Seværdigheder i Alentejo – Portugals spisekammer

Alentejo i Portugal byder på nok seværdigheder til flere ugers ferie, men her kan du se nogle af de steder, vi mener, man bør besøge på en kulturrejse til Alentejo.

Cercal do Alentejo
Beliggende tæt på kysten, midtvejs mellem Santiago de Cacem og Odemira, er Cercal do Alentejo en lille by med lidt over 4.000 indbyggere. Byens navn stammer fra det latinske quercalu (der betyder eg), på grund af det store antal egetræer i området.
Seværdigheder: Cercal do Alentejos charmerende sognekirke, der kan dateres tilbage til det 17. århundrede, indeholder et slående interiør med skulpturer og andre ting af interesse.
Oplevelser i nærheden: Kort tids kørsel mod sydvest ligger Vila Nova de Milfontes, en attraktiv ferieby ved floden Miras munding og engang en betydningsfuld havn. Byens imponerende slot (i dag et hotel) tjente som udkigspost efter pirater, der vovede sig frem og tilbage langs Alentejo kysten.

Alcácer do Sal
Den mauriske borg, Alcácer do Sal, er bygget i samme stil som bygningerne fra den romerske tid. I år 966 blev borgen efter sigende angrebet af en hær af vikinger, dog uden held på grund af det meget stærke forsvar. Alcácer do Sal har tårne der står stolt over den tidligere romerske og muslimske by.

Beja
Beja er en tidligere romersk by, som senere udviklede sig til et muslimsk kulturelt centrum. Her kan man besøge Dronning Leonoras Museum, som viser en interessant samling af værdifulde arkæologiske fund. Desuden findes et væld af kirker i Beja; St. António i visigotisk stil, Santa Maria, St. Francisco-klosteret, St. André Erimitagen i gotisk-maurisk stil, og Misericord-kirken i renæssance-stil. Man kan desuden besøge de romerske ruiner ved Pisões.

Borba
Borba er et administrativt centrum for et landligt område, som er lille, men meget stolt af sin identitet, som blev officielt skænket af Kong Dinis. Byens identitet kan spores helt tilbage til den tid, hvor Portugal blev grundlagt som nationalstat, og Borbas slot og de omgivende mure blev beordret bygget af Kong Afonso II. Hele herligheden blev bygget i marmor fra lokalområdet, herunder også brostenene i byens gader. I byen kan man besøge kirken, São Bartolomeu fra det 16. århundrede, hvor altre, borde, søjler rækværker, fonde og trapper alle er udskåret af marmor. I Borbas centrum finder man desuden et stort hvidt springvand af marmor, bygget under Dronning Maria I i 1781.

Castelo de Vide
Byen er beliggende blandt olivenlunde og kastanietræer i det kølige bjergområde São Mamedo, og Castelo de Vide sammenlignes ofte med byen Sintra. Denne smukke kurby er fyldt med historiske monumenter, roser, springvand, frugttræer og gamle huse. De stejle gader fører op til et slot gennem landsbyen fra det 16. århundrede, hvor man finder nogle af de mest imponerende gotiske bygningsværker i Portugal. Slottet i Castelo de Vide blev påbegyndt under Kong Dinis, men blev færdigbygget under hans søn, Afonso IV, i 1327. Slottet modstod det spanske angreb i juni 1704. Byens ældste kapel, Salvador do Mundo fra det 13. århundrede, indeholder et meget beundret maleri kaldet Flugten til Egypten, som er et værk af en ukendt kunstner. Mod øst finder man det gamle jødiske kvarter, som er fyldt med ujævne brostensbelagte stræder.

Elvas
Denne by, som er berømt for sine blommekager, har et citadel, hvis facade vender over mod Badajoz ved den spanske grænse. Elvas har tre indgangsporte, som leder ind til centrum af byen, som i sin lange og brogede historie er blevet belejret af både maurere, spaniere, franskmænd og englændere. Elvas slot blev bygget under Kong Sancho III i 1226 i romano-maurisk stil. I byen kan man desuden besøge den ottekantede kirke fra det 16. århundrede, Nossa Senhora dos Aflitos, som er en af de smukkeste i hele Portugal. Kirkens vigtigste træk ligger i de fine marmorsøjler og de spektakulære gule og blå glaserede fliser fra det 17. århundrede.

