Pæstum og mozzarella di bufala

Pæstum, nogle af verdens ældste og bedst bevarede templer. Pæstum ligger i Salerno provinsen som tilhører regionen Campanien i det sydlige Italien. De fleste der besøger Pæstum på en kulturrejse bor i Sorrento eller i en af de hyggelige byer på Amalfikysten, men du finder også mange gode hoteller nær Pæstum.

Pæstum, der blev opdaget ved et tilfælde i 1700-tallet, var beboet gennem 700 år indtil dens fald sammen med det gamle Romerrige i dets sidste dage. På en flad kysslette, som digteren Percy Bysshe Shelley kaldte “usigelig storslået”, ligger nogle af antikkens prægtigste, og muligvis ældste ruiner. Af de to hovedattraktioner af solblegede kalksten er Basilikane en af den vestlige civilisations ældste stående bygningsværker. Det er et tempel, indviet til Hera, Zeus’ hustru, stammer fra det 6. århundrede f.Kr. og er et af Europas bedst bevarede. Ved siden af det ligger det berømte Neptuntempel, der anses for et af antikkens største og smukkeste templer. Det blev bygget omkring 450 f.kr. og er et af middelhavsområdets mest komplette bygværker, hvor kun taget og dele af de indre mure mangler, og 36 doriske søjler stadig står tilbage. Pæstum ligger ca. 100 kilometer sydøst for Napoli og kun 30 kilometer sydøst for Salerno. Den bedste tid at besøge Pæstum er fra Maj til juni og i gen i efteråret fra september til og med oktober.

Mozzarella di bufala

Se Pæstum sidst på eftermiddagen, hvor et mindre grelt napolitansk lys varmer templernes gyldne sten. Og sæt så kursen mod det nærliggende agriturismo-gård-og-hotel hos baronesse Cecilia Bellelli Baratta, hvis 400 vandbøfler forsyner Italien med noget af dets bedste mozzarella di bufala. Gæster på hendes familiedrevne Tenuta Seliano kan hver dag tage for sig af frisk mozzarella og ricotta, foruden et væld af gårdens andre produkter, der tilberedes til perfektion af baronessen selv og serveres på familievis i haven. Dette må være grunden til, at Plimius d.æ. omtalte denne egn som Campania Felix – Det Lykkelige Campanien.

Tenuta Seliano finder du kun et par kilometer fra fra Pæstum i Borgonuovo. Tenuta Seliano  har normalt åben i perioden fra marts til oktober. Læs meget mere om kulturrejser til denne dejlige del af Italien her på bloggen. Du finder bla. indlæg om hoteller i Sorrento, på Amalfikysten og området syd for Salerno.