Kulturferie på Koh Tao

Koh Tao er den måske allerbedste dykkerø i Thailand. Navnet betyder ”skildpaddeøen”, efter sigende fordi øen ovenfra ligner en skildpadde, der er ved at dykke ned i havet med kurs mod Koh Pha Ngan, Koh Samui og Ang Thong Marinenationalpark mod syd.

Også rigtige skildpadder er der masser af i havet omkring den lille ø, hvor de boltrer sig sammen med et rigt dyre- og planteliv. Så kulturferie på Koh Tao er i høj grad vandkultur, selv om øen selvfølgelig også har sin helt egen stemning og charme på landjorden.

Indtil dykkerturisterne i 1980´erne opdagede den ensomt beliggende ø, var det et roligt sted, hvor pionerer levede et stille og hårdt liv. Fiskeri og dyrkning af grønsager og kokosnødder var de vigtigste erhverv, indtil dykkerne dukkede op.

Koh Tao har optimal sigtbarhed under vandet, så man for alvor kan opleve de smukke koralrev og deres beboere, der udover skildpadderne tæller hvalhajer og en række andre hajer og fiskearter. De mest kendte rev har navne som Green Rock og Southwest Pinnacle, og der er muligheder for at kaste sig i bølgerne for både erfarne og begyndere. Tæt ved kysten er der lavvandet, og sigtbarheden er stadig høj. Koh Tao er et oplagt sted at tage sit dykkercertifikat, og også for den erfarne dykker tilbyder en række dykkerfirmaer spændende oplevelser.

Koh Tao er også et mekka for fiskere, både dem der fisker fra kysten, og dem der kombinerer dykning og jagt med harpun. Her er mulighed for at fange sværdfisk, makrel, barracuda og den såkaldte sergentfisk.

Der er flere muligheder for at komme til Koh Tao. Man kan sejle fra Chumphon på fastlandet, eller fra øerne Koh Samui og Koh Pha Ngan. Øens havne- og hovedby hedder Ban Mae Hat, og her er der både bank, supermarked og flere restauranter. Fra Ban Mae Hat spreder hoteller og gæstehuse sig udover øen mange strande. Den mest kendte strand ligger lige nord for hovedbyen og hedder Hat Sai Ri, men der er mange gode alternativer rundt om øen. De fleste bevæger sig rundt på øen på motorcykel, og vejene er generelt i ret dårlig stand.

Uanset om man er til dykning eller ej, kan Koh Tao bruges som en afslappende og meditativ destination i fredelig og skøn natur. Efterhånden er der skudt en del luksuriøse hoteller op med fokus på spa og wellness, og mange steder kan man nyde skønne udsigter over det klare vand.