Estremoz
Ud over de store byer, som i Portugal kan tælles på én hånd, så har meget få byer været vidne til så mange dramatiske øjeblikke som Estremoz. I byen finder man et slot fra det 13. århundrede, som nu fungerer som Pousada. Man kan også besøge St. Isabel-kapellet fra det 18. århundrede og det gotiske palads, Dom Dinis. Derudover findes der i Estremoz flere kirker såsom St. Francisco kirke og kloster i romersk-gotisk stil, Paços do Concelho fra det 14. århundrede, Maltesas Kloster fra det 16. århundrede, samt Misericord-kirken, som er beliggende på det centrale torv, som engang tilhørte Malteser-ridderne. Byen har desuden et interessant kommunalt museum.

Évora
Denne museumsagtige by af romersk oprindelse, har et historisk centrum som er at finde på UNESCOs verdensarvsliste. Évora blev taget fra maurerne i 1166 af en fredløs ridder, Gerald Den Frygtløse, som klatrede op af væggene i nattens mørke. Évora blev senere en populær by blandt de portugisiske konger. Byen har et romersk tempel, en katedral, Sacred Art Museum, St. Brás-kapellet, St. Francisco-kirken med Capela dos Ossos, Johannes Døberens Kirke, Nossa Senhora da Graça-kirken med det tilhørende kloster, samt kirkerne St. Antão og St. Vincente. Desuden finder man nogle paladser; ærkebiskoppens palads, Dom Manuel og Cadaval. Andre interessante seværdigheder er Praça de Giraldo med de middelalderlige hvælvinger, akvædukten, universitetet, det jødiske kvarter, Évora Museet, St. Clara-klosteret, St. Helena do Calvário og Loios, som nu fungerer som Pousada.

Marvão
Denne rolige by er helt omgivet af mure fra det 13.-17. århundrede. Fra de smalle gader med de kønne hvide huse, kan man nyde en fantastisk udsigt, idet Marvão er beliggende i 862 m højde. Tæt på byenfinder man golfbanen Vale da Aramenha. Byens seværdigheder tæller en kirke fra det 15. århundrede, samt det kommunale museum som er beliggende i den tidligere Santa Maria-kirke, hvor man kan se en udstilling af lokale etnologiske og kulturelle traditioner samt arkæologiske fund. I Rua do Espírito Santo, hvor blandt andet den tidligere guvernør boede, kan man beundre de mange balkoner og altaner af smedejern. Vejen fører op til slottet som blev bygget under Kong Dinis i 1299.

Mértola
Mértolas største attraktion er slottet, som blev bygget af maurerne i det 13. århundrede. Byens vigtigste kirke har en bemærkelsesværdig facade med elementer i Manueline-stil, og er bygget på samme sted, hvor der engang var en gammel moské. Museet har tre vigtige museer, som resultat af de mange arkæologiske udgravninger der finder sted i byen. I Mértolas rådhus finder man desuden et romersk museum. Man kan også se en islamisk samling, som omfatter landets vigtigste samling af keramiske genstande fra det 9.-13. århundrede. I byen findes man desuden en af de sjældneste tidlige kristne basilikaer på hele den Iberiske Halvø, bygget allerede i det 5. århundrede.

Monsaraz
Ved Guadiana-floden på grænsen til Spanien, finder man den lille middelalderlige og befæstede by, Monsaraz, som er en af de mest stemningsfyldte byer i hele Alentejo. Med de smalle brostensbelagte gader, de lavtstående gamle huse og det imponerende slot, betager byen de fleste besøgende med sin atmosfære fra middelalderens Portugal. Monsaraz blev genvundet fra maurerne i 1167, og blev overdraget til Tempelridderne, før Kong Dinis byggede slottet og de omgivende mure i det 14. århundrede. Af interessante seværdigheder kan nævnes kirken Santa Maria do Castelo med en dekoreret marmorgrav fra det 13. århundrede. Ved siden af finder man et religiøst museum med en fresko af en dommer som opmuntres af en majestætisk Kristus samtidig med at han fristes af Djævelen.

Montemor-o-Novo
Montemor-o-Novo udmærker sig ved de mange forfædre fra religiøse ordener, samt de adelige landdistrikter, som stadig kan ses i kraft af de mange smukke herregårde fra det 17. århundrede, samt de mange klostre og kirker med de imponerende døre, barokke altre og uforglemmelige kalkmalerier og dekorerede fliser. Minderne fra den gamle tid er bevaret og integrerer sig fornemt med de nuværende og mere moderne bygninger.

Moura
Byens navn betyder ‘maurisk kvinde eller pige’, og henviser til legenden om Salúquia, som var datter af regionens mauriske guvernør, som ventede på sin elskers ankomst. Han blev dog overfaldet og dræbt af portugisere, som derefter brugte arabernes tøj til at narre Salúquia til at beordre vindebroen sænket. Hun siges derefter at have begået selvmord ved at kaste sig ud fra slotstårnet, både på grund af sin sorg over sin elskedes død samt sin skyld for fjendens sejr.

