Kulturrejse til Rhodos, en del af Dodekaneserne

Rhodos er en del af øgruppen Dodekaneserne i Grækenland og var historisk en bro mellem Europa og Nærøsten. Man kan nemt få en hel uge til at gå på en kulturrejse til Rhodos, eller du kan vælge at kombinerer en kulturrejse til Rhodos med besøg på en eller flere af de andre øer i øgruppen Dodekaneserne.

Takket være sin strategiske beliggenhed ved de gamle handelsruter har Rhodos’ økonomi altid været betydelig. Der er ikke meget tilbage fra oldtiden (den 30 m høje bronzestatue Kolossen på Rhodos, et af verdens syv underværker, blev solgt som metalaffald i 600-tallet, efter at den var væltet under et jordskælv).

Rhodos by

Men middelalderen – en periode i øens historie, der var domineret af den korsfarende johanniterorden – er stadig meget synlig i den gamle bydel, den største beboede middelalderby i Europa. Den vidunderligt velbevarede bymur, der er et af middelhavsegnens betydeligste levn fra middelalderen, vidner om den ingeniørkunst og de finansielle og menneskelige ressourcer, korsridderordenen havde til rådighed for at holde de vantro ude. Muren, der er 4 km lang, visse steder op til 12 m tyk og omgivet af en dobbelt voldgrav, omslutter den gamle bydel og er en fascinerende ramme om det, der i sig selv er et historisk mindesmærke. Ridderordenen var inddelt i syv “tunger” eller oprindelseslande, som kendetegnede deres “kroer” – og faktisk stadig gør det, idet skilte markerer sådanne tidligere bygninger som “Den provencalske tunges hus” og “Det spanske hus”.

Rhodos ligger blot 20 km fra den tyrkiske kyst, og selv ikke den vældige mur kunne beskytte ridderne mod Süleiman 1. og osmannerne i 1522. Den æstetiske påvirkning fra den 300 år lange tyrkiske tilstedeværelse kan stadig ses overalt i den gamle bydel. Et af de dejligste steder at indkvartere sig inden for muren er det stemningsfyldte, familiedrevne San Nikolis, der har til huse i en middelalderbygning, hvis taghave med sin fabelagtige udsigt er det ideelle sted at indtage morgenmaden.

Kulturrejser til Rhodos

Rejser du på kulturrejse til Rhodos direkte fra Danmark finder du direkte fly et par gange om ugen. Fra Athen er der derimod daglig flyforbindelse og en daglig 16-18 timer lang færgetur som forbinder Athen og Rhodos i højsæsonen. Planlægger du at besøge flere øer i Dodekaneserne på din kulturrejse kan det derfor være en god ide at flyve via Athen. Den besdte tid at rejse til Rhodos på hvis du er interesseret i kultur er i foråret og efteråret, her er der ikke så mange mennesker og klimaet er mere behageligt. Læs megte mere om kulturrejser til Rhodos og andre rejsemål i Grækenland her på bloggen, se foto i vores billedgallerie og læs om udvalgte hoteller.