Hellig hiking i Biella, Piedmont

Piedmont ligger i det nordvestlige Italien op mod alperne, og Biella – regionens mindste provins – er perfekt til vandreture, da seværdighederne ligger tæt her og landskabet er svimlende flot.

Det alpine landskab i Biella har gennem århundreder – hvis ikke årtusinder – inspireret den åndelige og religiøse side af mennesket, og vandrer du i området kan du ved selvsyn konstatere dette, da katolikkerne flere steder har efterladt sig spor i form af smukke bedesteder.

Spirituel vandring

Mange besøgendes spirituelle vandring i Biella har det hellige Sacro Monte di Oropa som mål, og lægger du din egen rute forbi dette fascinerende bjerg, bliver din vandren i Biella ikke forgæves. Sacro Monte di Oropa er på UNESCOs verdensarvsliste, og det er fuldt fortjent.

Det nuværende katolske bedeområde på Sacro Monte di Oropa blev bygget i 1617 i nærheden af den allerede i det 3. århundrede etablerede helligdom for den Sorte Jomfru – en af de ældste og mest berømte i verden. Området ligger kun cirka 11 kilometer fra den nærmeste landsby og i cirka 1200 meters højde, så gåturen hertil er overkommelig.

Tolv kapeller

På stedet er der nu hele 12 kapeller, der er forbundet af en bedesti, og inde i kapellerne er der forskellige scener fra Jomfru Marias livshistorie. Bedestien ender med Jomfru Marias kroning i Paradis, som er gengivet ved et barokt kunstværk i det sidste kapel på toppen af bjerget. Her finder du også imponerende basilika – også fra 1600-tallet.

Området er velegnet til vandring, da man kan overnatte ved de forskellige helligdomme. Selvom overnatningerne ikke just er luksuriøse, finder du det nødvendige – og hvem ved, måske den spartanske stil kan hjælpe til at gøre oplevelsen end kende mere åndelig end ellers.

Fremkommeligt landskab

Selve vandringen er for det meste ret nemt i et fremkommeligt landskab, men nogle steder stiger niveauet lidt til en moderat sværhedsgrad. De forskellige helligdomme og muligheder for overnatninger ligger alle inden for nogenlunde komfortabel afstand og strækkene kan afpasses efter evne og behov.

Blandt de andre helligdomme, der kan nås til fods i området, er Graglia og San Giovanni. Også her kan du overnatte, som pilgrimme har gjort det i århundreder. Ved de forskellige helligdomme finder du også nogle gode restauranter med rigtig god og solid lokal mad – og på trods af det det religiøse tema i området, kan du faktisk godt finde en bar eller to.

Når du vandrer i området, kommer du også virkelig i kontakt med naturen. Det sker ikke sjældent, at man støder ind i græssende geder på de grønne skråninger. De er dog i reglen meget fredelige – og her er i det hele taget et rigt dyre- og planteliv.