På kulturrejse i Porto, natmad eller bare småsulten?

Er du på kulturrejse til Porto og er småsulten eller trænger til lidt natmad, så prøv de lokales yndlingsret ”Francesinhas”. Ordet ”Francesinhas” betyder ”små franske” og bruges om en ret, der blev meget populær i 60’rne i Nordportugal, og som har sine rødder i Porto.

Man plejer at bestille den som en let og hurtig ret eller som natmad på spisesteder, der holde åbent sent om aften. Den er så populær, at der ofte afholdes Francesinhas-konkurrencer. ”Francesinhas” bliver tilberedt på bestemte cafeer eller restauranter, som konkurrerer om at blive de bedste til at tilberede denne specialitet.

Fransk oprindelse

”Francesinhas” blev opfundet af Daniel David Silva, der havde boet i Frankrig og arbejdet på en fransk restaurant i mange år, hvor han bl.a. til dagligt havde tilberedt de af franskmænd meget værdsætte franske toasts ”Croque-monsieur”. Da han vendte tilbage til Portugal, nærmere bestemt til restaurant Regaleira i Porto, prøvede han sig frem med variationer af den franske specialitet, ved at tilføje forskellige lokale ingredienser, der resulterede i retten med en ”tilpasset” portugisisk smag, som vi kender den i dag.

Under stadig udvikling

”Francesinha” er i øvrigt Portos eneste ægte gastronomiske opfindelse i det 20. århundrede. På en kulturrejse rundt i Portugal, vil du opdage, at der i dag findes flere fortolkninger af retten, alt efter hvor man befinder sig i Portugal. Det betyder f.eks., at en Francesinha fra Porto ikke umiddelbart smager som en fra Vila Real de Trás-os-Montes. I nyere tide er flere portugisiske restauranter begyndt at have innovative variationer af ”Vegetar-Francesinha”s på menukortet.

Hovedingredienser i en ”Francesinha” er dog stadig oftest to skive formbrød, en mør okse- eller kalvesteak, ost, pølser, og skinke. Den betydeligste del er selvfølgelig saucen, som tilberedes efter kokkens fantasi og hældes over sandwichen inden gratinering i ovnen. Saucen kan tilberedes med øl, hvidvin, portvin, brandy eller hummersuppe, oksebouillon, laurbær, smør, portvin, tomatpuré, mælk og den elskelig portugisisk stærk krydderi – piri-piri.