Blandt Portugals mange byer er Braganca særligt oplagt som mål for en kulturrejse. Det skyldes ikke mindst store historiske betydning og vigtige beliggenhed.
Den ældgamle by Braganca i Portugal var engang sæde for hertugen af Braganca. Byen ligger højt på en slette nær Portugals nordøstlige grænse til Spanien. Byen var hovedstad i Tras-os-Montes regionen, et af de vildeste og fjerneste områder i Europa, og hed ifølge kelterne Brigantia og ifølge romerne Juliobriga.
Den strategiske 680 m høje bjergtop var stedet for en række forter, inden Fernao Mendes, svoger til Kong Afonso Henriques, byggede en fæstningsmur der i 1130.
Seværdigheder i Bragaca
Inden for fæstningens mure står Kong Sancho den Førstes slot, bygget i 1187, med et udvalg af vagttårne, fangekældre og et 33 meter højt borgtårn.
Af oplevelser i nærheden er den femkantede Domus Municipalis fra det 12. århundrede landets eneste overlevende eksempel på romansk byarkitektur, mens den nærliggende Santa Maria Kirke (fra det 18. århundrede) kan fremvise en detaljeret buet portal.
Ud over fæstningen har Braganca en lang række kulturelle attraktioner, som er værd at udforske, mest bemærkelsesværdigt nok museet Abade de Bacal, der ligger på Rua Abilio Bessa. En lærd person, Abade de Bacal (1865-1947) er højt værdsat for sine indgående undersøgelser omkring regionens historie og skikke, herunder dens jødiske forbindelser, der resulterede i et værk, som han udgav i 11 bind. Museets udstillinger omfatter et usigneret maleri fra det 16. århundrede, med titlen The Martyrdom of St. Ignatius, og samlinger af kostumer og torturinstrumenter. Andre steder, der er værd at se, er kirkerne i Sao Bento (grundlagt i 1590), og Sao Vicente fra det 13. århundrede, hvor den hemmelige vielse af Ines de Castro og Kong Pedro den Første siges at have fundet sted.
Oplevelser i nærheden af Bragaca
Strækkende sig mellem Braganca og den spanske grænse, er den 70.000 ha store Montesinho naturpark et fristed for sjældne arter af vilde dyr, så som ulve, vildsvin, oddere, falke og kongeørne. Nærmest uforandret siden middelalderen ligger reservatet spættet med små landsbyer, så som Franca og Montesinho, hvis traditionelle stenhuse og brostensbelagte gader er typiske for egnen.