Kulturferie i Khao Lak

En kulturferie i Khao Lak byder på et sammenstød mellem en dramatisk fortid og en unik natur.

Byens navn blev for alvor kendt under den store tsunami i 2004. Khao Lak var et af de steder, som næsten blev udslettet af de voldsomme bølger, og efter katastrofen gik billederne af ødelæggelserne verden rundt. Det betød, at de efterfølgende år blev hårde for Khao Lak, men langsomt og sikkert har den smukke destination genopbygget sit ry, og nu er der igen gang i turismen. Dog ikke i samme grad som på Phuket og i Krabi længere sydpå, så hvis man gerne vil have god plads omkring sig, er Khao Lak et godt alternativ.

Det ville da også være ærgerligt, hvis dette fantastiske sted med de flotte solnedgange over Andaman-havet skulle gå i glemmebogen. Her er både langstrakte strande, flot, grøn regnskov, og dramatiske klipper. Khao Lak er en del af nationalparken Khao Lak-Laem Ru, så naturen rundt om beskyttes, og fred og ro er let at finde.

Hvis man rejser ind i landet, kan man finde endnu en nationalpark, Khao, der ligger ca. 70 kilometer mod nordøst. Parken har et rigt dyreliv, og bjergene tårner sig næsten en kilometer op. Her er der et rigt dyreliv, og mange tager på længere trekking- eller kanoture. Der er vandrestier på forskellige niveauer, og mulighed for at se smukke og sjældne blomster. Man kan også tage en længere tur mod nord, helt op til Ranong-provinsen ved grænsen til Burma, hvor der er varme kilder og billige, toldfrie varer.

Selve Khao Lak By er ikke særligt stor, men der skyder mange flotte hoteller op langs den smukke kyst. Fra havnen kan man begive sig på en tur til Similan-øerne, som ligger et par timers sejlads mod vest. Her er der mulighed for at dyrke dykning i topklasse. Vandet er klart, korallerne er smukke, og livet under vandet er endnu mere mangfoldigt og spraglende end man ellers oplever det på thailands badedestinationer.

På sejlturen tilbage til Khao Lak ser man måske den store speedbåd, som på tv-billederne fra tsunamien blev en slags symbol på katastrofen. Den patruljerer stadig 2 kilometer fra Khao Laks kyst for at sikre, at der bliver advaret i tide, hvis katastrofen en dag igen skulle indtræde.

Der er dog ingen grund til at frygte en ferie i Khao Lak. Stedets nærmest meditative stemning står i skarp kontrast til begivenhederne i 2004.