Ponte de Sor
Byens navn er afledt af den første romerske bro, som var en del af den militære vej, som forbinder Lissabon med Merida. Området tilhørte oprindeligt Tempelridderne, men blev erobret af Benediktinerordenen. Ponte de Sor fik sin første forfatning i 1161, som senere blev bekræftet af Kong Manuel. Da den romerske bro var borte, byggede Kong João VI en ny i 1822, som stadig står den dag idag.

Portalegre
Denne by er beliggende tæt på grænsen til Spanien, og har en stærk religiøs baggrund, hvilket ses tydeligt i antallet af kirker og klostre fra det 13. århundrede. Man bør besøge Domkirken, St. Bernardo-klosteret, kirken St. Francisco, det kommunale bibliotek, Casa de José Museet, samt slotsruinerne fra middelalderen.

Portel
I 1261 gave Kong Afonso III tilladelse til João Aboim til at bygge Portels slot med de cirkulære tårne. I det 15. århundrede blev der foretaget mindre forbedringer af Hertugerne af Bragança, men ellers står slottet stort set i sin oprindelige stand. Slottet bevogter byen, som er omgivet af mure, og fra slottet kan man nyde en god udsigt over byen samt det omkringliggende landskab.

Santiago do Cacém
Denne landsby har et majestætisk slot af arabisk oprindelse, som blev restaureret af de kristne i det 12. århundrede. Ved siden af slottet finder man kapellet, São Pedro, som stammer fra det 7. århundrede, mens Santiago do Cacéms vigtigste kirke er bygget i det 8. århundrede. Tæt på byen kan man besøge den arkæologiske udgravning ved Miróbriga, hvilket var en vigtig by i romertiden. Her finder man en hippodrom, samt dekorerede huse, Akropolis, et forum, samt en række badeværelser, som er blandt de bedst bevarede i landet.

Serpa
Byen, som er berømt for sin cremede ost, er en søvnig landsby beliggende på toppen af en bakke. Byen er omgivet af mure, og blev grundlagt i år 400 f.Kr. af Turdelos, som var blandt den Iberiske Halvøs oprindelige folk. Serpa var kendt blandt romerne under samme navn, og blev senere erobret af Geraldo Sampavor i 1166, hvorefter Serpa kom under maurisk kontrol, for at blive endeligt generobret i 1232. Besøgende i Serpa bliver ofte fortryllet af byens mange sangere, som er ægte efterkommere af middelalderens troubadourer. Byen har flere interessante seværdigheder, såsom klosterkirken Santo Antonio med de prangende glaserede teglpaneler, som viser livet i St. Francis. Der findes også en borg, som blev bygget af Kong Dinis i slutningen af det 13. århundrede, men som blev stærkt beskadiget under den spanske invasion i 1707.

Sines
Sines er en del af nationalparken, Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, som er et af de bedst bevarede kystområder i hele Europa. Her finder man nogle af de fineste portugisiske strande, hvor små lyse sandflader blandt de enorme klipper skaber en atmosfære af intimitet og eksklusivitet. Bemærk især Praia Grande de Porto Covo, Praia da Ilha og Praia de Morgavel.

Sousel
Denne rolige landsby byder på flere interessante kirker, såsom Domkirken fra det 16. århundrede med adskillige kunstfærdige gravsteder, Misericord-kirken fra det 18. århundrede, og Nossa Senora-kirken fra det 15. århundrede.

Torrão
Belligende nær dæmningen, Vale de Gaio, finder man den lille by, Torrão, karakteriseret af de blege hvide huse med enorme skorstene. Her kan man besøge kirken med en dejlig søjlegang, samt spansk-arabiske fliser i de tilstødende kapeller. Der er desuden rester af klosteret, hvor nonnerne kunne se ud over solsikkemarkerne, som både nu og dengang kunne ses på dette charmerende sted.

Vila Viçosa
Her finder man hertugens palads med facaden i renæssance stil og biblioteksmuseet. Andre interessante seværdigheder i byen er slottet fra det 13.-14. århundrede med Santa Maria-kirken, St. Agostinho-kirken fra 13.-18. århundrede, Chagas de Christo-klosteret, Nossa Senhora da Esperança-klosteret, Castelo Novo, samt Pousadaerne Quinta do Colmeal og Pousada Dom João IV.

Alentejo ligger i midtportugal, og det nemmeste er at flyve til Lissabon eller Algarve og leje en bil.