Kulturrejse til Regensburg, en middelalderlig hovedstad ved Donau i Tyskland

Regensburg ligger i Bayern den sydligste af Tysklands delstater. Regensburg, der var Bayerns hovedstad før München, er en af de smukkeste middelalderbyer i Tyskland, og sammen med store dele af det østlige Bayern er denne by stadig en insider-hemmelighed, selv blandt tyskere. Er du interesseret i kultur, er denne del af Tyskland absolut velegnet til en kulturrejse evt. blot som en forlænget weekend. Det er nemt at rejse til Bayern fra Danmark, både fra Billund og Kastrup lufthavn finder du flere daglige flyafgange.

Regensburg kirkernes by

Under årene med kommunistisk styre blev dette område nær grænsen til Tjekkiet betragtet som en fjern afkrog. Meget af den arkitektur, der har overlevet fra storhedstiden mellem 12- og 1500-tallet (og som fik kejser Maximilian til i 1517 at udtale, at “Regensburg overgår enhver tysk by med sine enestående og vældige bygninger”), er helt uændret. Alt her er originalt, modsat mange andre tyske byer, der blev genopbygget efter ødelæggelserne under 2. Verdenskrig. Turistmyndighederne overdriver ikke meget, når de anfører ikke færre end 1300 bygninger af historisk interesse, og det er med god grund, Regensburg er kendt som “kirkernes by”. Dom St. Peters regnes af mange for Tysklands fineste eksempel på gotik (og huser, hvad der sandsynligvis er den eneste større statue af Fandens bedstemor) og er berømt både for sine glasmalerier fra 1300-tallet og for sit internationalt kendte drengekor, Regensburger Domspatzen. Regensburg ligger ved den nordligste sejlbare strækning af Donau-floden og var allerede en vigtig flodby i 600-tallet.

Donau

Donau tager sig bedst ud ved solnedgang fra den gamle Steinerne Brücke (Den Gamle Stenbro) fra 1100-tallet med sine 16 yndefulde buer. Man kan slutte dagen på den nærliggende Historiske Wurstküche, som er byens ældste restaurant, hvor man fra udendørs fællesborde har udsigt til Donau, mens man indtager et enkelt måltid, bestående af Regensburgs berømte grillede pølser og det lokalt bryggede øl. Vil du ikke rejse på egen hånd, så er der f.eks mange danske rejsebureauer der arrangere kulturrejser til Donau. Her sejler du på et af de mange foldkryskogtsskibe i selskab med dansk rejseleder.

Fakta om Regensburg

Regensburg ligger ca 120 km nordøst for München og ca 100 km sydøst for Nürnberg. I München og Nürnberg finder du internationale lufthavne med gode flyforbindelser til Danmark. Vil du selv kører på kulturferie i egen bil, tager det ca. 10 timer fra den danske grænse.
Vær opmærksom på at når Regensburger Domspatzen ikke er på verdensturné, synger de hver søndag kl. 09.00 ved messen i domkirken.