carlo III i 1752 med det franske slot Versailles som forbillede. Slottet, der også kaldes Reggia di Caserta, blev tegnet af arkitekten Vanvitelli og er med på UNESCO’s liste over verdensarv.

Rejser til Sorrento

Vælger du at rejse med Hideaways til Sorrento eller Sorrentokysten, kan du være sikker på en ting ved din feriebolig: Du bor tæt på Middelhavet, og der er gode muligheder for at få en fantastisk udsigt.

Læs mere om rejser til Sorrento med håndplukkede ferieboliger

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere