Kulturrejser til Costa del Sol

Rejser til Costa del Sol har længe stået højt på danskernes ønskeliste, når de har holdt ferie. Dette skyldes ikke mindst Costa del Sols fantastiske klima, med masser af soltimer året rundt, modereret af Middelhavets milde brise, de mange smukke sandstrande, og en velsmagende og meget sund gastronomi. Men senest er også kulturrejser til Costa del Sol blevet populære, hvilket hænger sammen med kystens gunstige beliggenhed tæt på Andalusiens historiske kulturbyer, såsom Granada, Ronda, Sevilla og Córdoba,

Det rige andalusiske køkken

Kulturrejser til Costa del Sol byder på delikat og nærende gastronomi, som er kendt for sin enkelhed med hensyn til ingredienser, spændvidden i sine retter og den usædvanlige smag, som opnås ved optimal udnyttelse af de fremragende råvarer, der dyrkes i det solrige kystklima. En kulturrejse til Costa del Sol bør inkludere smagsprøver på de berømte “pescaíto” (små stegte fisk), eller de mange retter med ansjoser, kulmule, jurelitos (makrel)), små blæksprutter, muslinger, og andre skaldyr, samt selvfølgelig “espetos de Sardinas” (spiddet sardin). En af de vigtigste retter på Costa del Sol er gazpacho, der er tilberedt koldt med en base af hvidløg, smuldret brød, olivenolie, vand, eddike, tomat og salt – eventuelt med peber og agurk. “Ajoblanco” og “porra” er andre former for kold gazpacho, som er typiske for Costa del Sol. Ajoblanco er en type gazpacho uden tomater, men som indeholder hakkede mandler, som sædvanligvis er serveret med pillede druer eller rosiner. Porrar er tykkere end gazpacho og er faktisk en blanding af gazpacho og “salmorejo” (en sauce lavet af olivenolie, eddike, peber og salt) og serveres sædvanligvis med kogte æg, serranoskinke og “torrezno” (stegt bacon). Der er kort sagt nok at tage fat på!

De historiske kulturbyer

Costa del Sol byder ikke selv på de helt store kulturbyer, med mindre man regner Malaga til en af disse, men til gengæld ligger Costa del Sol perfekt som et udgangspunkt for udflugter til de mest historiske kulturbyer i Andalusien, såsom Granada, der ligger mindre end to timers kørsel væk, Córdoba, Sevilla, Ronda, Jaén og Jeréz. I Malaga, Costa del Sols største by, finder man et hyggeligt og smukt gammelt bycentrum, med en arabisk fæstning, det berømte Picasso-museum, og en statue af H.C. Andersen, der besøgte byen på sin store Spaniensrejse, hvor Malaga begejstrede ham.

I Granada finder man den berømte maurerborg Alhambra, med den tilhørende have Generalife, samt de mauriske bydele Albaicin og Sacromonte. Byen rummer også de to floder Genil og Darro, en imponerende katedral opført af de katolske monarker, der sendte Columbus af sted, Ferdinand og Isabel, og et væld af små, charmerende pladser. Tæt på Granada ligger den spektakulære bjergkæde Sierra Nevada og Alpujarra-området med de smukke hvide byer og de særegne bjerglandskaber.

Córdoba, der engang var en af de folkerigeste byer i verden, byder på den berømte moske La Mezquita, og har en spændende historie som hovedstad i det mauriske kalifat Al-Andalus. I Ronda kan man opleve en af de ældste tyrefægterarenaer i Spanien, og den arena, hvor Hemingway fik sin egen loge tildelt. Det er også her, du kan opleve den berømte kalkstenskløft, der er 100 meter dyb, og adskiller den gamle bydel fra den nye.

I Sevilla, Andalusiens hovedstad, kan du opleve et væld af seværdigheder, blandt andet den imponerende katedral, tyrefægterarenaen, og det oprindeligt jødiske kvarter Santa Cruz, og i Jeréz findes en af Spaniens ældste og mest anerkendte rideskoler, samt fremstilingen af den legendariske sherry.

Det fantastiske klima

Costa del Sols klima er enestående: 330 solskinsdage om året og en gennemsnitstemperatur på 22 grader. Især om vinteren mærker man forskellen på at opholde sig inde i den bjergrige del af Andalusien, hvor temperaturen falder betragteligt om natten, aftenen og morgenen, og så at opholde sig på Costa del Sol, som normalt stadig er lunt at slentre rundt i januar og februar og som næsten aldrig bliver rigtig kold på grund af det milde middelhavsklima og bjergene, der giver læ for den nordlige vind. Costa del Sol byder også på nogle af Europas bedste strande, hvoraf den mest berømte, men også mest besøgte, er Marbella.