Kulturrejser til Sintra

Beliggende ved den østlige ende af en klippefyldt bjergkæde 26 km fra Lissabons centrum, repræsenterer eventyrbyen Sintra et af de ældste steder i Portugal — og et af landets mest oplagte mål for en kulturrejse.

Sintras historie

Byen var besat af romerne indtil år 5 e. Kr., og den har gentagne gange været lovprist af fremtrædende digtere igennem århundreder, inklusiv Lord Byron, der beskrev den som et ”pragtfuldt paradis” i sit selvbiografiske digt ”Childe Harold”.

Landskabet er frodigt med omliggende grønne skove, eksotiske blomster og udførlige paladser, som er bygget for århundreder siden som sommerresidens for kongefamilien. Da de kristne korsriddere erobrede byen i 1147, sloges de bittert mod maurerne, der var stærkt forskanset i deres imponerende slot, hvoraf ruinerne stadig står i dag.

Seværdigheder i Sintra

Der er adskillige hovedattraktioner at udforske i Sintra. På det store torv står Nationalpaladset, påbegyndt i det sene 14. århundrede og mest bemærkelsesværdigt for sine høje kegleformede skorstene, sengotiske vinduer, 16. og 17. århundredes kakler og store sale, så som svaneværelset med sit storslåede loft opdelt i ottekantede paneler dekoreret med svaner.

Anbragt på en bjergtop med udsigt over Sintra ligger Penapaladset som en rig blanding af renæssance, barok, maurisk, gotisk og sengotiske stilarter. Med sin imponerende vindebro, sine tårne, sit brystværn og udsøgt møblerede kongelige værelser står paladset for det meste som det var, da Dronning Amelia boede der i begyndelsen af forrige århundrede.

Det mauriske slot på det modsatte bjerg kan dateres tilbage til det 7. århundrede. Det snor sig langs bjergkammen og kan prale af en utrolig smuk udsigt langt ned over kysten.

Grundlagt i 1560 af statholderen af Indien, Joao de Castro, er det fjerntliggende Capuchos Kloster gemt væk i en anden del af bjergene, og det består af et dusin celler beklædt med kork udskåret i selve klippevæggen.

Derudover kan man besøge Peninha Erimitagen og legetøjsmuseet med over 20.000 stykker legetøj fra det 16.-20. århundrede.

Oplevelser i nærheden af Sintra

15 km vest for Sintra ligger Cabo da Roca, Europa-kontinentets vestligste punkt. Kendt af romerne som Promontorium Magnum, og besøgende på dette vilde, vindblæste sted kan købe et certifikat, der beviser, at de har været på det sted, hvor ”landet ender og havet begynder”. Inde i landet fra Cabo da Roca og kort tids kørsel fra Sintra er den charmerende by Colares, berømt for sine vine og frugter. Med vinstokke rodfæstet i sandet overlevede byens ældste vingårde den frygtelige phylloxera parasit, der ødelagde næsten alle Portugals druer i det sene 19. århundrede.