Pamukkale i Tyrkiet

Pamukkale i Tyrkiet er et bomuldsslot med helbredende kræfter siden romertiden og en af de seværdigheder som altid indgår i programmet på en kulturrejse i Tyrkiet.

Pamukkale (Bomuldsslottet), et af naturens luner og et geologisk eventyrland, minder på afstand den besøgende om en række afblegede risterrasser. Lagene af hvid travertin, sammenholdt som enorme åkander af forstenede, candy-floss-agtige vandfald og med kridhvide stalaktitter, er skabt af varme, mineralske kilder, hvis calciumrige aflejringer er blevet ophobet gennem årtusinder. Pamukkale, der har været et populært kursted siden romertiden, tiltrækker stadig turister, der nærmest kommer i feststemning ved at se de bizarre mærkværdige omgivelser. Det er et lige så fantastisk syn i dagtimerne, hvor de fremtræder kridhvide, som ved solnedgang, hvor de antager himlens dæmpede blegrøde og rødviolette pastelfarver.

Skønt det bevisligt er skadeligt for kildesøerne – og på trods af et forbud, der før eller siden vil blive håndhævet – er det for øjeblikket tilladt at vade ud i det 36 grader varme vand, selv om det ikke kan blive til mere end lidt plasken rundt eller et fodbad, da de fleste af søerne kun er 20-30 cm dybe. Det i øvrigt oridnære Pamukkale Motel ligger, hvor der engang lå et gammelt helligt romersk bad; sunkne søjler og bygningsrester kan ses på bunden af søen, der er dyb nok til en svømmetur. Pamukkale ligger ca. 20 kilometer nord for Denizli, og godt 200 kilometer 200 for Kufladas.