Prøv den italienske version af den transsiberiske jernbane

Hvis du af den ene eller anden grund ikke får mulighed for at prøve den “rigtige” transsiberiske jernbane, der som bekendt går fra Moskva i Rusland til Beijing i Kina (eller Vladivostok), har du nu mulighed for at prøve en italiensk mini-version af det legendariske jernbane-fænomen, selvom navnet mere vidner om italiensk opfindsomhed end om ligheder med den rigtige transsiberiske jernbane. 

Den italienske jernbane-rute åbnede sidst i januar i år og har siden da kørt afsted fra regionen Abruzzo én søndag om måneden. Herfra klatrer den op på plateauet ved foden af den berømte Maiella-bjergkæde, inden den fører sine passagerer gennem den naturskønne Molise-region.

Højden har skabt navnet

Med en pris på kun 35 euro for voksne og kun 20 euro for børn under 12, og en rute, der kun er 128 kilometer lang, og varer syv en halv time, er der ikke meget tvivl om, at navnet “transsibirisk” ikke skal tages bogstaveligt, men mere skal ses som ét af den slags humoristiske reklamefremstød, uafviselig optimisme og talent for overdrivelse, som italienerne er så gode til. Ifølge arrangørerne selv skyldes navnet dog, at toget passerer gennem højder, der når helt op på 4.160 meter, hvilket angiveligt skulle gøre jernbanen fortjent til betegnelsen “transsibirisk”.

Maiella, Abruzzo. Foto: Idéfix

Unikke udsigter

Mens man således ikke skal sætte næsen op efter noget, der ligner den rigtige transsiberiske jernbane, kan man til gengæld godt glæde sig til en togrute, der går gennem nogle af Italiens smukkeste landskaber. Endvidere stopper toget undervejs ved 21 forskellige stationer, møver sig gennem og over 58 tunneler og viadukter, der er sande mesterværker af ingeniørkunst, og når som sagt op i svimlende højder.

Sjældne ruter

Togruten giver også mulighed for at opleve italienske togruter, der ellers er ude af brug og som rummer en unik historie. Dette gælder f.eks. Sulmona – Isernia-delen af Napoli-Pescara-ruten, som blev suspenderet i 2011 efter 114 års tro service, på grund af udelukkelse fra de store togruter, men som nu er genoplivet i anledning af denne specielle togservice.

Oplev kultur undervejs

De 250 passagerer, som toget kan rumme, vil også få mulighed for at smage de bedste Abruzzese-produkter i Palena under et 45 minutter langt stop, mens stoppet i byen Sulmona i Abruzzo giver lejlighed til en byrundtur, skænket af én af togturens sponsorer.

Togruten er arrangeret af TransIta Onlus, Molise Discovery og Le Rotaie Molise og du kan bestille plads på toget og stille spørgsmål på telefon 3275843233 eller sende mail til prenotazioni@transita.org.