Smörgåsbord, lokale specialiteter som kunst

Kan mad være kunst, ja efter min mening og vil du prøve et smörgåsbord på din kulturrejse til Sverige er Ulriksdals Wärdshus et godt valg!

Man finder ikke smukkere omgivelser end i denne landrestaurant, der er berømt i hele landet for sit uovertrufne smörgåsbord, Sveriges fornemme kulinariske kunstform. Den ligger i sin egen fornemme park og blev opført i 1868 på bestilling af det svenske kongehus. De fleste andre restauranter serverer kun smörgåsbord i sommermånederne og igen ved juletid (hvor det kaldes “julbord”), men gæsterne kommer til Ulriksdals Wärdhus på alle tider af året (det nuværende kongepar har også været her) for at tage for sig af retterne på det bugnende bord med mere end 75 forskellige retter. Ifølge den uskrevne smörgåsbords-etikette besøger man buffeten fem gange, første gang for at hente sild (der er 20 forskellige slags) og sidste gang for at hente desserterne. Ind imellem er der en sand overflod af nordiske specialiteter, som f.eks. røget ål, lækre østersørejer, rensdyrkød, de berømte svenske köttbuller (små frikadeller), svinekoteletter med den allestedsnærværende tyttebærgelé og den højtelskede nationale specialitet, Janssons frestelse – en vidunderlig ovnret med ansjoser, kartofler, løg og piskefløde – som intet smörgåsbord og ingen svensker med respekt for sig selv er foruden. Den typiske drik, der ledsager dette lukulliske måltid, er svensk akvavit sammen med øl. Men restauranten har tillige en af landets fineste vinkældre, og alle vine, bortset fra de allerdyreste, sælges pr. glas. Hvis man stadig er ved sans og samling, når solen går ned (hvilket i juli først er kl. 21:00), hales landets blå-gule flag højtideligt ned ude på plænen, mens alle rejser sig og afsynger nationalmelodien, en af restaurantens mere fornøjelige traditioner.

Ulriksdals Wärdshus finder du på adressen Ulriksdals Slotspark, ca. 10 kilometer nord for Stockholm. Læs mere om mad i Sverige og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du besøge Ulriksdals Wärdshus kan du læse mere på ulriksdalswardshus.