Kulturrejser til Viana do Castelo

Viana do Castelos kunsthåndværk gør byen til et interessant stop på kulturrejsen i Portugal. Men byen har meget mere at byde på.

Mageligt placeret i Portugal mellem Lima-flodens munding og foden af de rullende bjerge ligger Viana do Castelo, som er mest kendt for sine keramikværksteder og regionale håndværk, hvoraf det meste kan købes på fredagsmarkedet.

Viana do Castelos udvikling

Kong Afonso III gav byen købstadsrettigheder i 1258, hvor den var en lille fiskerlandsby. Han byggede et tårn ved flodmundingen for at beskytte byen mod pirater fra Galicien og Nordafrika. Fra at være fiskerlandsby udviklede Viana sig til at udøve søfartshandel med Nordeuropa og senere med Brasilien. Den blev én af de travleste havne i Portugal, og blev nært forbundet med de opdagelsesrejsendes århundreder (fra 15. til begyndelsen af det 17. århundrede) gennem en indfødts søn, Goncalo Velho, én af Prins Henrys første søfarere, der fik til opgave at befolke Azorerne.

Viana fik senere – af dronning Maria II – ophøjelse til bystatus i 1847 som belønning for loyalitet udvist af øverstbefalende for slottet. Viana var blevet belejret af Greven af Antas styrker, som gjorde oprør mod Cabraiserne under Patuleia Borgerkrigen. Den øverstbefalende drog til Lissabon og gav slotsnøglen til den højeste myndighed, dronningen. Hun ophøjede Viana til bystatus og ændrede navnet fra Viana da Foz do Lima til Viana do Castelo.

Seværdigheder i Viana do Castelo

I bymidten er Praca da Republica et af de smukkeste torve i Portugal. I midten står den særdeles ofte fotograferede Chafariz Fontæne, bygget i det 16. århundrede, og den mest imponerende bygning på torvet er Misericordia Kirken, en unik treetages bygning med romerske buer og renæssance balkoner. Byens sognekirke blev påbegyndt af Kong Joao I i 1285 og fuldført i 1433. Facaden er domineret af en stor gotisk bueportal, flankeret af to krenelerede tårne, alt imens det indvendige er udsmykket med et storartet ”trompe-l’oeil” loft. Det kommunale museum, som har til huse i et palads fra det 18. århundrede, udstiller sjælden keramik, møbler, malerier og nogle af egnens mest interessante arkæologiske fund.

Oplevelser i nærheden af Viana do Castelo

Via vej- eller svævebane kan man komme til Monte de Santa Luzia 3 km fra byens centrum, og her nyde en usædvanlig smuk udsigt ud over Viana do Castelo og Minho kystlinjen. På toppen er der en basilika, som blev færdig i 1926, et hotel i Pousada kæden og spor efter en keltiberisk bosættelse tæt på. Via vej eller med færge ligger den meget fine strand Praia do Cabedelo syd for byen.