De romerske ruiner i Efesos

Efesos i Tyrkiet var en en kejserlig hovedstad i antikken og er en af de serværdigheder som absolut bør indgå i programmet på en kulturrejse til Tyrkiet. De romerske ruiner i Efesos er et af de levn fra fortiden som viser at Tyrkiet altid har tiltrukket mennesker fra andre dele af verden, nøgagtig som landet gør i dag hvor det er et af de mest populære feriesteder.

Efesos, en af de bedst bevarede antikke byer ved Middelhavet, er Tyrkiets præsenterbakke for ægæisk arkæologi. Skønt denne by i dag ligger 10 km inde i landet, var den engang en af de mest velstående handelshavne i den græsk-romerske periode med en ideel beliggenhed mellem Den Nære Orient og Middelhavets havnebyer mod vest. Efesos blev grundlagt så tidligt som år 1000 f.kr. af jonerne, og dens vidtstrakte og imponerende ruinområde vidner om dens rolle i antikken som hovedstad i den romerske provins Asia – under kejser Augustus var det den største by i det østlige Middelhavsområde næst efter Alexandria. I dag fører en 1½ km lang marmorbrolagt vej med furer efter fortidens vognhjul forbi delvist rekonstruerede bygninger, som f.eks. Det Store Teater (med plads til 25.000 tilskuere) og det smukke, toetages Celsus-bibliotek (bygget i år 135 e.Kr.), et af de største biblioteker og et af de mest elegante bevarede bygningsværker fra antikken. Templet for Artemis (Apollons tvillingesøster, som romerne kaldte for Diana) blev regnet for et af den antikke verdens underværker. Kun fundamenterne er bevaret, men under Efesos’ storhedstid i 356 f.Kr. var det fire gange større end Parthenon i Athen med en skov af 127 marmorsøjler, der understøttede taget i 18 meters højde. Efesos fortsatte sin blomstringstid indtil det 3. århundrede e.Kr., hvor den blev hærget af goterne, der trængte ned fra Nordeuropa. I hundredvis af søjler og statuer forsvandt fra området gennem de efterfølgende århundreder; nogle af dem dukkede op i Konstantinopel og blev brugt til opførelse og udsmykning af byens byzantinske katedraler. Ikke desto mindre ligger Efesos-museet inde med en af de bedste samlinger i Tyrkiet af romerske og græske fundgenstande. Efesos ligger små 20 kilometer nord for Kusadasi godt 170 kilometer nord for Bodrum. Et godt tip er at rejse på kulturrejse til området omkring Efesos i begyndelsen af maj, hvor man kan opleve musik- og danseopførelser under den én uge lange Efesos Kultur- og kunstfestival.

Kusadasi

Kusadasi (Fugleøen), et større badested ved Ægæerhavet, er udgangspunkt for ture til Efesos og en række andre seværdigheder, bl.a. den nærliggende græske ø Samos. Men selv om sådanne turiststeder delvis forklarer denne førhen så søvnige fiskerbys forvandling til et ferieparadis ved kysten, har den sine egne, nok så bemærkelsesværdige attraktioner at byde på. For enden af den brede bugt, og i dag tilgængelig via en dæmningsvej, står en majestætisk byzantinsk borg stadig vagt. Området er et populært anløbssted for krydstogtskibe og lystsejlere, og ypperlige fiskerestauranter omkring havnen og en livlig basar byder stadig på lejlighedsvise fund.

Hotel Kismet

Hotel Kismet med sine 84 værelser på et lille forbjerg ude i bugten udmærker sig ved sin charme. Dets elskværdige ejer, Hümeyra Özbas, er efterkommer af den sidste osmanniske sultan, Muhammed 6. Sammen med sin mand, Halil, og deres børn driver hun Kismet i fornem stil. Hotellet, der er omgivet på tre sider af havet, med en have fuld af palmer, pinjer og røde hammerbuske, bringer mindelser om et kompleks af private middelhavsvillaer og er det perfekte sted at nyde en solnedgangsdrink, mikset med raki, den lokale, aniskrydrede brændevin. Hotel Kismet finder du på adressen Gazi Begendi Bulvari i Kusadasi. Læs om udvalgte hoteller i Tyrkiet her på bloggen om kulturrejser. Du kan se foto i billedgalleriet og priser i hotel oversigten.