Mad og drikke i Veneto

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Veneto og finde inspiration til en kulturrejse til denne smukke italienske region, der blandt andet byder på suppe med duekød, risotto med kammuslinger, flødelegeret torsk, stuvede ål og fremragende vine.

Venetos basis-ingredienser

Skønt der er forskelle fra provins til provins, så er den lokale mad baseret på nogle basisingredienser: ris, grønsager og især polenta. Sidstnævnte, der især elskes af venetianerne, tilberedes og spises med kød, fisk og ost.

Specialiteter

Bønner fra Lamon (provinsen Belluno) er et typisk produkt i Veneto, ligesom asparges fra Bassano del Grappa, knoldselleri fra Verona og Radicchio Rosso di Treviso (rød salat), der er meget skattet i Treviso.

En anden specialitet her er soapa calda, en varm suppe med due- og kyllingekød. I de nærliggende alpeområder kan man også få svampe og rådyr, mens Asiago Plateauet er velkendt for sine oste. I lagunen spiser man mest alt godt fra havet. Blandt de typiske egnsretter i Veneto er risotto med kammuslinger, rejer og blæksprutte, saor, det er sardiner med eddike og løg, flødelegeret torsk eller torsk a la Vicenza. Stuvede ål (bisato) er en venetiansk specialitet.

Dessert og vine

Der er mange typiske desserter i Veneto, nogle af dem er æbleringe, zaletti (småkager), Karneval-galani og det søde gærbrød pan d’Oro, der senere blev en national berømthed.

Vine i Veneto

Veneto-regionen i Italien kan også tilbyde en omfattende og værdifuld produktion af rød- og hvidvin, med Amarone di Valpolicella, Breganze Bianco, Bardolino og Soave som nogle af de mest berømte. Vin af rosiner er bedst repræsenteret ved Recioto di Soave; mousserende vine (spumante) er også berømte såsom Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene. Produktionen af den italienske brændevin, grappa, er bemærkelsesværdig i Bassano del Grappa og i Conegliano.