Pladser i Lissabon

Lissabon har utrolig mange smukke pladser, hvor du ikke blot kan se flotte bygninger og monumenter men også kan betragte den portugisiske hovedstads liv fra en af de mange hyggelige cafeer eller restauranter.

Rossio-pladsen

Officielt hedder den centrale plads i Lissabon Praca Dom Pedro IV, men det er kun byplanlæggerne, der kender den under det navn. Populært kaldes den Rossio. Desuden hedder det sig, at kongen på soklen, som har givet navn til pladsen, er en efterligning af kejser Maximillian af Mexico. Dette populære rygte dementeres dog regelmæssigt og skyldes nok især statuens højde.

Engang blev der afholdt blodige tyrefægtninger på pladsen, og under inkvisitionen fandt de offentlige heksebrændinger, autodafés, sted her. I de mere fredelige tider var det borgerne i Lissabon, der kom her. Café Nicola var engang et populært mødested for forfattere. Foran den klassicistiske facade på Teatro Nacional Dona Maria ll, nationalteatret i Lissabon, mødes i dag de hjemvendte fra de tidligere kolonier. Efter den omhyggelige, årelange restaurering viser pladsen igen sin pragt og indbyder til en længere pause.

Pladsen Praca do Comércio

På grund af sin beliggenhed ved Tejo regnes Praca do Comércio for en af de smukkeste pladser i Europa. Og lisboetterne kalder den stadig det gamle navn, Terreiro do Paco. Hertil kom, flankeret af to ravne, den 14. september de jordiske rester af byens skytshelgen Sao Vicente. Helgenen og de to ravne er i dag afbilledet på Lissabons byvåben.

Inden jordskælvet i 1755 lå det kongelige slot og et værdifuldt bibliotek her – angiveligt med beviser på, at det var portugiserne, der havde opdaget Amerika. På nordsiden af Praca do Comércio ligger triumfbuen, som blev påbegyndt i 1755, men først blev færdiggjort i 1873, som danner indgangen til Baixa. I midten skuer kong Dom Jesé l ud over floden – og over metrobyggepladsen.