Seværdigheder i Friuli Venezia Giulia

Én af de største juveler i Friuli Venezia Giulia-regionen er den ældgamle by Aquileia, som var én af de mest betydningsfulde byer i det romerske imperium. Aquileia er af UNESCO anerkendt som verdenskulturarv og byen er rig på historie, blandt andet det lokale forum og basilikaen, som er et af de vigtigste eksempler på tidlig kristen arkitektur.

Dolomitterne

Dolomitterne, en anden UNESCO-kulturarv, er et højt estimeret naturskabt monument, der byder på ekstremt charmerende landskaber og farver, både om vinteren og om sommeren. I Dolomitterne finder man krystalklare vandstrækninger, snedækkede tinder og frodige dale.

Trieste

Fra Carso-plateauet ud til havet gemmer Trieste på masser af skønne steder. Her findes der gamle cafeer og nyklassicistiske bygninger langs Grand Canal. Mange af Triestes monumenter afslører, hvorfor man bliver så betaget af denne centrale europæiske by og dens glorværdige fortid.

Gorizia, Udine og Pordenone

En anden destination, man ikke bør gå glip af, er det kosmopolitiske Gorizia, med middelalderslottet, der fortæller århundreders historie. Udine er også meget charmerende, med sit ældgamle slot og de dyrebare værker af Giambattista Tiepolo. Slutteligt kan nævnes Pordenone, med de forhistoriske bygninger og dens typiske Corso med de lange arkader.

Kunst og traditioner

Mange flere byer og adskillige mindre landsbyer beriger Friuli Venezia Giulia-regionen med deres kunst og traditioner. Fra Grado som er særegen for sit venetianske bycentrum, til den lille by San Daniele, der indeholder de smukkeste kalkmalerier fra området.