Kulturrejser til Gangi – Siciliens glemte by

Gangi er en lille by på Sicilien ikke så langt fra Palermo. Den lidt afsides beliggenhed kombineret med charmerende gamle stenhuse giver stedet en afslappet stemning langt fra storbyens larm og jag, som er ideel for en kulturrejse.

Gangi har en interessant historie, der går helt tilbage til gamle græske bosættere i området. Også romerne har sat blivende aftryk på stedet. Op gennem det tyvende århundrede var kulturen i Gangi kriminel. I hvert fald holdt så mange røverbander og mafiosi til i byen, at den italienske stat med den legendariske politimand Cesare Mori – med tilnavnet jernstrømeren – i spidsen besatte hele byen.

Arkitektur og udsigt

Det vigtigste aspekt ved Gangis kultur er dog byens arkitektur og de mange prægtige og særprægede bygninger. Men for mange besøgende er den specielle beliggenhed halvvejs oppe ad et mindre bjerg også en seværdighed i sin egen ret. Flere steder i Gangi giver dette en virkelig flot udsigt over Sicilien.

En af de mest imponerende bygninger i Gangi er den gamle borg, der knejser stolt fra Monte Marone med flot blik over byen. Man fornemmer byens historiske betydning. Der er også mulighed for gode vandreture i bakkerne i området.

Mesterligt vagttårn

På byens centrale plads finder du Ventimiglia-tårnet. Vagttårnet er fra den 13. århundrede og var et mesterværk, da det blev bygget. Omkring pladsen er der en middelalderstemning, der ikke er gået tabt med årene, selvom der naturligvis er kommet bygninger til sidenhen.

Torre Civica i Gangi

Gangi har også nogle interessante kirker og andre religiøse bygninger med smukke udsmykninger og originale malerier af forskellige scener fra biblen. Kirken San Nicolò di Bari, der ligger nærmest i forlængelse af Ventimiglia-tårnet, har nogle flotte originale skulpturer.

Det er også muligt at opleve, hvordan adlen boede på Sicilien i 1800-tallet. De to paladser ‘Palazzo Bongiorno’ og ‘Palazzo Sgadari’ passer perfekt ind i det kuperede landskab omkring Gangi. I det hele taget er både kultur og natur i Gangi seværdige i særklasse.

Også maden i Gangi er god. Meget siciliansk, men med et lokalt præg. Måske inspirerer beliggenheden Gangis kokke? Helt sikkert er det, at de lange ubrudte traditioner i Gangi, har frembragt mad af god kvalitet.