Kulturrejser til Andalusien

Andalusien er én af de mest genuint ”spanske” regioner i Spanien. I denne del af landet har man stadig bevaret meget af den klassiske spanske kultur, som eksisterede i landet for to eller tre generationer siden. De rituelle tyrefægtninger, de rige tapas, de katolske påske-optog, den fejende flamenco, de overdådige fiestas – alle disse klassiske spanske traditioner kan du opleve på en kulturrejse til Andalusien.

Selvom Andalusien er én af de mest klassiske ”spanske” regioner, er det samtidig én af de regioner i landet, som er præget mest af andre kulturelle strømninger. En overdådighed af folkeslag er passeret gennem regionen – og flere af dem nøjedes ikke med at passere forbi. Fønikere, visigotere, vandalere, romere, jøder, og maurere har enten gæstet eller hersket her på skift og sat deres aftryk på regionens landskab, arkitektur, kultur, og gastronomi.

Romerne i Andalusien

Romerne satte deres aftryk på byer som Córdoba og Italica, mens de anlagde deres sydlige provins Baetica. I Granada, Sevilla og Córdoba er der unikke levn fra den mauriske besættelse, som varede fra 700-tallet indtil de katolske monarker, Isabel og Ferdinand, samlede det spanske rige under sig i slutningen af 1400-tallet. Fra denne periode stammer de uforlignelige mauriske bygningsværker, såsom Alhambra, kongefæstningen i Granada, og Mezquitaen i Córdoba, som er de mest betydningsfulde mauriske bygninger på europæisk grund.

Landskabet i Andalusien

Landskabsmæssigt spænder regionen fra de soltørre ørkenlandskaber i Almeria-området til Sierra Nevadas snedækkede bjergtinder sydøst for Granada, og fra de endeløse rækker af olivenmarker ved Jaén til de mange smukke strande ved Solkysten. Det højeste punkt på det spanske fastland ligger netop blandt Sierra Nevadas bjergtinder, mens én af landets længste floder, Guadalquivir, snor sig fra den ene ende af regionen til den anden og deler den i to. I Alpujarra-bjergene syd for Granada finder man ét af de smukkeste, beboede bjergområder i Spanien, beskrevet af den engelske forfatter Gerald Brenan i hans klassiske bog ”South from Granada”, og regionen byder også på flere seværdige naturparker, blandt andet Doñana og Carzola.

Andalusiens kulturbyer

Andalusien besidder desuden nogle af Spaniens mest kulturelt genuine byer i Spanien. Baeza og Úbeda byder på spændende renæssance-bygninger, og ligger desuden tæt på den 214.336 ha store naturpark, Parque Natural de Cazorla. Ronda er en af de mest spektakulært beliggende byer i Spanien, grundlagt på et klippefremspring over en 100 meter dyb kalkstenskløft, og var i øvrigt af samme årsag én af de sidste mauriske bastioner i Spanien.

Granada, Córdoba og Sevilla byder ikke blot på enestående spor fra den mauriske regeringstid i regionen indtil de katolske monarker tog over, men er desuden rige på de velkendte andalusiske dyder: Flamenco, tapas og poetisk tradition. Granada fostrede García Lorca, Córdoba Góngora, to af de største digtere i den spanske historie. Malaga, Picassos barndomshjem, giver adgang til Solkystens mange storslåede strande, og rummer en charmerende og varm gammel bydel og et behageligt helårs-klima – foruden Picasso-museet. Og længere mod vest byder regionen på den (sandsynligvis) ældste by i Europa, Cádiz, som desuden er en livlig og charmerende flamenco-by, næsten omsluttet af Cádiz-bugten.