Mad og drikke i Molise

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Molise og således finde inspiration til en kulturrejse til denne smukke region i den sydlige del af Midt-italien, der blandt andet byder på fremragende lammekød, olivenolie, Isenia-trøfler, ovntørret bacon, bøffelmozzarella og vafler fyldt med mandler og valnødder.

Jordens produkter

I dette landbrugsområde i det sydlige Italien er den regionale madlavning baseret på jordens produkter og på fåreopdræt, samtidigt med, at den også er stærkt præget af de nærvedliggende regioner.

Egnsretter og specialiteter i Molise

Der er mange egnsretter at finde på menukortet i Molise. Fra maccheroni alla chitarra til pallotte med ost og æg, pasta og bønner, polenta, lam og stegt turcinelli, som er lammeindmad.

Blandt de allerbedste produkter i Molise er ekstra jomfruolivenolie, Isenia-trøfler og durumhvede pasta. Der er mange typer salami og koldt svinekød, som saggicciotti, leverpølse, ventricina salami og pampanera, som er ovntørret bacon med chili.

Molises udsøgte mejeripordukter

Mejeriprodukterne er virkelig noget særligt i Molise, specielt caciocavallo-ost og stracciata di Agnone, Alto Molise, fior di latte mozzarella fra Boiano, bøffelmozzarella fra Venafro og pecorino-ost fra Matera. Scamorza og burrino produceres overalt i Molise, sidstnævnte er lavet af caciocavallo-ost og har en smøragtig midte. De lokale vine er fremragende og her kender man måske allerede vine som Biferno og Pentro.

Typiske desserter i Molise

Blandt de typiske desserter i Molise mostarda d’uva (en typisk marmelade af druer i Molise-området) fremhæves. Cauciuni (bagværk fyldt med kikærtecreme), ostie farcite (vafler fyldt  med valnødder og mandler) peccellate (bagværk fyldt med druesirup eller syltetøj) og cippillati (bagt ravioli fyldt med sure kirsebær) er nogle af de bedste måder at slutte et godt måltid i Molise på.