Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum ligger i Apeldoorn i Holland og er kunst midt i et naturreservat.Apeldoorn ligger ca. 90 kilometer sydøst for Amsterdam, så du kan ment besøge stedet på en heldagsudflugt hvis du er på kulturrejse til Amsterdam.

Spring på en af de hvide cykler til gratis afbenyttelse, og sæt kursen ind midt i det vældige natur- og vildtreservat De Hoge Veluwe, Hollands største nationalpark, for at se den fremragende kunstsamling, der har til huse i Kröller-Müller museum.

Både parken og kunstsamlingen blev skænket til den hollandske stat i 1938 af industrimanden Anton Kröller (de 5200 ha skov tjente som hans private jagtrevir), hvis hustru, Helene, brugte sit liv og sin formue på at indsamle 278 værker af Vincent van Gogh. Det er dem, men på ingen måde det eneste, der er at se. Sammen med samlingen i Amsterdams nyindrettede van Gogh-museum udgør denne næsten hele den hollandske 1800-talskunstners samlede værker, bl.a. et af hans Solsikker, Langlois-broen og Til Minde og Mauve. Kröller-Müller indsamlede senere værker af andre store kunstnere, overvejende fra 18- og 1900-tallet: Courbet, Seurat, Picasso og Mondrian, for blot at nævne nogle få. Omkring museet ligger en af Europas største skulpturparker, 19 ha prydet med værker af billedhuggere fra 1900-tallet, som for eksempel Henry Moore, Richard Serra og Claes Oldenburg.

Hvis dagen ellers har timer nok, kan man udskifte den hvide cykel med bilen og køre de få km ud til Het Loo, det nyligt restaurerede kongeslot med sine haveanlæg. Slottet blev opført sidst i 1600-årene af prinsen og prinsessen af Oranien, der senere overtog den engelske trone som William og Mary. Det er et Versailles i lille skala og rummer et nyoprettet museum, der belyser Huset Oraniens historie, men det er den formelle barokhave, der er juvelen i denne kongekrone.

Kröller-Müller Museum ligger midt i nationalparken De Hoge Veluwe. Parken er åben daglig og museet har åbent tirsdag til søndag