Kulturrejse til Gibraltar

Gibraltar er en slags fyrtårn, som signalerer hvor Gibraltarstrædet ligger; denne smalle flaskehals som adskiller Europa fra Afrika og som er den eneste forbindelse mellem Atlanterhavet og Middelhavet. Hvis du tager på en kulturrejse til Gibraltar, vil du ikke bare opleve en unik del af Sydspanien, men også et historisk vigtigt knudepunkt mellem to kontinenter.

Gibraltars spændende forhistorie

Dette ”fyrtårn”, som tiltrak de første indbyggere, havde mange fordele som opholdsted. Bestående af kalksten er klippen geologisk set meget anderledes end det omkringliggende landskab og fyldt med grotter. Indtil nu har man opdaget over 140 grotter. Dem som havde åbninger ud til verden gav en perfekt beskyttelse. Klimaet var også koldere end i dag, hvilket betød at havoverfladen var lavere: På klippens østlige side strakte der sig en flad strand ud mod Middelhavet, som var fyldt med jagtmuligheder.

Der var mange harer, rådyr, vildt kvæg og heste sammen med nu uddøde arter som elefanter og næsehorn; på klipperne fandt man bjerggeder. Hele sceneriet var tæt på paradis for de tidlige indbyggere på Gilbraltar. Jagtbetingelserne var så gode at de tiltrak andre arter, især hyæner, leoparder og løver. Så disse folk må have strejfet om med forsigtighed.

Gibraltars unikke naturhistorie

Så, hvorfor er Gilbraltar, en klump kalksten, så forskellig fra det omkringliggende landskab? Det hænger sammen med ting, som fandt sted længe før noget levende menneske var skabt på jord. Den første ting man må huske på er, at kalksten er bygget op af millioner af små skaller fra dyr, som efter de var døde landede på havbunden. Langsomt blev disse skaller hærdet og blev til en klippe. En anden ting man skal huske på er, at når du går på klippen, går du på en ældgammel gammel havbund.

Forestil dig så, at der gennem millioner af år vokser en mængde af kalksten under havet. Dette skete for ca. 200 millioner af år siden, hvor kontinentet så helt anderledes ud end i dag. Dinosaurer flakkede om i landet. Langsomt over millioner af år fik kontinentet dets nuværende udseende. Da Afrika maste sig ind i Europa, foldede landet sig sammen og dannede bjergkæder som Alperne. Et stykke er blevet stødt ud vestpå og ligger hvor Gibraltar er i dag. Det er meget forskelligt fra det omkringliggende landskab, som er dannet af yngre klipper.

En halvø eller en ø

Nu er det blevet til en smal halvø som fastgjort til den Iberiske Halvø, forbundet med en smal landtange. Denne landtange, som er fyldt med bygninger og en landingsbane, består af sand. Man kan stadig se dette sand på overfladen nogle steder, ofte fyldt med muslingeskaller fra den tid, hvor havet adskilte Gilbraltar fra fastlandet. Dette har formentligt fundet sted i gletsjernes varmeste periode, muligvis for omkring 120 tusinder af år siden. Der er mange som stadig betragter Gibraltar som en ø. Historisk, biologisk og selv politisk har den været en ø selv i vore dage, men i geografisk henseende er det en halvø.

For personer med stor interesse for naturhistorie, hvad enten det er på land eller til havs, er Gibraltar utroligt rig og fyldt af overraskelser året rundt. Det er en kombination af geografisk beliggenhed, klimaforhold og en unik historie, sammen med bevarelsen af områdets habitat (det område en dyre- el. planteart lever på), som har gjort det til et lille paradis for dyreliv.

Et besøg til Gibraltar er nøglen til en rig, anderledes og fascinerende natur i verden.

Gibraltars dyre- og planteliv

Højt oppe i klipperne bor Gibraltars mest berømte aber på engelsk kaldet ”the Barbary Apes”, den eneste vilde primat i Europa. Venlige, charmerende og nysgerrige har aberne levet på klipperne i århundreder.

Gibraltar er også hjem for et væld af planter – palmer og lavendler, jasminer, klematis, kaprifolium og pelargonier – som vokser ved siden af hinanden blandt mange sjælden arter, bl.a. følgende to: Gibraltar Candytuft (Candytot) og Gibraltar Sea Lavender (Havlavendler) opkaldt efter selve Klippen.

I havet rundt om Gibraltar er mangfoldigheden lige så stor. Hvis du sejler ind i bugten, vil din båd undertiden blive fulgt af flyvende fisk og springende delfiner.

Hvert forår og efterår er the Rock (Klippen) skueplads for hundreder af trækfugle, som flyver mellem deres yngleplads i Nordeuropa og til deres vinteropholdssteder i det tropiske Afrika. Arter som Peregrine Falcons,( falke), Blue Rock Thrush (blå klippe drossel) og Barbary Partridge (agerhøns) ses blandt ugler og ørne, harehunde, musvåger og drosler.

Store anstrengelser bliver gjort for at sikre at Klippens naturlige miljø bliver vedligeholdt og forbliver uspoleret ,så det kan fremstå lige så smukt i tiden fremover. Et stort område øverst oppe er udnævnt som naturreservat – og man er godt på vej til at få Gibraltar’s berømte offentlige park, The Alameda Gardens, lavet om til en ny botanisk have, som kan konkurrere med de bedste i verden.