Kulturrejser til Chaves

Chaves passer godt ind i kulturrejsen til Portugal, da byen altid har spillet en stor rolle i landets historie og samtidig stadig er en livlig by med både sjæl og seværdigheder.

Igennem århundreder har mange kæmpet om byen Chaves (der betyder ”nøgler”) i Portugal. Romerne, franskmændene i krigen på Den Pyrenæiske Halvø 1808-1814, og der har været gentagne spanske invasioner. Det varme forår og nærliggende gulddepoter opmuntrede romerne til at etablere en vigtig bastion her i år 78 e. Kr. Beliggende midt i Portugals storslåede Tras-os-Montes egn, er Chaves i dag en livlig markedsby, som er berømt for sine kursteder, historiske midtpunkter og smagfulde presuntos (røgede skinker).

Seværdigheder i Chaves

Chaves’ slots borgtårn fra det 14. århundrede skuer ud over byens middelalderlige torv – Praca de Camoes. Inde i tårnet er der et lille militærmuseum, hvor rustninger, uniformer og andre regalier er udstillet. På sydsiden står sognekirken med sin fine romanske portal. Den barokke Misericordia Kirke overfor har et udsøgt interiør beklædt med glaserede kakler fra det 18. århundrede. Et par minutter til fods fra bycentrum findes én af de varmeste kilder i Europa. Her bobler 73 grader varmt vand op fra jorden. Kurstedets faciliteter tiltrækker både turister og folk, der søger lindring for gigt, nyrelidelser og forhøjet blodtryk.

Oplevelser i nærheden af Chaves

Den romerske bro med 16 buer over Tamega-floden blev fuldført omkring år 100 e. Kr. på Kejser Trajans tid. Tæt på landsbyen Soutelo, 4 km nordvest for Chaves, er der en kæmpesten, kendt som Outeiro Machado. Den er 50 m lang og dækket med symboler og andre mærkelige markeringer. En anden stor kampesten kan ses ved Bolideira 16 km østpå. Kurbyen Vidago 17 km sydvest for Chaves er velkendt for sit helbredende vand.