Mad i verdensklasse i Cinque Terre

Der er noget for enhver smag (og enhver pengepung) langs Italiens Riviera i Cinque Terre i det nordvestlige Italien. Særligt fisk og andet godt fra havet finder du her i en uovertruffen kvalitet.

Cinque Terres beliggenhed langs Middelhavet kan tydeligt spores i den lokale gastronomi og madlavning. Mange af de grundlæggende ingredienser er nemlig de samme som andre steder langs middelhavskysten. I Cinque Terre finder du dog mange egenartede retter som for eksempel acciughe di Monterosso – det vil sige ansjoser fra Monterosso. Denne ret er beskyttet som lokaltypisk af EU.

Optimale vilkår

Bakker og klippesider i Cinque Terre er begunstigede med noget nær optimale naturlige vilkår for både druer og oliven, og provinsen Liguria er berømt for sin velsmagende pesto og andre produkter baseret på den lokale flora.

Focaccia er det lokale brød, der minder en del om andet italiensk brød. Farinata derimod er en mere særegen snack, du kan finde i bagere og pizzarier, der minder om en pandekage, men er langt mere smagfuld og sprød i kanten.

Af søde sager er miele de Corniglia fra byen af samme navn helt i særklasse. Miele de Corniglia er en is, der – som navnet antyder – er baseret på honning.

Vin i Cinque Terre

Cinque Terre er heller ikke ueffen, hvad vin angår. Der er den berømte Cinque Terre med navn efter området selv, og så er der Sciachetrà – begge produceret af Cooperative Agricoltura di Cinque Terre, der opererer mellem Manarola og Volastra.

Cinque Terre har også sin egen grappa og limoncello – sidstnævnte er en sød likør med citronsmag – også disse er baseret på de lokale råvarer af høj kvalitet.

Lokale markeder

Alt dette kan naturligvis nydes på restauranter og andre beværtninger, men ofte er det mere lærerigt selv at begive sig ud på de så berømte italienske markeder, hvor du også får langt mere for pengene. Det kræver selvfølgelig, at du råder over et område, hvor du kan tilberede din egen mad.

Enhver by i Italien med respekt for sig selv har et godt madmarked, hvor de lokale mamas køber ind, og det er her, du finder den gode kvalitet til den bedste pris. Frugt og grønt og alt godt fra havet er her i Cinque Terre friskere end noget andet sted.

Guide til din lækre yndlingskaffe på Italiens-rejsen

Måske synes du, du er lidt af en kender af italiensk kaffe, fordi du er jævnlig gæst på de mange italiensk inspirerede kaffebarer, der henover de senere år er skudt op rundt om i Danmark – Baresso er den største og mest kendte. Men italiensk kaffe er en hel verden for sig, og det fulde udbytte af denne fabelagtige kaffetradition fås selvfølgelig kun – i Italien.

Sammen med Frankrig er Italien det land i verden, der har den mest raffinerede kaffetradition, og den mest velsmagende kaffe. “Jeg lærte at drikke kaffe i Italien” er ikke en sjælden sætning at høre fra Italiensrejsende, der ellers ikke tidligere var så store fans af den sorte væske.

Kaffe på italiensk maner

Hvis du vil drikke din kaffe på rigtig italiensk manér på din rejse i Italien, så smutter du ind forbi en bar og får en hurtig kop “caffé” – mens du sidder ved bardisken, eller endda står op. Italienerne bestiller ikke en “espresso”, men en “caffé”. En “caffé” er simpelthen en single espresso uden mælk. Smagen er kraftig og fyldig, men selvom espresso smager stærkere end filterkaffe, er der faktisk mindre koffein i – så ingen grund til at være bange for at ligge vågen hele natten efter at have nydt en espresso til desserten. Og hvis den lille kop ikke er nok til at få dig ud af starthullerne om morgenen, så bestil en “doppio”: En dobbelt espresso.

Cappucino og café latte

Cappucino’en er en form for italiensk kaffe, der virkelig har indtaget danskernes hjerter de senere år, og ligeså med café latten. Mange danskere har den opfattelse, at der ikke er forskel på en café latte og en cappucino – de serveres bare forskelligt. Det er ikke rigtigt. En cappucino, der normalt serveres i en stor kop, eventuelt med en smuk chokoladedekoration i skummet, består af 1/3 espresso, 1/3 dampet mælk og 1/3 skum. En café latte, derimod, er et stort glas dampet mælk med et enkelt espresso-shot i. Café latte er faktisk ikke nær så populær i Italien, som den er blevet i stort set alle andre vestlige lande, og vær opmærksom: Hvis du blot bestiller latté (som det ofte gøres i Danmark) uden at understrege, at det skal være med caffé, så får du bare et glas mælk.

Macchiato

I Danmark drikkes cappucino’en ofte til dessert. Dette er ikke tradition i Italien, hvor de lokale foretrækker en “caffé” uden yderligere dikkedarer efter et måltid. En “caffé” giver da også en passende smagskontrast til for eksempel søde desserter. Er en “caffé” lidt for stærk til dine smagsløg, og er en cappucino lidt for mættende, så prøv en “macchiato” – et shot espresso med et par dråber dampet mælk i.

Freddo og granita di caffé

Er du i Italien i de varme sommermåneder, og trænger du til at køle af og blive kvikket op på en gang, så bestil en “freddo” eller en “granita di caffé”. En “freddo” er en espresso, der er afkølet, og en “granita” er en espresso blandt op med knust is. En “granita” fås også med andet end kaffe.

Nyd Italien og din yndlingskaffe i fulde drag!