Kulturrejser til Nordportugal

Nordportugal er ikke den mest kendte, og turistmæssigt heller ikke den mest besøgte del af Portugal, men for mange Portugal-farere er den uden tvivl den mest fascinerende og uberørte del af Portugal. Og samtidig finder du her en stor del af den velbevarede historiske portugisiske kultur. Nordportugal egner sig perfekt til en kulturrejse.

Duoro-floden i Nordportugal

Her finder man Douro-flodens frodige dale, et væld af historisk interessante middelalderbyer, Minho-provinsen, der er Portugals vugge, og Trás-os Montes, som er én af de mest afsides og fattigste, men også mest fascinerende dele af Portugal.

Mellem Douro-floden og den frodige Minho-provins finder man en perlerække af Portugals mest interessante kulturbyer, såsom Braga, Portugals ubestridte, religiøse centrum, Branganca, med dens historisk unikke fæstningsmure fra 1100-tallet, og ikke mindst Porto, Portugals andenstørste by, som er selve nervecentret i den nordlige del af Portugal.
 

Porto i Nordportugal

I Porto finder man rige spor fra Portugals erobrings- og opdagelsestogter i 1400-tallet, de berømte azulejos-malerier, som pryder mange af Portos oficielle bygninger og ikke mindst den uomgængelige portvin, som kan besigtiges i et af de mange portvinshuse, der flankerer Douroflodens bredder.

Porto er et must for alle kulturrejsende, der interesserer sig for det gamle Portugal og for Portugals helt egen portvin. Overalt i Porto finder man vidnesbyrd om byens storslåede fortid.

Peneda-Gerês nationalpark

Det er også i Nordportugal, at man finder Peneda-Gerês nationalpark, der er Portugals største nationalpark. Den strækker sig fra Gerês-bjergene i syd til grænsen mod Spanien nord. For naturelskere er nationalparken Peneda-Gerês en fantastisk oplevelse. Et kæmpe areal med masser af uberørt natur.

I området ligger der flere Pousadaer og desuden er der mulighed for at overnatte i stenhuse, bygget efter de traditionelle forskrifter. Det er et paradis for både kulturelskere og vandrere og mountain-bikere, og er man til aktivsport, finder man rige muligheder for både klatring og alskens aktiviteter på de mange vandløb, floder og søer.

Togtur i Nordportugal

En uforglemmelig oplevelse er en togtur med det gamle veterantog, der kører fra Porto ind i landet langs Douro-flodens bredder. Toget kører om sommeren, normalt I perioden fra maj til oktober.

Andre spændende byer i nord er Guimarães (Afonso Henriques fødes i Castelo de São Miguel), Amarante (smuk by ved floden Tâmega), Bragança (en strategisk bjergtop tæt ved den spanske grænse, hvor man finder citadellet med Sancho I´s borg fra 1100-tallet med fangekældre og vagttårne), Vila Real (Palácio de Mateus), Lamego (Trappekirkerne)og Braga (Bom Jesus).

Bragas profil kan illustreres ved et portugisisk mundheld, der siger, at i Coimbra synger man, i Lissabon lever man, i Porto arbejder man og i Braga beder man. Antallet af kirker i Braga taget i betragtning, må der være noget om snakken.

Masser af muligheder i Nordportugal

De fleste forbinder de nordlige Portugal med granit, grønne omgivelser og vinproduktion. Det er altsammen rigtigt, men de færreste er klar over, at man sagtens kan tage på badeferie, eller for den sags skyld på golfferie i Nordportugal.

Der er fremragende strande på hele Portugals vestkyst, og ikke kun på Algarve. Forslag til strandferier i det nordlige kunne være Espinho, Figueira da Foz eller Povoa de Varzim.

Der findes glimrende golfbaner ved Porto. Oporto Golf Club er en af europas ældste baner, indviet i 1890, og Estela er tidligere vært for turneringer på Europatouren. Ponte de Lima og Amarange har har endvidere gode golfbaner.