Mad i verdensklasse i Cinque Terre

Der er noget for enhver smag (og enhver pengepung) langs Italiens Riviera i Cinque Terre i det nordvestlige Italien. Særligt fisk og andet godt fra havet finder du her i en uovertruffen kvalitet.

Cinque Terres beliggenhed langs Middelhavet kan tydeligt spores i den lokale gastronomi og madlavning. Mange af de grundlæggende ingredienser er nemlig de samme som andre steder langs middelhavskysten. I Cinque Terre finder du dog mange egenartede retter som for eksempel acciughe di Monterosso – det vil sige ansjoser fra Monterosso. Denne ret er beskyttet som lokaltypisk af EU.

Optimale vilkår

Bakker og klippesider i Cinque Terre er begunstigede med noget nær optimale naturlige vilkår for både druer og oliven, og provinsen Liguria er berømt for sin velsmagende pesto og andre produkter baseret på den lokale flora.

Focaccia er det lokale brød, der minder en del om andet italiensk brød. Farinata derimod er en mere særegen snack, du kan finde i bagere og pizzarier, der minder om en pandekage, men er langt mere smagfuld og sprød i kanten.

Af søde sager er miele de Corniglia fra byen af samme navn helt i særklasse. Miele de Corniglia er en is, der – som navnet antyder – er baseret på honning.

Vin i Cinque Terre

Cinque Terre er heller ikke ueffen, hvad vin angår. Der er den berømte Cinque Terre med navn efter området selv, og så er der Sciachetrà – begge produceret af Cooperative Agricoltura di Cinque Terre, der opererer mellem Manarola og Volastra.

Cinque Terre har også sin egen grappa og limoncello – sidstnævnte er en sød likør med citronsmag – også disse er baseret på de lokale råvarer af høj kvalitet.

Lokale markeder

Alt dette kan naturligvis nydes på restauranter og andre beværtninger, men ofte er det mere lærerigt selv at begive sig ud på de så berømte italienske markeder, hvor du også får langt mere for pengene. Det kræver selvfølgelig, at du råder over et område, hvor du kan tilberede din egen mad.

Enhver by i Italien med respekt for sig selv har et godt madmarked, hvor de lokale mamas køber ind, og det er her, du finder den gode kvalitet til den bedste pris. Frugt og grønt og alt godt fra havet er her i Cinque Terre friskere end noget andet sted.