Spændende regioner i Nordportugal

Portugals mest frugtbare område ligger mellem den spanske provins Galicia i nord og Douro-dalen i syd. Den frodiggrønne Minho-region, der optager landets nordvestlige hjørne, har taget sit navn fra floden, der altid har markeret Portugals nordlige grænse. Området byder både på natur- og kulturoplevelser i massevis.

Braga, regionens hovedstad, er en ældgammel keltisk by med mere end 300 kirker. Uden for byen, er den barokke helligdom Bom Jesus do Monte et vigtigt valfartssted for pilgrimme. Her er masser at se for de historisk interesserede, og den traditionsrige kultur i byen mærkes i gaderne såvel som de gamle bygninger.

Guimãraes – Portugals “fødeby”

Længere mod syd ligger Guimãraes, Portugals ubestridte oprindelse og fødested. Da Afonso Henriques proklamerede sig selv som den første konge af Portugal i 1139, valgte han Guimãraes som sin hovedstad.

Mellem Braga og Atlanterhavskysten er Barcelos, Portugals center for keramik. Byens store ugentlige marked hver torsdag er en hovedattraktion for både lokale og turister.

Længere mod nord langs floden ligger den attraktive by Ponte de Lima, som er berømt for sin storstilede romerske bro. Kystbyen Viana do Castelo er også interessant med sine snoede gader og forhistoriske monumenter.

Stenlandsbyer i Tras-os-Montes

Portugals nordøstligste region, Tras-os-Montes, er et afsidesliggende vildnis af ujævnt hedelandskab og søvnige stenlandsbyer. Hovedstaden Braganca kan brovte med en forhistorisk muromgivet fæstning, der står på en isoleret bjergtop.

Den omkringliggende Parque Natural de Montesinho er et vidtstrakt naturreservat, der dækker 70.000 hektar fredet landskab. Tras-os-Montes har meget at byde på, hvadenten du sætter størst pris på vild natur eller historisk kulturarv.

Rejsen gennem portvinsdistriktet

Besøgende, der vil udforske den sydlige del af regionen, kan nå Douro-dalen med båd, bil eller tog. Rejsen gennem portvinsdistriktet er én af de bedste rejseoplevelser i Sydeuropa, idet man passerer mange af de berømte vingårde på vejen.

Et populært stop på denne rute er Lamego, en attraktiv by inden for det afgrænsede område, hvor der produceres portvin. Her er hovedattraktionerne en gotisk katedral fra det 12. århundrede, og på en bakke et lille kapel, hvis oprindelse kan dateres tilbage til 1391. Også her trækker de tilbageværende vidnesbyrd i form af kirker og andre religiøse bygninger spor tilbage til Portugals tidlige historie.