Ballymaloe House

Ballymaloe House er det søde irske landliv og dertil god mad. Vi befinder os i Shanagarry, der ligger i området ved Cork i Irland. Skal du på kulturrejse til Irland kunne Ballymaloe House være et godt bud på et hotel.

Ballymaloe, et charmerende herresæde fra 1800-tallet, bygget sammen med ruinerne af et middelalderslot og dækket af blåregn, er kodeordet for “det hyggeligste gæstgiveri i Irland”. Myrtle Allen har boet her siden 1947, opdraget sine seks børn og langsomt opbygget sit ry – først nationalt, siden internationalt – som en inspireret, selvlært kok, kogebogsforfatter og fuldendt værtinde. De fleste råvarer (bortset fra specialiteten friske fiskeretter direkte fra Ballycotton Harbour i nærheden) er fra Allens berømte frugthave, køkkenhave og de 160 ha landbrug, der omgiver hovedbygningen. Den gamle portbygning og staldene er blevet omdannet til store, komfortable gæsteboliger (Mrs. Allen forsøger at skaffe sine gæster de værelser, der passer dem bedst).
I en nærliggende omdannet æblelade står Darina, hendes livlige svigerdatter (selv en velkendt kogebogsforfatter og førende autoritet i irsk madlavning), for landets første og vigtigste madlavningsskole (der afholdes over 30 kurser om året med varighed fra én dag til flere uger). Den hyggelige og venlige stemning på Ballymaloe (“honning-stedet” på gælisk) skyldes den uhyre imødekommenhed fra den udvidede Allen-klan og det nærmest familieagtige personale, som skaber en elegant, men meget lidt hotelagtig atmosfære, “divorced from snobbery”, som Myrtle Allen ville sige, hvis hun skulle beskrive sin enkle kogekunst. Ballymaloe House ligger omkring 30 kilometer øst for Cork og ca. 250 kilometer vest for Dublin. Fra Shannon er der næsten 130 kilometer til Ballymaloe House. Læs mere om udvalgte hoteller i Irland her på bloggen om kulturrejser.