Bergen, hvor natur, handel og kultur mødes

En kulturrejse til Bergen i Norge byder på mange oplevelser, ikke mindst fra naturens side.

Bergen

Bergen, der blev grundlagt i 1070 og var Norges hovedstad i middelalderen, var en udpost for Østersøens magtfulde Hanseforbund i 1300-tallet. På den tid var Bergens havneområde, Bryggen, dets travle handelscenter. Det er stadig en prægtig samling af træbygninger, tidligere pakhuse og herberger, der i dag er hjemsted for butikker med kunsthåndværk, caféer og det interessante Bryggens Museum. Det meste af Bryggen er blevet ødelagt ved en række katastrofale brande gennem århundrederne (museumsbygningen er en af de få, der har overlevet), men mange af bygningerne er gentagne gange blevet minutiøst genopbygget, indtil Hanseforbundet definitivt mistede sin magt i 1600-tallet. Den smukke romanske Mariakirke er en original perle fra 1100-tallet og tjente gennem tre århundreder som hanseaternes åndelige midtpunkt. Bryggen er det eneste overlevende område med disse smukke træbygninger. Deres karakteristiske røde, hvide og okker farvede husgavle dukkede op overalt i Nordeuropa i perioden med hanseatisk indflydelse, og de er en væsentlig baggrund for Bergens turistnavn – Byen af Træ.

Bergen er omgivet af syv fjelde (tovbanen til Fløyfjellet fører 300 m op til det stejleste af dem, hvorfra man har en pragtfuld udsigt), hvilket ikke blot gør den til et naturligt, malerisk udgangspunkt, men også den mest praktiske adgangsvej til Norges enestående fjordlandskaber. En dagtur fra Bergen byder på det bedste af denne betagende smukke del af landet. Læg ud med en bustur ad stejle veje med hårnålesving til Stalheim med udsyn over dalen langt nede. I Gudvangen kan man gå om bord i en båd, der sejler gennem Nærøyfjord (den smalleste i Norge) og Aurlandsfjord, nogle af de kønneste forgreninger af den storladne Sognefjord. Efter dette betagende naturskønne panorama følger togturen fra byen Flåm i 870 m’s højde langs siden af en slugt til Myrdal. Over 19 km og 45 nervepirrende minutter kører toget gennem 20 tunneler og passerer 21 hårnålesving på sin vej forbi utallige vandfald. Togførerens forsikringer om, at toget er udstyret med fem ekstra sæt bremsesystemer – plus ét (eller to) glas snaps hjemme på en café i Bergen efter den 12 timer lange rundtur – skulle få bragt de hårdtprøvede nerver i ro igen.
Bergen ligger på den norske vestkyst ca. 560 kilometer vest for Oslo.

Troldhaugen

Lige syd for Bergen ligger Troldhaugen, den sommervilla fra 1800-tallet, der var ejet af musikeren og komponisten Edvard Grieg (1843-1907), som var født i Bergen og blev begravet på Troldhaugen sammen med sin hustru. Prøv så vidt muligt at overvære en af de koncerter, der afholdes her sommer eller efterår – læg besøget i forsommeren for at opleve de berømte internationale Bergen-festspil, der byder på en bred vvifte af musik og anden kunst, men altid er domineret af værker af bysbarne Grieg, fremført af Bergens Filharmoniske Orkester. Troldhaugen finder du små 10 kilometer syd for Bergen. Der er flere koncerter på Troldhaugen fra slutningen af juni til midten af november; tillige koncerter under Bergenfestspillene som foregår 11 dage fra sidst i maj til først i juni. 15. juni er Griegs fødselsdag. Læs mere om kulturrejser til Norge her på bloggen, du finder indlæg om naturen, historien, kulturen og meget mere.

Sognefjorden
Vil du på en rundtur i Sognefjorden er der afgang hver morgen, Vil du vide mere om kulturrejser til Sorgnefjorden, så læs indlægget: Sorgnefjordens skønhed