Historiske bygninger og monumenter i Lissabon

Alene i kraft af sine mange gamle smukke bygninger og storslåede monumenter er Lissabon et oplagt mål for kulturrejser. Selv hvis du primært rejser til den portugisiske hovedstad for nutidens rige kulturliv, er det da alligevel næsten umuligt ikke at blive betaget af den arkitektoniske rigdom og de mange eksempler på stort set alle stilarter, som vidner om Lissabons lange historie.

Herunder finder du beskrivelser af nogle af Lissabons mest kendte og seværdige bygninger og monumenter.

Torre Vasco da Gama-tårnet

Med 140 m er Torre Vasco da Gama-tårnet det højeste punkt i kvarteret Parque das Nacoes, som var hvor verdensudstillingen EXPO´98 fandt sted. Her oppefra har du en herlig udsigt over Tejo og broen Vasco da Gama. I tårnet ligger der også en luksuspanoramarestaurant med internationalt køkken.

Palácio do Marquês de Fronteira

Paladset, Palácio do Marquês de Fronteira, fra 1600-tallet, som er i privat eje, bebos stadig af familien de Fronteira. Især haverne med de små damme, de mange azulejos og det centrale springvand samt kapellet fra slutningen af 1500-tallet er seværdigt.
Her skal Sao Francisco Xavier have bedt lige inden sin rejse til Indien. I selve paladset er navnlig de smukke azulejos med de historiske motiver i de store sale bemærkelsesværdige. Der afholdes også regelmæssigt kulturelle arrangementer i paladset.

Castelo de Sao Jorge i Lissabon

Borghøjen, Castelo de Sao Jorge, hvor allerede fønikerne slog sig ned, var midtpunktet for Lissabons byudvikling. Der var allerede på romernes tid et kastel her. Vestgotere og maurere anvendte borganlægget, som blev bygget om flere gange allerede i 1100-tallet. Frem til 1500-tallet boede en del af de portugisiske konger her.

Borgen er omgivet af en middelalderlig mur og ti vagttårne. Ved jordskælvet i 1755 blev borgen og borghøjen stærkt beskadiget. Det varede helt til 1930’erne før det kom til at se ud som i dag. I dag er anlægget omhyggeligt renoveret og et af tilløbsstykkerne for turister.

Casa dos Bicos

Denne arkitektoniske specialitet, Casa dos Bicos, skal være opstået omkring år 1523. Jordskælvet i 1755 tog begge de øverste etager på bygningen. Det pyramideformede hus med den smukke manuelinske portal blev i 1600-tallet kaldt ”Diamanthuset”, ifølge legenden var det engang besat med ædelsten.

Aqueduto das águas Livres

I 1731 blev akvædukten Aqueduto das águas Livres påbegyndt under Dom Koao V for at forsyne Lissabon med drikkevand. Bygningsværket er 60 km langt, man kan se 109 buer og 64 brønde. Det er ikke noget under, at byggeriet varede i alt 68 år.

Casa Fernando Pessoa

I dette hus, Casa Fernando Pessoa, tilbragte Pessoa sine sidste 16 år. I dag er det et hus for lyrikken med en udstillingssal og et bibliotek. Digternes værelse omdannes hele tiden af forskellige kunstnere. Der afholdes regelmæssigt digteroplæsninger i Pressoa-huset. Der udgives her et lyriktidsskrift. Den lille baghave med café/restaurant er også hyggelig.

Broen Ponte 25 de Abril

Indtil den 6. august 1966 kunne man kun komme til Lissabon fra syd med skib, indtil denne vældige bro, Ponte 25 de Abril, med en længde på 3.222 m og fire kørebaner blev indviet. I 70 meters højde forbinder den Lissabon med Almada. Da den med tiden blev for lille til storbytrafikken, blev den udvidet med to spor og en jernbanelinje under kørebanen. Dette skete alt sammen, mens trafikken rullede. Desuden blev den nye bro Vasco da Gama i nærheden af verdensudstillingsområdet indviet i 1998, men hidtil har det ikke betydet en væsentlig aflastning af trafikken i hovedstaden.

Monumento Cristo Rei, som står ved tilkørslen til Ponte 25 de Abril, er ikke til at overse. Monumentalstatuen, som minder om Kristusfiguren ved Rio de Janeiro, blev indviet i 1959 – som tak for at Portugal ikke var blevet inddraget i 2. Verdenskrig. Soklen er 82 m høj, statuen måler endvidere 28 m. Man kommer op til udsigtsterrassen med elevator. Herfra har du en vidunderlig udsigt over Lissabon.