Kulturrejser til Sevilla

En kulturrejse til Sevilla, der er Spaniens fjerdestørste by med 700.000 indbyggere, vil bringe dig til én af Andalusiens mest romantiske byer. Her oplever man – på trods af byens størrelse – Andalusiens forførende sjæl, omgærdet af al sin mystik, med masser af tapas, flamenco og spor af Andalusiens farverige og dramatiske historie.

Mange, der besøger Sevilla, gør det i forbindelse med påskeugen, Semana Santa, hvor nogle af de mest spektakulære processioner i den katolske verden finder sted. Derudover får Sevilla mange besøgende i forbindelse med forårsfesten i april, Feria de Abril, som er Spaniens mest farverige byfest med flamenco, tyrefægtning og rideheste.

Engang én af Europas rigeste byer

Ser man tilbage i historien, var det lbererne som grundlage Sevilla, og da romerne kom til i år 45 f.kr., var Sevilla allerede en blomstrende by. Vandalerne og vestgoterne fulgte efter og i 712 e.Kr. blev den erobret af maurerne. Maurerne herskede her i over 500 år.

I 1248 kom Sevilla under spansk styre igen. I 1503 fik Sevilla monopol på handlen med ”Den nye verden” og Sevilla var de efterfølgende 200 år en af Europas rigeste byer.

Columbus´ grav

Byen, som ligger 65 km fra Atlanterhavet, ved floden Guadalquivir, er centrum i et frugtbart landbrugsområde og regionshovedstad for Andalusien. Den har alsidig industri og mange turister, og som værtsby for EXPO 1992 fik den et nyt løft. Den gamle bydel på venstre flodbred er delvis præget af den arabiske tid med bl.a. slottet Alcázar (1100-1300-tallet). Her ligger også katedralen, Santa Maria de la Sede (påbegyndt 1402), som er én af verdens største gotiske kirker. Den har en ombygget minaret som klokketårn, La Giralda, og rummer Columbus’ grav.

Domkirken

Sevillas største seværdighed. Det er den højeste og største kirke i Spanien, verdens tredjestørste (efter Peterskirken i Rom og Sankt Paul’s i London) og den største gotiske kirke.

Den kristne domkirke blev bygget i perioden 1402-1506 på det sted, hvor der tidligere lå en moské. I kirkens midte findes Capilla Mayor med en flamsk altertavle. Overfor i det sydlige tværskib kan man se Columbus´gravmæle fra 1890´erne med fire kæmpeskikkelser, der symboliserer de tidligere kongeriger Navarra, Aragonien og Léon og Castilien. For enden af domkirkens hovedskib findes kongernes kapel, Capilla Real. Dette kapel er elegant og rigt udsmykket i renæssancestil og er en kontrast til kirkens mere dystre gotiske stil. I kapellet ligger kong Ferdinand 3., der befriede Sevilla fra maurerne. I sakristiet kan man se fantastiske kirkeskatte tilbage fra 1200-tallet.

La Giralda

Ved siden af domkirken står et 93 m højt tårn, La Giralda, som er et levn fra maurertiden, og som i sin tid blev brugt som minarét ved den store moské, der blev anlagt i år 1171. Tårnet blev rejst i perioden 1184-1196.

På nordsiden af domkirken findes Patio de las Naranjas, som er en lille skyggefuld oase med appelsintræer og fontæner, som blev brugt af maurerne til rituel renselses, før de trådte ind i den hellige moské.

Reales Alcázares

Alcázar er et bygningsværk som er opført i flere stilarter. Oprindelig var det en maurerborg  – for siden at blive beboet af kristne konger. Byggeriet fandt sted i perioden 1350 – 1369 og er bygget i mudéjar-stil, hvilket vil sige en blanding mellem maurisk stil, gotik og renæssance.

Alcázar omfatter tre paladser, som er udsmykket med kakler og stukkatur. Gulve, lofter og vægge er komplicerede kunstværker, og højdepunktet for denne kunstoplevelse ses i Karl 5.s værelse og Salón de Embajadores. Patio de las Doncellas er berømt for sine friser, kakler og fine stuk.

Barrio de Santa Cruz

Dette sted var det tidligere jødekvarter og i dag Sevillas mest maleriske kvarter. I 1600-tallet var det adelsmændenes foretrukne adresse. De hyggelige cafeer i de smalle gader og de romantiske restauranter er meget indbydende til et aftenbesøg.

Archivo general de Indias

Dette er Sevillas gamle børs, som siden 1785 har samlet 36.000 dokumenter, der fortæller om eventyrerne i opdagelsestidens kolonisering, koloniadministrationen og detaljer fra den oversøiske handel. Alt dette vidner om, at Sevilla var hovedkvarter for den ”Nye Verden”, og som følge heraf en af de rigeste byer i verden.

Parque de Maria Luisa

Denne park er sevillianernes grønne oase, som i 1929 var ramme om den spansk-amerikanske udstilling, der skulle knytte nye ligeværdige bånd mellem de gamle kolonimagter og kolonierne i Sydamerika. Parken rummer stadigvæk bygningerne tilbage fra udstillingen i 1929. En af disse bygninger rummer Museo Arquelógico, hvor man bl.a. kan se en fin samling af fund fra romernes by Itálica 12 km nord for Sevilla.

Plaza de Espana: Palads beliggende i Parque de Maria Luisa. Paladset består af en lang halvrund række buer, der har keramiske byvåben fra alle de spanske provinser. Flere keramik- og murstensbroer går over den lille koncentriske strøm, der flyder gennem den omfattende plaza.

Den gamle Tobaksfabrik

På nordsiden af Park de Maria Luisa ligger Den Gamle Tobaksfabrik, som engang beskæftigede 3000 kvindelige cigarmagere og som blev udødeliggjort i Bizets opera Carmen fra 1875. Det enorme barokke bygningsværk er i dag en del af Sevillas universitet.

Toro del Oro

Toro del Oro (Guldtårnet) ved floden Guadalquivir blev opført i 1220, som en del af maurerfæstningen Reales Alcázares og har navn efter tårnets oprindelige gyldne fliser, der reflekterede solens stråler. Tårnet kom senere til at fungere som guld-depot for de spanske erobringer i Amerika. I dag fungerer det som søfartsmuseum.